Папа  Римський пояснив, що говорив російській молоді про «культурну, а не імперську спадщину»

Папа Римський пояснив, що говорив російській молоді про «культурну, а не імперську спадщину»

4 Вересня 2023
1129
4 Вересня 2023
23:03

Папа Римський пояснив, що говорив російській молоді про «культурну, а не імперську спадщину»

1129
Понтифік повідомив, що для того, аби зазначити, про яку саме спадщину йдеться, він покликався на «ідею великої Росії», «бо російська спадщина є дуже доброю та дуже гарною».
Папа  Римський пояснив, що говорив російській молоді про «культурну, а не імперську спадщину»
Папа  Римський пояснив, що говорив російській молоді про «культурну, а не імперську спадщину»

Папа Римський Франциск пояснив, що мав на увазі, коли говорив про імперську спадщину «великої матінки Росії», виступаючи перед російською молоддю у Санкт-Петербурзі 25 серпня.

Роз'яснення своїх наративів, які викликали нерозуміння не лише в Україні, але й в інших європейських країнах, Папа надав під час традиційної пресконференції, що 4 вересня відбулася на борту літака, яким понтифік та журналісти поверталися з Монголії. Про це  повідомляє Vatican News.

«Папа Франциск пояснив, що мав на увазі, коли заохочував російську молодь берегти спадщину своєї батьківщини: йшлося про культуру, а не імперіалістичне минуле», — йдеться у повідомленні.

Про Петра І та Катерину ІІ Папа споминув тому, що йому «згадалося те, що нас вчили в школі: Петро І, Катерина ІІ», і зауважив що, мабуть, ця згадка «не була вдалою».

Представник італомовних медіа запитав Франциска, чому він згадав про такі постаті, як Петро І чи Катерина ІІ, чи він повторив би ці слова, а також про те, що він думає про імперіалізм, зокрема, російський.

Відповідаючи,  понтифік насамперед зауважив, що ці слова були сказані в контексті діалогу з російською молоддю. «І наприкінці розмови я залишив їм послання, послання, яке завжди повторюю: взяти на себе відповідальність за свою спадщину…  Я це говорю всюди, таким було моє послання», — наголосив Папа.

Франциск пояснив, що для того, аби зазначити, про яку саме спадщину йдеться, він покликався на «ідею великої Росії», «бо російська спадщина є дуже доброю та дуже гарною».

«До прикладу, в царині літератури, в царині музики, аж до Достоєвського, який сьогодні говорить нам про зрілий гуманізм. Щоб вони взяли на себе цей гуманізм, який розвивався в мистецтві та літературі. Це другий аспект із того, що я говорив про спадщину, — сказав він, додаючи: — Третій, мабуть, не був вдалий. Говорячи про велику Росію, можливо, не стільки в географічному сенсі, скільки культурному, мені згадалося те, що нас вчили в школі: Петро І, Катерина ІІ. І тут виплив цей третій (елемент. — Ред.), що, мабуть, не зовсім правильний. Не знаю. Нехай історики скажуть. Але це було доповнення, яке спало мені на думку, бо я вивчав це в школі».

Нагадаємо, що після промови Папи Франциска в Санкт-Петербурзі польський суспільно-політичний тижневик Wprost зобразив на обкладинці свого чергового випуску автомобіль понтифіка, який встановлено на основу російського танка.

25 серпня Папа Римський Франциск, виступаючи перед учасниками Х всеросійського дня католицької молоді, що проходив у Санкт-Петербурзі, назвав Росію часів Петра I та Катерини II імперією «великої, освіченої, великої культури та великої людяності» та закликав молодих росіян берегти її спадщину.

На ці висловлювання понтифіка відразу відреагували у Міністерстві закордонних справ України. Речник МЗС України Олег Ніколенко нагадав, що саме такою імперіалістичною пропагандою, «духовними скрепами» і «потребою» в порятунку «великої матінки Росії» Кремль виправдовує вбивства тисяч українців та українок і знищення сотень українських міст і сіл.

Зі спеціальною заявою з цього приводу виступив і глава Української греко-католицької церкви блаженніший Святослав (Шевчук), який наголосив, що «разом з усіма громадянами нашої держави засуджує ідеологію “русского міра” та весь кримінальний спосіб “бути росіянами”». В УГКЦ висловили сподівання, що понтифік почує їхній голос. Оскільки, на думку УГКЦ, існує небезпека, що слова Папи Римського можуть бути сприйняті як підтримка того націоналізму й імперіалізму, який сьогодні став причиною війни в Україні — війни, яка щодня приносить смерть і руйнування для українського народу.

В Центрі стратегічних комунікацій пояснили, чому заклики Папи є необачними й небезпечними та можуть бути сприйняті як заохочення російського імперіалізму.

Фото: сайт Vatican News

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1129
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Слава
239 дн. тому
Та який він лівак. Він фашист. Згадування Достоєвського, одного із натхненників фашизму, туди ж. До речі, аргентинському дурню для самоосвіти: те, що він вважає "великою культурою імпєріі матушкі-расіі" породжено іншою матінкою - Європою. Московія поза впливом Європи не створила нічого. А навіть й це, створене під благодатною вестернізацією, ніколи не було більшим за тонкий поверхневий прошарок, витворений людьми, яких зла мачуха-расія за підсумком знищувала, переслідувала, принижувала.
бандерівець
239 дн. тому
кінчений лівацький виродок..... гниле, педарастичне створіння. нічому не навчене латиностське гниле сученя.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду