Річниця повномасштабного вторгнення: сухі цифри та емоційні голоси дітей

Річниця повномасштабного вторгнення: сухі цифри та емоційні голоси дітей

22 Лютого 2023
1823

Річниця повномасштабного вторгнення: сухі цифри та емоційні голоси дітей

1823
Державні і міжнародні інституції мають діяти спільно, щоб захистити українських дітей, — річний моніторинговий звіт благодійного фонду «Голоси дітей» та Харківського інституту соціальних досліджень.
Річниця повномасштабного вторгнення: сухі цифри та емоційні голоси дітей
Річниця повномасштабного вторгнення: сухі цифри та емоційні голоси дітей

Київ, Україна — 22 лютого. Звіт про злочини росії проти українських дітей, унікальна книга та виставка  — благодійний фонд «Голоси дітей» підсумував річницю повномасштабного вторгнення росії в Україну в контексті захисту прав дитини.

«Сьогодні всі діти України  це діти війни,  розповіла Олена Розвадовська, голова правління фонду «Голоси дітей» мільйони розлучилися зі звичним оточенням, десятки тисяч чекають на батьків з фронту, тисячі  продовжують жити в небезпечних умовах: у підвалах, сховищах поблизу лінії фронту та на окупованих росією територіях».

10 річний Назар Романенко, один з авторів книжки «Війна голосами дітей», покинув Луганську область у перший день вторгнення: «Мені було страшно, я не знав, куди ми їдемо. Дорогою в машині я малював, і мені це допомагало заспокоїтись. Тоді я сказав мамі: «Ми мало прожили, хочеться ще». Тепер ми живемо в чужому будинку і я мрію про той день, коли зможу повернутися додому», — поділився він.

Моніторинговий звіт відбиває страшну реальність: за рік повномасштабного вторгнення росія скоїла тисячі злочинів проти українських дітей і порушила низку міжнародно-правових норм. На сьогодні органи прокуратури здійснюють досудове розслідування у 2607 кримінальних провадженнях про злочини, скоєні проти дітей. Прокуратура України виявила 54 катівні, у частині з яких утримували дітей. Офіс Генерального прокурора встановив 12 фактів сексуального насильства з боку росіян щодо дітей.

За словами Андрія Черноусова, члена правління фонду та провідного експерта ХІСД, державні та міжнародні інституції можуть працювати спільно, щоб захистити українських дітей: «Держава має переналаштувати механізми захисту дітей, завершити реформу служби у справах дітей. Зі свого боку міжнародним та організаціям громадянського суспільства важливо працювати над поверненням додому викрадених дітей,  документуванням злочинів, скоєних росією, та сприяти притягненню її до відповідальності», — наголосив Черноусов.

Цю думку підтримала Олександра Матвійчук, голова організації «Центр громадянських свобод», яка у 2022 році отримала Нобелівську премію миру:  «Ми документуємо злочини росії для того, щоб рано чи пізно кожна людина, яка вчиняла воєнні злочини, понесла покарання. Але у нас є ще одна мета. Ми розповідаємо ці історії світу для того, щоб це припинити. Бо коли ти не можеш покластися на правові інструменти, ти завжди можеш покластися на солідарну підтримку людей. І я вірю, що спільно ми можемо зробити багато, щоб захистити дітей у цій війні і зробити їхні життя кращими».

Спробувати зберегти нормальне дитинство в ненормальних умовах варто, кажуть психологи. Якщо створити для дитини безпечне середовище, де буде місце для спілкування, зустрічей з друзями, креативу, рефлексії — більшість дітей зможуть відновити емоційну цілісність. Саме тому фонд «Голоси дітей» ще з 2015 року надає психологічну та психосоціальну допомогу дітям, які постраждали внаслідок воєнних дій.

Почуття, допитливість, уява, відкриття, сім'я, природа, ігри, дім, мандрівки, мрії — за такими розділами побудована книжка «Війна голосами дітей. Цитати майже звичайного дитинства». У книжці близько сотні дитячих висловів і робіт до них ілюстраторів, художників, фотографів та самих дітей. На виставці представлено 20 ілюстрацій, зокрема роботи Нікіти Тітова, Олександра Грехова, Ірини Вале, співачки Джамали та її сина Рахмана.

За допомогою QR-коду можна почути, як дитина розповідає власну історію. В окремій кімнаті звучить голос дитини з окупації. 

Усі кошти від пожертв за книжку скеровуються на психологічну допомогу дітям.

Виставка триватиме по 24 березня, вхід вільний.

Адреса: Київ, вул. Ярославів Вал, 15 (Peremoga Space, 5 поверх). 

Благодійний фонд «Голоси дітей» надає психологічну та психосоціальну підтримку дітям, які постраждали внаслідок бойових дій.

Контакт для медіа: Одарка Козак, медіаменеджерка БФ «Голоси дітей», press@voices.org.ua, +380996205016

Фото: Charitable fund "Voices of Children"

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1823
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду