Андрій Халпахчі, засновник ЛГБТІК-кінофестивалю Sunny Bunny: «Найбільше гомофобної агресії було під час правління Януковича»

Андрій Халпахчі, засновник ЛГБТІК-кінофестивалю Sunny Bunny: «Найбільше гомофобної агресії було під час правління Януковича»

14 Липня 2023
4969

Андрій Халпахчі, засновник ЛГБТІК-кінофестивалю Sunny Bunny: «Найбільше гомофобної агресії було під час правління Януковича»

Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
4969
Про програму фестивалю, квір-культуру, спалений «Жовтень» і погрози у фейсбуку.
Андрій Халпахчі, засновник ЛГБТІК-кінофестивалю Sunny Bunny: «Найбільше гомофобної агресії було під час правління Януковича»
Андрій Халпахчі, засновник ЛГБТІК-кінофестивалю Sunny Bunny: «Найбільше гомофобної агресії було під час правління Януковича»

Sunny Bunny («Сонячний зайчик») унікальний тим, що є першим фестивалем ЛГБТплюс-фільмів на території України. Він виріс з однойменної конкурсної програми, яку багато років проводили організатори КМКФ «Молодість». Власне, після Берлінале саме «Молодість» є другим у світі міжнародним фестивалем, який виділив кінематограф ЛГБТплюс-тематики в окрему програму.

Основними локаціями першого Sunny Bunny стали київські кінотеатри «Жовтень» і Кino42. Обидва заклади зазнали численних погроз від гомофобів, однак далі словесної агресії, на щастя, справа не пішла. Загалом глядачі побачили понад 60 фільмів. Міжнародні конкурси відбулися у двох категоріях — повно- та короткометражний. Позаконкурсні програми — New Colors, «Панорама», «Квірчик», X Borders, «Квір-борці». Була також і «Українська квір-ретроспектива».

Ми поговорили з керівником «Молодості» та Sunny Bunny Андрієм Халпахчі про народження й підсумки першого «Сонячного зайчика».

— Пане Андрію, ми з вами знайомі не перший рік, і я нарешті спитаю у вас те, що хотів спитати вже давно: як узагалі з’явилася програма Sunny Bunny? Пам’ятаю, це тоді стало певною сенсацією.

— Тут треба зрозуміти, що хоча «Молодості» вже понад 50 років, як офіційно міжнародний фестиваль вона народилася на початку 1990-х. У ті ж роки я потрапив у Берлін на кінофестиваль, побачив там ЛГБТ-програму Teddy Bear («Плюшевий ведмідь»), відчув її атмосферу: туди приходять родинами з дітьми. Тож уже в 1994 році ми започаткували свою програму. Спочатку вона називалася «Кохаючи інакше» й була поза конкурсом. Потім ми вирішили, маючи організаційну підтримку від Teddy Bear, зробити її конкурсною. У 2000 році вона вже мала своє журі, а у 2003-му здобула теперішню назву Sunny Bunny. Її хрещеним батьком став Анатолій Єрема, який тоді працював на «1+1». Вона розвивалася, завойовувала популярність серед глядачів. Хоча й були протести, різні церковні й навіть військові організації виступали проти. Але, попри все, ми робили Sunny Bunny, розуміючи, що це справді важливий етап становлення України як європейської держави.

— Тож які ідеї ви поклали в її основу?

— Толерантності та порозуміння між людьми. А також ідею показати мистецьку частину, пов’язану з ЛГБТ-спільнотою. Адже існує багатюща квір-культура, у багатьох жанрах і напрямках, зокрема й у кінематографі. Тобто, з одного боку, це наш маніфест, а з другого — саме культурна програма, яка демонструвала фільми цієї теми у світовому кіно.

— Чи існували на ту мить аналогічні програми на фестивалях у країнах колишнього СРСР?

— Ми були першими, безумовно. А що стосується великих кінофорумів, то така секція спочатку існувала тільки на Берлінале. Ми є другими, в кого вона з’явилася, у світі. А вже потім це підхопили й Венеція, і Канни.

— Чи швидко ви здобули визнання?

— Ось хороший приклад: якщо на початку дистриб’ютори просили нас заплатити за права на показ, то тепер фільми нам у конкурс надають безплатно. А на останньому Берлінському фестивалі, як ви, мабуть, знаєте, ми отримали почесного Teddy Bear за внесок у розвиток ЛГБТ-кінопрограм. Цю нагороду отримував Елтон Джон та інші зірки.

— Чому ви вирішили перетворити Sunny Bunny на фестиваль?

— Торік, попри війну, ми все ж провели «Молодість», хай і дуже скорочено, показавши тільки основну конкурсну програму, український короткометражний конкурс і кілька позаконкурсних картин. Відмовилися від Sunny Bunny, секції документалістики та від «Молодості — дітям». Але при цьому отримали багато фільмів на відбір саме для «Сонячного зайчика», які варто було показати. Крім того, в мене давно назріла думка про те, що «Молодість» останніми роками перенасичена. Забагато програм, глядачі не можуть усе подивитися. Це нормально, на будь-якому великому фестивалі все подивитися неможливо, але ми розуміли, що кінофанатів із багатьох причин в Україні поменшало; фігурально, фільмів більше, ніж глядачів, і треба щось змінювати. Логічно, народилася думка, яку поділяв куратор програми Sunny Bunny Богдан Жук, зробити окремий фестиваль.

— За вашими спостереженнями, як змінювалося ставлення суспільства до програми за всі роки її існування? Бо я пам’ятаю, що навіть кінотеатр «Жовтень» спалили.

— Безумовно, це все торкається змін у нашому суспільстві й у державній політиці. Хочу нагадати, що Україна першою з колишніх республік Радянського Союзу декриміналізувала гомосексуальність. І зараз ми бачимо, що наша країна обрала шлях до Європейського Союзу і провадяться зміни в законодавстві, які надають певні права ЛГБТ-спільноті.

До речі, на мою думку, кінотеатр спалили тому, що хотіли там побудувати щось. Але протести були, вони проходили й під кінотеатрами, однак, зауважте, найбільше гомофобної агресії було під час правління Януковича. І до, і після все проходило значно спокійніше.

— А цього року?

— Були певні погрози у фейсбуку. Але ж ви знаєте, що соціальні мережі функціонують за принципом Верки Сердючки: в кого рот — той і співає. Хто хоче, той пише. Сьогодні можна писати що завгодно. Ми вжили всіх заходів безпеки. Винайняли охорону та звернулися до національної поліції. І дуже вдячні їм. Міністерство культури нас у цьому підтримало, безпосередньо міністр дзвонив у поліцію, яка відпрацювала дуже якісно. Але, крім погроз у фейсбуку, нічого страшного не трапилося. Так, хтось приходив із прокламаціями, церковними памфлетами, але на тому все.

Звісно, наше суспільство не є абсолютно західним. В Україні є певний прогрес, але нам є куди розвиватися. Наприклад, моя 15-річна онука живе в Німеччині, в них на уроках вивчають тему толерантності: ваші друзі можуть бути ЛГБТплюс і це нормально. Тож вони це сприймають уже зовсім інакше, ніж наші покоління. Ми з нашим фестивалем робитимемо свій внесок.

— То які підсумки першого «Сонячного зайчика»?

— Ми його провели в умовах майже повної відсутності державного фінансування, здебільшого коштом іноземних фундацій і посольств. І зрозуміли, що два фестивалі на рік нам під силу. Правда, червень — не найкращий місяць щодо кількості глядачів, бо студенти і старшокласники зайняті, відвідуваність падає. Війна теж вплинула, безумовно. Проте, попри війну, до нас приїхало багато гостей, зокрема кореспонденти світових медіа. Як наслідок, вийшли матеріали про фестиваль у New York Times, Los Angeles Times, Spiegel, La Stampa. Широка і дуже хвалебна реакція саме в тому плані, що Україна стає справді європейською країною. Тож я поставив би нашій роботі четвірку з плюсом.

— Як розвиватиметься Sunny Bunny далі?

— Наступного року, дай Боже, проведемо його все ж десь у квітні, не обов’язково прив’язуючи до Прайду. Зрештою, Прайд у Берліні теж проходить, як скрізь у всіх країнах, у червні, а Teddy Bear — на фестивалі в лютому. Що стосується програми, то треба подумати про її якість і робити не тільки для певної спільноти, а для ширшої авдиторії, яка б мала зрозуміти, що ця культура існує, що є люди з інакшою сексуальністю, — і це можливо в будь-якому суспільстві. Мені б дуже хотілося, щоб на фестивалі була і світова класика ЛГБТ-кіно. Але багато чого залежить не тільки від нас. Як розвиватиметься наше суспільство? Які будуть прийняті закони? Чи закінчиться війна до наступного фестивалю?

— А що з цьогорічною «Молодістю»?

— Вона пройде з 21 по 29 жовтня на двох локаціях — як завжди, в кінотеатрі «Жовтень», і в новому кластері — артпросторі «Краків» на Русанівці. Ну і знову ж таки, раніше не було конкурсу повнометражних українських ігрових фільмів, а нині ми плануємо його провести другий рік поспіль під час кінофестивалю в Гамбурзі, де до нього досить велика увага; мені важливо показати українське кіно саме там.

— Приємно чути, що «Молодість» відбудеться.

— Ну, побачимо, побачимо. Зараз важко планувати. Якщо раніше все планував за рік, то зараз це в кращому разі за місяць.

— Так чи так, всі плани залежать від однієї події — нашої перемоги.

— Безумовно. Завдяки ЗСУ ми взагалі можемо щось робити.

Фото: Artem Gvozdkov/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4969
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ivan
287 дн. тому
Перейменуйтеся у гомосеківське медіа. Чортові грантожери без цінностей і еринципів
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду