Третина українців за кордоном вважає, що в Україні поширений нацизм, утискають російськомовних, а Революція гідності була переворотом, — дослідження VoxCheck

Третина українців за кордоном вважає, що в Україні поширений нацизм, утискають російськомовних, а Революція гідності була переворотом, — дослідження VoxCheck

26 Червня 2023
1032
26 Червня 2023
16:52

Третина українців за кордоном вважає, що в Україні поширений нацизм, утискають російськомовних, а Революція гідності була переворотом, — дослідження VoxCheck

1032
Дослідники: Українці назагал здатні розрізняти та відкидати наративи російської пропаганди, але є декілька тривожних сигналів.
Третина українців за кордоном вважає, що в Україні поширений нацизм, утискають російськомовних, а Революція гідності була переворотом, — дослідження VoxCheck
Третина українців за кордоном вважає, що в Україні поширений нацизм, утискають російськомовних, а Революція гідності була переворотом, — дослідження VoxCheck

Українці назагал здатні розрізняти та відкидати наративи російської пропаганди. Проте майже половина опитаних в Україні не погодились, що в Україні малопоширена нацистська ідеологія, майже третина українців за кордоном вважають, що в Україні утискають російськомовних, і близько третини опитаних загалом вважають, що Революція гідності була державним переворотом.

Про це свідчать результати дослідження проєкту VoxCheck, проведеного разом із компанією CBR за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Дослідники відзначають, що загалом більшість опитаних як в Україні, так і за кордоном погоджується з проукраїнськими меседжами та не погоджуються з проросійськими. Так, незалежно від регіону проукраїнські меседжі щодо визнання вини росіян за масові вбивства в Бучі та сприяння постачання зброї перемозі України отримали майже одностайну підтримку населення. Високий рівень згоди відмічений і щодо фальсифікації референдумів та заборони проросійських партій. «Це говорить про загальну тенденцію до здатності населення вирізняти наративи російської пропаганди», — йдеться в дослідженні.

Утім, дослідники виділяють декілька тривожних сигналів:

  • 43% опитаних в Україні та 36% за кордоном не погодились із твердженням «В Україні малопоширена нацистська та/або неонацистська ідеологія»;
  • 29% опитаних в Україні та 35% за кордоном не погодились із твердженням «Революція Гідності в Україні 2013–2014 року НЕ була державним переворотом»;
  • 26% опитаних в Україні та 29% за кордоном погодились із твердженням «Росія в Україні воює проти Заходу/НАТО»;
  • 25% опитаних в Україні та 29% за кордоном погодились із твердженням «Захід використовує Україну у власних цілях у війні з Росією»;
  • за кордоном 32% опитаних погодились із твердженням «В Україні утискають російськомовних».

У деяких моментах є різниця між відповідями українців в Україні та за кордоном. Так, наратив про утиски російськомовних не отримав значної підтримки від українців в Україні, однак із ним більшою мірою погодились опитані за кордоном.

«Тобто ціллю російської пропаганди в цьому випадку виступають, у першу чергу, українці в Європі. Росія намагається впевнити іноземців у тому, що російськомовних в Україні дискримінують, аби зіпсувати міжнародний імідж країни та дискредитувати українську владу», — йдеться у дослідженні.

Крім того, пишуть дослідники, думки опитаних українців залежать від місця проживання та рівня доходу. 

Так, жителі малих міст та сіл рідше визнавали дієвість західних санкцій та малопоширеність нацистської ідеології в Україні. Водночас вони більше за інших підтримували проросійські наративи щодо Заходу, НАТО та відповідальності української влади за гуманітарну кризу. 

Люди з низьким рівнем доходу, які змушені економити на харчуванні, більш схильні до сприйняття проросійських тверджень. Наприклад, 40% їх згодні з тим, що Захід використовує Україну у власних цілях у війні з Росією. Крім того, люди з низьким рівнем доходу менше впевнені в тому, що можуть відрізнити дезінформацію від правди, ніж ті, хто визначає свій рівень доходу як високий.

Територіально згода з проросійськими меседжами більш поширена в південному та східному регіонах, навіть у великих містах, як Одеса, Харків, Дніпро, Кривий Ріг. Так, жителі півдня частіше за інших визнавали заборону УПЦ МП переслідуванням церкви та вірян та погоджувалися з тезою, що Захід використовує Україну у своїх цілях для війни з Росією. Жителі Сходу більш схильні вірити російській пропаганді про розробку біозброї, цілеспрямованого знищення Україною міст Донецької та Луганської областей та «братерства» українського і російського народів. Також жителі півдня і сходу частіше підтверджували вплив провокації НАТО на російське вторгнення.

Натомість проукраїнські меседжі — про незаконність російських референдумів, перевагу від постачання зброї, визнання масових убивств у Бучі російськими воєнними злочинами, боротьбу з колаборантами в політиці та ЗМІ тощо — отримують на сході та півдні дещо меншу підтримку.

Регулярно стикаються з меседжами російської пропаганди близько 20% українців, найчастіше мешканці Півдня. «Можна помітити також зв’язок специфіки регіону із панівними в них проросійськими меседжами. На Заході вища присутність наративу про те, що заборона УПЦ МП — це переслідування церкви і вірян, на Сході — що українці та росіяни є братніми народами», — пишуть дослідники.

Жінки мають більше сумнівів щодо опису подій 2013–2014 року та рідше погоджувались із твердженням, що «Революція гідності в Україні 2013–2014 року НЕ була державним переворотом». Серед молоді 37% опитаних у віці від 18 до 29 років вважають, що Революція гідності є державним переворотом. «Це вказує на потребу продовження комунікацій із суспільством щодо цих подій, просвітницьких заходів, зокрема щодо термінологій», — пишуть дослідники.

Дослідження провели 26 травня — 7 червня 2023 року серед українців у віці 18–70 років, що проживають в Україні або перебувають за кордоном (Польща, Чехія, Німеччина, Велика Британія, Іспанія, Італія, Франція, Словаччина та ін.).  Методи опитування: інтерв’ю на онлайн-панелі CBR Point, телефонні інтерв’ю, онлайн-інтерв’ю. Вибірка: 1466 респондентів з України та 327 респондентів з-за кордону.

Нагадаємо, за даними дослідження Громадянської мережі «Опора», проведеного соціологічною групою «Рейтинг», майже чверть опитаних українців, які перебувають за кордоном, вказали, що стикались із неправдивою інформацією про Україну. Найбільше фейків про Україну вони бачили в російських джерелах, утім кожен десятий — в міжнародних медіаресурсах і кожен шостий — в українських. Більшість фейків, за їхньою оцінкою, стосуються української армії та влади і спрямовані переважно на українців та росіян, а не іноземців.

Головне фото: Getty Images, інфографіка: voxukraine

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1032
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду