«Нові барви» та «Панорама» — фестиваль квір-кіно Sunny Bunny оголосив частину позаконкурсної програми

«Нові барви» та «Панорама» — фестиваль квір-кіно Sunny Bunny оголосив частину позаконкурсної програми

3 Квітня 2024
507

«Нові барви» та «Панорама» — фестиваль квір-кіно Sunny Bunny оголосив частину позаконкурсної програми

507
Програма «Панорама» присвячена фільмам на квір-тематику усталених режисерів та режисерок, що отримали славу на всесвітніх кінофестивалях. До програми увійшли 7 фільмів з Франції, Бразилії, Великої Британії, США та Північної Македонії.
«Нові барви» та «Панорама» — фестиваль квір-кіно Sunny Bunny оголосив частину позаконкурсної програми
«Нові барви» та «Панорама» — фестиваль квір-кіно Sunny Bunny оголосив частину позаконкурсної програми

Однією з найгучніших подій фестивалю  Sunny Bunny стане Українська фестивальна прем’єра фільму «Всі ми чужі» (All Of Us Strangers, Велика Британія, США, 2023 р.), що став одним з найбільших гітів минулого року. Режисером британської драми є Ендрю Гейґ, а головні ролі в картині «Всі ми чужі» є такі зірки, як Ендрю Скотт і Пол Мескал. Крім того, в ролі матері головного героя знялась «зірка» серіалу «Корона» Клер Фой. Стрічка знята за мотивами роману Таічі Ямади «Незнайомці», що побачив світ у 1987 році. Стрічку називають одним з найважливіших незалежних фільмів року, вона увійшла в топ-10 кінокартин 2023-го за версією Національної ради кінокритиків США. Також фільм отримав 6 номінацій на премію BAFTA, зокрема і як «найкращий британський фільм». За сюжетом, у своїй майже порожній багатоповерхівці в сучасному Лондоні Адам (Ендрю Скотт) випадково зустрічає таємничого сусіда Гаррі (Пол Мескал), що порушує ритм його повсякденного життя. Коли між ними зав'язуються стосунки, Адама охоплюють спогади про минуле, і його тягне назад у передмістя, де він виріс, і в будинок дитинства, де, як виявляється, живуть його батьки (Клер Фой та Джеймі Белл) – точнісінько так само, як і в день їхньої смерті 30 років тому. 

Впливове британське видання The Guardian поставило фільму найвищу оцінку – 5 зірок, назвавши його «емоційно зворушливим шедевром».

Ще одним безперечним гітом цьогорічного Sunny Bunny стане фільм «LIL NAS X: Нехай живе Монтеро» (Lil Nas X: Long Live Montero, США, 2023). Він  зображує перший тур у житті репера-новатора, співака й автора пісень Lil Nas X. Знятий у формі щоденника, фільм є напрочуд відвертим портретом митця, який, шукаючи відповіді на питання ідентичності, сім’ї, очікувань і прийняття, рефлексує про свою роль у спадщині чорношкірих квір-виконавців. Документальна картина про вперше була показана на кінофестивалі у Торонто минулого року. Lil Nas X є одним з найвідоміших реп-виконавців сучасної музичної сцени, зокрема його пісня Old Town Road, випущена 5 років тому, протрималась 19 тижнів на верхівці Американського чарту. Це стало абсолютним рекордом за всю його історію.

Також в межах «Панорами» відбудеться показ фільму «Гість» (The Visitor, Велика Британія, 2024 р.) культового для світової квір-спільноти канадського режисера Брюса ЛяБрюса. Світова прем’єра картини відбулась на цьогорічному фестивалі «Берлінале» у програмі Panorama. Стрічка є вільною інтерпретацією класики від П’єра Паоло Пазоліні «Теорема». Фільми Брюса ЛяБрюса в попередні роки неодноразово брали участь у програмі Sunny Bunny в рамках КМКФ «Молодість», а сам режисер особисто відвідував Київ.  

Серед інших важливих фільмів програми — «І ось прийшла любов» (Along Came Love, Франція, Бельгія, 2023) режисерки Катель Кіллевере.  Світова прем’єра картини відбулась на Каннському кінофестивалі-2023, де вона була номінована на Queer Palm. За зізнаннями режисерки, вона частково надихалась особистою історією своєї бабусі під час створення фільму.

Бразильська картина Джулії Мурат «Правило 34» (Rule 34, Brazil, 2022) отримала «Золотого Леопарда» на кінофестивалі в Локарно у 2022 році. Фільм розповідає про подвійне життя студентки, яка вивчає право та фокусується та справах із захисту жінок, та одночасно відкриває для себе потаємний світ еротики та спокуси.

Французька картина «Корінь зла» (The Origin of Evil, Франція, Канада, 2022) також мала світову прем’єру на фестивалі класу А — у Венеції у 2022 році, в програмі Orizzonti Extra, а також була номінована на премію Saturn. На Rotten Tomatoes трилер про жінку, що приїздить до нової родини свого батька, має рейтинг 92%.

Македонська драма «Домогосподарство для початківців» (Housekeeping for Beginners, Північна Македонія, Польща, Хорватія, Сербія, Косово, Швеція, США, Австралія, 2023) отримала головну нагороду для ЛҐБТКІА+  фільмів Queer Lion на Венеційському кінофестивалі минулого року. Драма також була серед номінантів на премію Європейської кіноакадемії. Картина розповідає про жінку, яка змушена виховувати двох дочок своєї партнерки, хоча й ніколи в житті не мала бажання ставати матір’ю.

Фільми програми:

Позаконкурсна програма «Панорама»:

Всі ми незнайомці / All of Us Strangers, Andrew Haigh / Ендрю Гейґ, United Kingdom, USA / Велика Британія, США, 2023, 105’

І ось прийшла любов / Along Came Love, Katell Quillévéré / Катель Кіллевере, France, Belgium / Франція, Бельгія, 2023, 125’

Правило 34 / Rule 34, Julia Murat / Джулія Мурат, Brazil / Бразилія, 2022, 100’

Гість / The Visitor, Bruce LaBruce / Брюс ЛяБрюс, United Kingdom / Велика Британія, 2024, 101’

Корінь зла / The Origin of Evil, Sebastien Marnier / Себастьєн Марньє, France / Франція, Канада, 2022, 121’

Домогосподарство для початківців / Housekeeping for Beginners, Goran Stolevski / Ґоран Столєвскі, North Macedonia, Poland, Croatia, Serbia, Kosovo, Sweden, United States, Australia / Північна Македонія, Польща, Хорватія, Сербія, Косово, Швеція, США, Австралія, 2023, 107’

Lil Nas X: Нехай живе Монтеро / Lil Nas X: Long Live Montero, Zac Manuel, Carlos Lopez Estrada / Зак Мануель, Карлос Лопес Естрада, USA / США, 2022, 95’

Програма «Нові барви» присвячена молодому квір-кіно з усього світу, тож більшість фільмів програми склали дебюти. Серед них — британський мюзикл Chuck Chuck Baby, драма про трансгендерну корейську жінку «Пава», іспансько-болгарська квір-драма «Любен», фільм «Слабак» про трьох квір-друзів у Канаді та пакистанська картина «Королева моїх мрій» про жінку, що робить камін-аут перед своїми батьками.

Останні два фільми вперше були показані на кінофестивалі у Торонто, що є одним з найбільших у світі.

Важливою подією для фестивалю Sunny Bunny  стане прем’єра документального фільму «Ельда і чудовиська» (Elda and the Monsters, Аргентина, 2023) режисера Ніколаса Херцоґа. Він розповідає про Ельду, що мріє стати рок-зіркою. Поза межами сцени Ельда більш відома під іменем вчителя Дієґо, що живе разом зі своєю родиною.

Фільми програми:

Позаконкурсна програма «Нові барви»:

Chuck Chuck Baby / Chuck Chuck Baby, Janis Pugh / Дженіс П’ю, United Kingdom / Велика Британія, 2023, 101’

Пава / Peafowl, Sungbin Byun / Сунгбін Байєн, South Korea / Південна Корея, 2022, 115’

Слабак / Soft, Joseph Amenta / Жозеф Амента, USA / США, 2022, 87’

Королева моїх мрій / The Queen of My Dreams, Fawzia Mirza / Фавзія Мірза, Canada, Pakistan / Канада, Пакістан, 2023, 97’

Любен / Liuben, Venci Kostov / Венці Костов, Spain, Bulgaria / Іспанія, Болгарія, 2023, 109’

Ельда та чудовиська / Elda and the Monsters, Nicolas Herzog / Ніколас Херцоґ, Argentina / Аргентина, 2023, 73’

Фестиваль  квір-кіно Sunny Bunny триватиме з 19 по 26 квітня.

Нагадаємо, що в продажі доступні абонементи на фестиваль.

Придбати їх можна за посиланням: https://ticketsbox.com/sunny-bunny/ 

Слідкуйте за Sunny Bunny в instagramFacebook і TikTok.

Партнери:

Фонд імені Гайнріха Бьолля

Міжнародний фонд «Відродження»

Посольство Італійської Республіки в Україні Італійський інститут культури в Україні

Українська продуктова IT-компанія appflame

Державне агентство України з питань кіно

Проєкт USAID «Трансформація комунікацій» (ТСА) - впровадження інноваційних комунікаційних ініціатив

Громадська організація «Точка опори ЮА»

Платформа громадських об'єднань Різні.Рівні

Некомерційний освітньо-профілактичний проєкт Drugstore

Українсько-данський молодіжний дім

Молодіжний рух Teenergizer

Громадська організація Insight

Марш жінок

Український бренд одягу Omelia

Український бренд одягу FROLOV

Український бренд шкарпеток Noskar

HVLV bar

Ресторан сучасної київської кухні «Глек»

Кафе-бістро tisto.kyiv

Крафтова пончична Ponchyk Boy

Медіапартнери:

Суспільне Культура

ТиКиїв

Лірум

DTF Magazine

The Village Україна

Нове Українське Кіно

Свідомі

Детектор Медіа

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
507
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду