Зцілення кінематографом і втеча як повернення. Про два несхожих, але доповнювальних фільми на кінофестивалі Sunny Bunny

Зцілення кінематографом і втеча як повернення. Про два несхожих, але доповнювальних фільми на кінофестивалі Sunny Bunny

26 Квітня 2024
963
26 Квітня 2024
15:00

Зцілення кінематографом і втеча як повернення. Про два несхожих, але доповнювальних фільми на кінофестивалі Sunny Bunny

Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
963
Почавши з конфлікту ідентифікації, фільми розходяться по різних сторонах інакшості, але досягають схожих результатів. І там, і там суспільне й інтимне нарешті набувають необхідної для виживання героїв і героїнь рівноваги.
Зцілення кінематографом і втеча як повернення. Про два несхожих, але доповнювальних фільми на кінофестивалі Sunny Bunny
Зцілення кінематографом і втеча як повернення. Про два несхожих, але доповнювальних фільми на кінофестивалі Sunny Bunny

У Києві триває другий український ЛҐБТКІА-кінофестиваль Sunny Bunny. Sunny Bunny (вільний англійський переклад словосполучення «Сонячний зайчик») є першим фестивалем ЛГБТплюс-фільмів на території України. Він виріс з однойменної конкурсної програми, яку багато років проводили організатори КМКФ «Молодість». Після Берлінале саме «Молодість» став другим у світі міжнародним фестивалем, який виділив кінематограф ЛГБТплюс-тематики в окрему програму.

Цьогоріч у фестивалю насичена програма: самих лише повнометражних прем’єр — понад 40. З цієї множини фільмів мені здалося доречним виокремити дві документальних роботи — дуже несхожі стилістично, але цікаві саме своїми контрастами: «У пошуках “У пошуках Емі”» (режисер Сев Роджерс, США) та «Транс-Утікачі» (режисерка — Жа Бабаєва, Україна).

Автобіографічна драма «В пошуках “У пошуках Емі”» брала участь у багатьох кінофестивалях та отримала нагороду на найвідомішому форумі квір-кіно Frameline у Сан-Франциско. Роджерс оповідає про рятівний вплив романтичної комедії Кевіна Сміта «У пошуках Емі» (1996) на нього, тоді 12-річного зацькованого трансгендерного хлопчика з Канзасу.

Головні герої «Транс-Утікачів», зроблених у формі репортажу — трансгендерна жінка Анна і трансгендерний хлопець Кирило, котрі переїхали до Берліна після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Бабаєва інтерв’ює обох, відстежує їхнє життя протягом пів року – від 24.02 до Дня Незалежності 24.08.22.

Власне, герої обох фільмів страждають від схожих проблем: несприйняття оточення, яке веде до важких психологічних травм, сутнісної розгубленості. Так, жорстокі однокласники мало не довели Сева до самогубства, в Анни зовсім зник контакт із батьком, у Кирила бодай якийсь зв’язок тільки з бабусею. Але, подібні на початку, ці оповіді розвиваються в цілковито відмінних напрямках.

«У пошуках “У пошуках Емі”» — відчутно синефільська стрічка. Звісно, Сев чимало уваги приділяє стосункам зі своєю дівчиною Кілі, але все ж основна енергія в першій половині фільму скерована на занурення в «королівство Кевіна Сміта», як Сев це називає. Режисер знаходить і самого Сміта, й інших причетних до появи тієї комедії, зокрема виконавицю головної жіночої ролі — Джої Лорен Адамс. За власним зізнанням, Сев дивився фільм Сміта десятки разів, щодня — і це врятувало його. Головні герої фільму 1996 року — автор(к)и коміксів Алісса (Джої Лорен Адамс) і Голден (Бен Аффлек). Перша — лесбійка, другий — гетеросексуальний мачо. Між ними спалахує несподівана, але сильна пристрасть. У певну мить Голден відкриває для себе подробиці з минулого Алісси, з якими не може змиритися, що загрожує їхньому коханню.

Кадр фільму «У пошуках “У пошуках Емі”»

Найбільш приголомшлива колізія в Сева Роджерса, ближче до фіналу — це відкриття, що життя самого автора частково повторює колізію фільму Сміта. Сев і Кілі закохались одне в одного, живучи на різних континентах, коли ще обидві були лесбійками. Гендерний перехід, що його зробив Сев, мав би поставити цей зв’язок під загрозу — але, навіть ставши чоловіком, він лишається для Кілі тим самим, єдиним, і байдуже на минуле чи теперішнє. Такий поворот — це рідкісна, фантастична удача кінематографіста, але в Роджерса вистачає таланту ще правильно вписати її у свій фільм так, щоб життя і вигадка поєдналися в бентежній історії.

Реалії в «Транс-Утікачах» надто знайомі будь-кому з нашої ЛГБТ-спільноти. В монологах Анни й Кирила розкривається бюрократичне пекло, через яке доводиться проходити трансперсонам, надто ж тепер, під час війни; Анна, зокрема, характеризує українські військкомати як «центр гомофобії на планеті» й «планету зла»; приблизно з таким же ставленням доводиться стикатися і в поліклініках, і в РАГСах, і в будь-яких інстанціях.

Кадр фільму «Транс-Утікачі»

Жа Бабаєва відстежує будні втікачів день за днем, проте навіть у далекому Берліні Анна не забуває ані про війну, ані про рідну країну, в якій їй довелося зазнати лиха — і це зрештою призводить до розриву дружби з Кирилом, який показною аполітичністю сором’язливо декорує свою українофобію.

Так, почавши з конфлікту ідентифікації, фільми розходяться по різних сторонах інакшості, але досягають схожих результатів. І там, і там суспільне й інтимне нарешті набувають необхідної для виживання героїв і героїнь рівноваги.

Саме такими несподіваними паралелями й відлуннями й цікаві кінофестивалі.

Колаж на головній: кадри фільмів «У пошуках “У пошуках Емі”» та «Транс-Утікачі»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
963
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду