Від британських привидів до українських трансперсон. У Києві розпочався другий український ЛҐБТКІА-кінофестиваль Sunny Bunny

Від британських привидів до українських трансперсон. У Києві розпочався другий український ЛҐБТКІА-кінофестиваль Sunny Bunny

20 Квітня 2024
719
20 Квітня 2024
09:00

Від британських привидів до українських трансперсон. У Києві розпочався другий український ЛҐБТКІА-кінофестиваль Sunny Bunny

Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
719
Sunny Bunny (вільний англійський переклад словосполучення «Сонячний зайчик») є першим фестивалем ЛГБТплюс-фільмів на території України. Він виріс із однойменної конкурсної програми, яку багато років проводили організатори КМКФ «Молодість». Після Берлінале саме «Молодість» є другим у світі міжнародним фестивалем, який виділив кінематограф ЛГБТплюс-тематики в окрему програму.
Від британських привидів до українських трансперсон. У Києві розпочався другий український ЛҐБТКІА-кінофестиваль Sunny Bunny
Від британських привидів до українських трансперсон. У Києві розпочався другий український ЛҐБТКІА-кінофестиваль Sunny Bunny

Основними локаціями першого Sunny Bunny, що пройшов торік у липні, стали київські кінотеатри «Жовтень» і Кino42. Обидва заклади зазнали погроз від гомофобів, однак далі словесної агресії справа не пішла (на відміну від 2014 року, коли ультраправі екстремісти спалили «Жовтень»). Загалом глядачі побачили понад 60 фільмів.

Цьогоріч фільмом відкриття фестивалю стала картина Хуліо Торреса «Проблеміста» (США). Для Торреса, актора та сценариста шоу Saturday Night Live, ця картина є режисерським дебютом, в якому він виконав головну роль. Окрім нього, в стрічці зіграли Тільда Свінтон, Ізабелла Росселіні,  Ґрета Лі та репер RZA. Сюжет переосмислює класичний сюжет втілення «американської мрії», коли дизайнер іграшок Алехандро приїздить до Нью-Йорка з травмованого бідністю та злочинністю Ель-Сальвадора, щоб утілити свої прагнення.

«Проблеміста»

Загалом на фестивалі заплановано дві позаконкурсних секції, що мають привабити широку авдиторію: «Панорама» та «Нові барви».

«Панорама» присвячена роботам режисерів і режисерок, відзначених на всесвітніх кінофестивалях. До програми увійшли сім фільмів із Франції, Бразилії, Великої Британії, США та Північної Македонії.

Так, однією з найгучніших подій стане українська прем’єра картини «Всі ми чужі» (Велика Британія — США). Режисером цієї драми є Ендрю Гейґ, а в головних ролях — Ендрю Скотт, Пол Мескал і зірка серіалу «Корона» Клер Фой. Стрічку про зв’язок двох чоловіків-самітників, один із яких сам по собі являє цілковиту таємницю, а другий їздить у гості до давно померлих батьків, називають одним із найважливіших незалежних фільмів року. «Всі ми чужі» отримали шість номінацій на премію BAFTA, зокрема і як «найкращий британський фільм».

«Всі ми чужі»

Ще одним безперечним гітом цьогорічного Sunny Bunny є документальний «Lil Nas X: Нехай живе Монтеро» (США). Фільм  зображує перший тур у житті репера-новатора Lil Nas X, знятий у формі щоденника.

 «Lil Nas X: Нехай живе Монтеро»

Програма «Нові барви» доповнює «Панораму», адже присвячена молодому квір-кіно: більшість фільмів тут склали дебюти. Серед них — британський мюзикл Chuck Chuck Baby, драма про трансгендерну корейську жінку «Пава», іспансько-болгарська драма «Любен», фільм «Слабак» про трьох квір-друзів у Канаді та пакистанська картина «Королева моїх мрій» про жінку, яка робить камінг-аут перед своїми батьками. Останні два фільми вперше були показані на кінофестивалі у Торонто.

Ще одна цікава секція — документальна. Тут варто виділити дві картини. Неігрова автобіографічна драма «У пошуках “У пошуках Емі”» (Сев Роджерс, США) брала участь у багатьох кінофестивалях та отримала нагороду на найвідомішому форумі квір-кіно Frameline у Сан-Франциско. Роджерс оповідає про рятівний вплив романтичної комедії Кевіна Сміта «У пошуках Емі» (1996) на нього, тоді 12-річного зацькованого трансгендерного хлопчика з Канзасу.

«У пошуках “У пошуках Емі”»

Так само в документальній програмі відбудеться національна прем’єра «Трансвтікачів» (Україна) — повнометражної роботи незалежної режисерки та ЛҐБТКІА-активістки Жа Бабаєвої. Стрічка розповідає про те, як трансгендерні активіст(к)и та біженці з України намагаються облаштуватися в Берліні під час повномасштабної російської агресії та геноциду в Україні.

«Трансвтікачі»

Що ж до конкурсу, то він цьогоріч складатиметься з 9 повних метрів.

Переможця обирає міжнародне журі, до складу якого входять професіонали кіноіндустрії, митці, активісти. Окрім головного призу «Сонячний зайчик», журі може присудити до двох спеціальних згадок у конкурсі. Приз глядацьких симпатій дістається фільму (беруть участь усі секції), котрий набере найбільше балів у рейтинговому голосуванні авдиторії.

У конкурсі, зокрема, відбудеться українська прем’єра фільму «Усе буде добре» (Гонконг), відзначеного призом Teddy Award на Берлінському кінофестивалі — однією з найстаріших квір-премій у світі. Фільм розповідає про гонконзьку пару Енджі та Пет, яка прожила разом понад чотири десятиліття. Енджі після несподіваної смерті Пет опиняється у залежності від своєї великої родини, намагаючись зберегти свою гідність і дім, у якому вони мешкали понад тридцять років.

Ще один лавреат Teddy Award, а також берлінського конкурсу «Панорама» — фільм Левана Акіна «Перехід» (Швеція — Данія — Франція — Туреччина — Грузія). Леван Акін відомий українцям за фільмом «А потім ми танцювали», який виграв Гран-прі ювілейного десятого Одеського міжнародного кінофестивалю у 2019 році. Нова стрічка Левана Акіна розповідає історію вчительки-пенсіонерки, яка вирушає до Стамбула відшукати свою давно зниклу небогу Теклу.

«Перехід»

Конкурсна стрічка «Літо з Кармен» (Греція) була номінована на Queer Lion на торішньому Венеційському кінофестивалі, а у себе вдома фільм отримав одразу дві нагороди на кінофестивалі у Салоніках. Кармен — прізвисько собаки, яку завів колишній партнер головного героя. Разом зі своїм другом він проводить день на квір-пляжі Афін, намагаючись перетворити життєві події на кіносценарій.

Також у конкурсі привертає увагу фінська картина «Світло Світло Світло» (реж. Інарі Ніемі), оскільки її сюжет дотичний до української історії: дія починається навесні 1986 року у фінському селі, що зазнає негативного впливу через Чорнобильську катастрофу. Так само вибухово в житті місцевої дівчини Марії з’являється Мімі. Через 20 років Марія повертається додому, аби приглянути за хворою матір’ю, і спогади починають спливати на поверхню. Фільм було номіновано одразу на кілька нагород фінської національної премії Jussi Awards.

Крім того, в програмі фестивалю буде презентовано п’ять українських коротких метрів. Зокрема, свій перший квір-фільм «Ми ніколи не зустрічались» представить українська режисерка з Маріуполя Зоя Лактіонова. Решта фільмів: «Повернення» (Вадим Мочалов), «Лінії» (Ганна Трофімова), «Крим» (Катерина Храмцова), «З любов’ю, Коптєв» (Єлизавета Шерстнова), «Апокаліпсис учора» (Богдан Колесник).

Другий Sunny Bunny триватиме з 19 по 26 квітня в київському кінотеатрі «Жовтень».

Титульне фото: пресслужба кінофестивалю Sunny Bunny

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
719
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду