Буданов: Медведчук становить значну цінність для ФСБ

Буданов: Медведчук становить значну цінність для ФСБ

24 Квітня 2023
7437
24 Квітня 2023
14:17

Буданов: Медведчук становить значну цінність для ФСБ

7437
Кирило Буданов про Медведчука: Не можна сказати, що він погано працював тут. Це неправда. Він працював досить ефективно.
Буданов: Медведчук становить значну цінність для ФСБ
Буданов: Медведчук становить значну цінність для ФСБ

Очільник ГУР Міноборони Кирило Буданов в інтерв’ю «РБК-Україна» заявив, що підозрюваний у держзраді екснардеп Віктор Медведчук становить значну цінність для ФСБ РФ та досить ефективно працював проти інтересів України.

«Він становить дуже значну цінність для Федеральної служби безпеки, тому що ця людина працювала на них роками. Те, що він працював, — це один аспект. А інший аспект — це кошти. На нього йшли кошти, і на ньому, і на його оточенні, під його контролем досить великі суми. Якщо ви думаєте, що хтось там цінує якісь людські якості, дружбу — це не так… Не можна сказати, що він погано працював тут. Це неправда. Він працював досить ефективно. Те, що він трохи більше ніж трохи собі залишав — це інше питання. Але результат був? Був. Те, що він не виявився зрештою таким вдалим, як вони сподівалися — на великий прошарок проросійського населення, — це теж факт. Але сказати, що він був неефективним, не можна», — каже Буданов.

За словами Буданова, поява Медведчука в російських пропагандистських медіа свідчить, що росіяни прагнуть використовувати усі можливі інструменти впливу.

«Вони сподіваються, що десь щось спрацює. Це, до речі, теж нормальний підхід. Вони правильно діють. Треба пробувати з усіх напрямків. Десь хтось здобуде успіх», — каже Буданов.

Щодо можливих планів росіян використати Медведчука для досягнення своїх цілей на початку повномасштабного вторгнення, Буданов зазначив: «Вони реально мали кілька варіантів відразу: завести сюди всіх тих, від кого ми позбулися, а далі на місці вже розбиратися. На Медведчука вони досить сподівалися, тому що він був легітимним народним депутатом. На відміну від Януковича, який просто кричить, що він легітимний, Медведчук був легітимним насправді. Сівкович там велику роль відігравав, але він без статусу був».

Буданов утримався від відповіді на запитання журналіста: «Що зараз Медведчук робить у Росії, чим він займається і чому він там ще живий?».

24 лютого 2022 року Віктор Медведчук утік зі свого маєтку в Києві і відтоді переховувався у столиці. 12 квітня президент України Володимир Зеленський повідомив, що СБУ вдалося знайти та затримати Медведчука.

За даними СБУ, ФСБ Росії намагалася вивезти Медведчука до невизнаного Придністров'я, а потім до РФ. Однак доїхати Медведчук зміг лише до меж Київської області.  До моменту своєї втечі, 24 лютого, Медведчук залишався під домашнім арештом.

21 вересня відбувся обмін полоненими з Росією, зокрема були звільнені 215 українських військових, серед них 108 бійців «Азову».   Україна задля повернення військових та цивільних віддала Медведчука Росії.

Наприкінці листопада 2022 року Медведчука та Оксану Марченко помітили в тимчасово окупованому Криму. 

13 січня 2023 року Верховна Рада позбавила Медведчука депутатського мандата. За даними ЗМІ, президент Володимир Зеленський напередодні голосування у Раді позбавив Медведчука громадянства.

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7437
Читайте також
21.03.2023 20:39
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
8 578
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду