Кума Оксани Марченко, священника УПЦ МП із Закарпаття, викрито на пропаганді комуністичного режиму

Кума Оксани Марченко, священника УПЦ МП із Закарпаття, викрито на пропаганді комуністичного режиму

7 Вересня 2023
11816
7 Вересня 2023
22:36

Кума Оксани Марченко, священника УПЦ МП із Закарпаття, викрито на пропаганді комуністичного режиму

11816
Під час обшуку у церковника знайдено велику кількість агітаційно-пропагандистських матеріалів російських авторів та брошури сепаратистського характеру.
Кума Оксани Марченко, священника УПЦ МП із Закарпаття, викрито на пропаганді комуністичного режиму
Кума Оксани Марченко, священника УПЦ МП із Закарпаття, викрито на пропаганді комуністичного режиму

На Закарпатті СБУ викрила священника УПЦ (МП) на пропаганді комуністичного режиму, повідомляє Управління СБУ в Закарпатській області.

За даними слідства, до злочину причетний настоятель одного з храмів Хустської єпархії УПЦ (МП), розташованого в Тячівському районі на Закарпатті.

Будучи керівником територіального благочиння, яке одним із перших з початку повномасштабного вторгнення РФ вийшло з-під юрисдикції московського патріархату, священнослужитель намагався жодним чином не допустити переходу громади до ПЦУ.

Оперативники спецслужби встановили, що на власній сторінці у соцмережах священник пропагував комуністичний режим та поширював заборонену в Україні радянську символіку. Це підтвердила й ініційована у справі судова мистецтвознавча експертиза.

Під час обшуків у храмі та за місцем проживання священнослужителя правоохоронці виявили та вилучили комп’ютерну техніку з доказами протиправної діяльності. Знайдено велику кількість агітаційно-пропагандистських матеріалів російських авторів, брошури сепаратистського характеру.

«Серед матеріалів, виявлених правоохоронцями – книжки, в яких принижуються релігійні почуття громадян інших конфесій та формуються ворожі настрої до них. У окремих брошурах заперечується право України на незалежність  і наголошується, що «Київ, без великої росії, і окремо від росії, немислимий в жодному випадку», — йдеться у повідомленні відомства.

У процесі слідчих дій оперативники СБУ знайшла тексти пісень, якими закликали до «пробудження матушки-Руси» та молилися за «спасение россии», а також роздруки молитов, у яких згадували патріарха РПЦ  Кирила Гундяєва, який «благословив» російських військових убивати українців.

Наразі правоохоронці вивчають всі вилучені матеріали для вжиття подальших процесуальних дій.

Крім того, у процесі оперативно-слідчих дій встановлено, що настоятель церкви у незаконний спосіб зайняв земельну ділянку, на якій побудовано храм. За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ст. 197-1 Кримінального кодексу України (самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво).

Настоятелю храму повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 436-1 (поширення комуністичної символіки та пропаганда комуністичного тоталітарного режиму) Кримінального кодексу України.

Заходи з викриття та документування злочину здійснювали співробітники СБ України в Закарпатській області спільно зі слідчими ГУ НП у Закарпатській області за процесуального керівництва Закарпатської обласної прокуратури.

За інформацією журналістів «Української правди» з власних джерел у правоохоронних органах, церковником, якому оголошено підозру, є Віталій Хромей 1983 року народження — кум дружини Віктора Медведчука Оксани Марченко, з якою Хромей хрестив дитину депутата Закарпатської облради від «ОПЗЖ».

Фото: Управління СБУ в Закарпатській області

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11816
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду