Патріарх Варфоломій: Російська церква поділяє провину за розв’язання війни та злочини в Україні

Патріарх Варфоломій: Російська церква поділяє провину за розв’язання війни та злочини в Україні

23 Березня 2023
2385
23 Березня 2023
09:25

Патріарх Варфоломій: Російська церква поділяє провину за розв’язання війни та злочини в Україні

2385
Варфоломій: Церква та державне керівництво Росії співпрацювали у злочині агресії та розділили відповідальність за скоєні злочини, як-от шокуюче викрадення українських дітей.
Патріарх Варфоломій: Російська церква поділяє провину за розв’язання війни та злочини в Україні
Патріарх Варфоломій: Російська церква поділяє провину за розв’язання війни та злочини в Україні

Вселенський патріарх Варфоломій назвав Російську православну церкву відповідальною за війну в Україні, заявивши, що російська влада використовує її в якості «інструменту для досягнення своїх стратегічних цілей», повідомляє Reuters.

«Церква та державне керівництво Росії співпрацювали у злочині агресії та розділили відповідальність за скоєні злочини, як-от шокуюче викрадення українських дітей», — сказав він на конференції, що відбулася в парламенті Литви.

Варфоломій додав, що міжрелігійний діалог має зосередитися на тому, як протистояти та нейтралізувати здатність керівництва Московського патріархату підривати релігійну єдність і теологічно легітимізувати злочинну поведінку. Як пише Reuters, патріарх мав на увазі заяви російського патріарха Кирила, чиє повне благословення на вторгнення Москви в Україну розкололо всесвітню православну церкву.

Водночас, духовний глава православних християн світу сказав, що готовий допомогти у післявоєнному «духовному відродженні» Росії.

«Константинопольська церква-матір готова знову допомогти своїм дітям в Україні та Росії, як це робила неодноразово в минулому», — підкреслив він. 

Відзначимо, у своїх заявах очільник РПЦ патріарх Кирил усіляко підтримує політику російського президента Владіміра Путіна та російську військову агресію проти України.  Зокрема, у березні 2022-го він де-факто благословив військових армії РФ на війну проти України і подарував ікону командувачу Росгвардії Віктору Золотову. 

Крім того, за даними української розвідки, служителі РПЦ закликають своїх вірян поповнювати лави російських окупаційних підрозділів. А за інформацією журналістів «Слідство.Інфо», Російська православна церква відіграє одну з ключових ролей у масовій депортації та розселенні українців, готуючи медіаплани для поширення повідомлень про «благодійність».

Православна церква України засудила «благословення» очільника РПЦ воювати проти України і назвала це «духовним злочином». У травні 2022-го ПЦУ просила Вселенського патріарха Варфоломія позбавити престолу главу Російської православної церкви Кирила.

    30 серпня Кабінет міністрів України схвалив пропозиції щодо застосування персональних санкцій щодо очільника РПЦ Кирила та ще семи представників цієї церкви. 24 січня 2023 року Рада національної безпеки й оборони України запровадила санкції проти 22 російських духовних осіб, утім не проти патріарха Кирила (Гундяєва).

    В Україні Російська православна церква представлена своєю самоврядною частиною, яка носить назву Українська православна церква (Московського патріархату). Після надання у 2019 році автокефалії Київській митрополії у складі Константинопольського патріархату Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що з канонічної точки зору УПЦ МП в Україні більше не існує. Також у Константинополі вже не вважають очільника УПЦ МП Онуфрія «митрополитом Київським».

    27 грудня Конституційний суд України визнав закон, який зобов'язує Українську православну церкву Московського патріархату вказати у своїй назві її приналежність до Росії, таким, що відповідає Конституції. В УПЦ МП заявили, що не збираються змінювати свою назву після рішення Конституційного суду.

    Крім того, 20 січня Кабінет міністрів подав до Верховної Ради законопроєкт, який забороняє діяльність в Україні релігійних організацій, якими керують з держави, що здійснює збройну агресію проти України.

    За даними КМІС, 54% українців пдтримують повну заборону діяльності Української православної церкви Московського патріархату. Ще майже чверть українців думають, що держава має наглядати та контролювати діяльність УПМ МП, але не забороняти її.

    З листопада СБУ проводить обшуки на об’єктах УПЦ МП по всій Україні. Правоохоронці виявляли чимало матеріалів антиукраїнського спрямування, а також документи, які підтверджують наявність російського громадянства у представників церкви. Зокрема, слідчі знайшли в єпархіях російські паспорти, георгіївські стрічки, символіку забороненої партії «ОПЗЖ» і «методички» патріарха РПЦ Кирила щодо поширення ворожої пропаганди через вірян, у Харкові виявили прокремлівську літературу, готівку і російські сухпайки, а на Буковині — директиви з Москви та відзнаки за окупацію Криму.

    Фото: Getty Images

    Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

    До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

    Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
    * Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
    2385
    Читайте також
    Коментарі
    0
    оновити
    Код:
    Ім'я:
    Текст:
    Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
    Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
    Спільнота ДМ
    Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
    Даю згоду