detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
05.06.2023 17:32
РосЗМІ є співучасниками злочинної депортації українських дітей, — звіт Нацради
РосЗМІ є співучасниками злочинної депортації українських дітей, — звіт Нацради
За даними Офісу генпрокурора, кількість українських дітей, яких депортувала Росія, на цей момент налічує понад 19,5 тисяч.

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення опублікувала на своєму сайті звіт щодо того, яку відповідальність російські ЗМІ несуть за депортацію українських дітей.

Нацрада повідомляє, що з лютого 2022 року регулярно моніторить російські федеральні телеканали щодо виявлення ворожої і особливо небезпечної риторики на адресу України.

Моніторинг Нацради охопив російські державні телеканали («Планета РТР», «Россия 24», «НТВ-Мир», «360»), онлайн-медіа («Известия», «Московский комсомолец», «vesti.ru», «РИА», «Радио Sputnik», «Ведомости», «Парламентская газета», «АиФ», «КоммерсантЪ», «Lenta.ru», «ТАСС», «SM.News», «bloknot.ru», «Общественная Служба Новостей») і онлайн-версію радіостанції «Радио Sputnik» за період від початку повномасштабного вторгнення до травня 2023 року. 

Депортація або насильницьке переміщення населення є однією зі складових геноциду відповідно до п. 1 ст. 7 Римського статуту Міжнародного кримінального суду, нагадують автори звіту. Факт депортації українських дітей Росією був визнаний Резолюцією Європарламенту від 15 вересня 2022 року. Крім того, ПАРЄ і ОБСЄ також визнали, що депортація Росією українських дітей насправді відбувалася і продовжує відбуватися й сьогодні.

Перше повідомлення про те, як Росія вивозить на свою територію українських дітей, з’явилося в російських ЗМІ 21 лютого 2022 року. Далі такі новини про «евакуацію», оздоровлення, усиновлення або «оформлення» українських дітей у російські сім’ї, їх виховання (а фактично перевиховання) регулярно звучать у російських медіа.

У результаті аналізу контенту росЗМІ Нацрада виокремила закономірності в їхніх повідомленнях у контексті депортації українських дітей: як і російські посадовці, так і медіа виправдовують неправомірні дії РФ, дискредитують Україну, а також наших західних партнерів.

Російські медіа транслюють наративи для виправдання політики РФ і формування лояльного ставлення росіян до депортації українських дітей і будь-яких дій російського уряду щодо цього, зазначає Нацрада у своєму звіті. Тому російські ЗМІ є співучасниками злочинної діяльності РФ у контексті депортації дітей.

За результатами проведеного моніторингу та аналізу матеріалів російських ЗМІ Національна рада дійшла таких висновків:

Звіт за результатами проведеного аналізу матеріалів російських ЗМІ з урахуванням норм міжнародного права Нацрада надішле до Міністерства закордонних справ, уповноваженого ВРУ з прав  людини, радниці — уповноваженої президента України з прав дитини та дитячої реабілітації, міжнародних організацій.

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» повідомляв, що Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію Росії.

Раніше Комітет Сенату США із міжнародних відносин підтримав резолюцію щодо визнання дій Росії у війні проти України геноцидом проти українського народу.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки збирає базу даних геноцидальної риторики російських посадовців та пропагандистів

Генеральний прокурор Андрій Костін повідомив, що правоохоронці в контексті російської агресії розслідують п'ять кримінальних проваджень щодо геноциду. У провадженні щодо геноциду українського народу фігурують російські пропагандисти.

Американський історик Тімоті Снайдер виокремив шість головних ознак геноциду в діях Росії проти України. За його словами, «у ситуації з Росією ми маємо не брак, а надлишок доказів політики геноциду».

27 лютого 2023-го Європейська комісія та Польща запустили ініціативу з пошуку українських дітей, яких росіяни викрадають на тимчасово окупованих територіях України.

У лютому, за офіційними даними України, було зафіксовано понад 16 тисяч українських дітей, яких депортували російські окупанти. У нинішньому звіті Нацрада, посилаючись на дані Офісу генпрокурора, вказує, що кількість депортованих українських дітей — понад 19,5 тисяч.

У квітні 2023-го президент Росії Володимир Путін підписав указ, що передбачає після 1 липня 2024 року депортацію з окупованих Росією територій українців, які збережуть українське громадянство.

Фото: слайд зі звіту Нацради

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY