Кучма, Іванющенко, Льовочкін, Суркіси, мер Краматорська та інші: «УП» опублікувала продовження розслідування «Батальйон Монако»

Кучма, Іванющенко, Льовочкін, Суркіси, мер Краматорська та інші: «УП» опублікувала продовження розслідування «Батальйон Монако»

1 Червня 2023
6507
1 Червня 2023
12:58

Кучма, Іванющенко, Льовочкін, Суркіси, мер Краматорська та інші: «УП» опублікувала продовження розслідування «Батальйон Монако»

6507
Журналіст Михайло Ткач продовжує розповідати про українців, які мешкають на Лазуровому березі або відвідують попри заборону на виїзд.
Кучма, Іванющенко, Льовочкін, Суркіси, мер Краматорська та інші: «УП» опублікувала продовження розслідування «Батальйон Монако»
Кучма, Іванющенко, Льовочкін, Суркіси, мер Краматорська та інші: «УП» опублікувала продовження розслідування «Батальйон Монако»

Інтернет-видання «Українська правда» опублікувало третю частину розслідування Михайла Ткача «Батальйон Монако». У ньому журналіст продовжує розповідати про українських віпбіженців, які оселилися на Лазуровому березі у Франції, а також про відпочивальників, що знаходять спосіб виїхати з України в обхід заборон воєнного часу.

Героями третьої частини журналістського розслідування «Батальйон Монако» стали, зокрема, народні депутати забороненої партії «ОПЗЖ» Сергій Льовочкін і Григорій Суркіс, другий президент України Леонід Кучма, колишній «регіонал» і поплічник Януковича Юрій Іванющенко, мер прифронтового Краматорська Олександр Гончаренко та інші.

За інформацією співрозмовників «УП» в політичних колах, депутати Сергій Льовочкін та Григорій Суркіс змогли отримати дозвіл на виїзд з країни з офіційних причин — задля депутатської діяльності.  

Видання також отримало від джерел інформацію, що перед тим, як прилетіти чартером на Лазуровий берег, Льовочкін і Суркіс зустрічались у Відні з олігархом Дмитром Фірташем.

Народні депутати забороненої партії «ОПЗЖ» Сергій Льовочкін і Григорій Суркіс

Тут же, на морському узбережжі Франції, у поселенні для найзаможніших Сен-Жан-Кап-Ферра, оселився депутат від забороненої «ОПЗЖ» Вадим Столар, який зміг залишити Україну.

Маєток, який орендує Вадим Столар

Журналістові Михайлу Ткачу вдалося відзняти Леоніда Кучму на прогулянці в супроводі охоронця. Після закінчення оздоровчої прогулянки другий президент України заходить у маєток свого зятя, бізнесмена Віктора Пінчука.

На Лазуровому узбережжі Леонід Кучма займається скандинавською ходьбою

«Після початку повномасштабного вторгнення Росії Кучма прокоментував війну на п’ятнадцятий день. Незважаючи на те, що з 2014 року президент України брав активну участь у перемовинах з Росією у Мінську, наразі нічого не відомо про його публічну діяльність», — зауважує автор розслідування.

Також під час зйомок на Лазуровому березі в поле зору журналістів потрапили мер прифронтового Краматорська Олександр Гончаренко та народний депутат з групи «Відновлення України» Максим Єфімов. Як з’ясувалося, обидва отримали дозвіл на робоче відрядження до Словаччини, звідки злітали до Франції.

Спочатку мер Краматорська Олександр Гончаренко заперечував, що був у Ніцці

На запитання Михайла Ткача про те, що вони робили в Ніцці, обидва посадовці все заперечували, але після того, як отримали від редакції «УП» скриншоти з відео, визнали, що літали на Лазуровий берег провідати свої сім’ї.

За даними «УП», в Монако живе Юрій Іванющенко, один з поплічників Януковича. Він веде непублічний спосіб життя і мешкає в елітному житловому комплексі на березі моря. Джерела видання повідомили, що колишній нардеп від «Партії регіонів» курсує між Москвою, Дубаєм і Монако.

Юрій Іванющенко, відомий також як Юра Єнакієвський

Окрім цього, журналісти помітили на Лазуровому березі колишнього нардепа від «Батьківщини» Олександра Табалова, ексдепутата Харківської облради Володимира Скоробагача, колишнього заступника голови правління НАК «Нафтогаз» Олександра Кацубу. З прізвищем родини Кацуб пов’язаний один із найбільших корупційних скандалів часів Януковича — купівля «веж Бойка», нагадує «УП».

Як писав «Детектор медіа» раніше, матеріал «Української правди» «Батальйон Монако» потрапив до переліку найкращих розслідувань українською та російською мовами за 2022 рік за версією «Глобальної мережі журналістських розслідувань» (GIJN).

У попередній серії розслідування «Батальйон Монако» йшлося про те, що на Лазуровому узбережжі українські «VIP-біженці» з мільйонними статками зіткнулися з місцевим криміналітетом, який полює за їхніми дороговартісними авто та цінностями.

16 серпня 2022-го «Українська правда» випустила першу частину розслідування Михайла Ткача «Батальйон Монако» про українських «VIP-біженців», які від початку російського вторгнення в Україну переїхали на Лазурове узбережжя. «Героями» фільму, знятого в Монако, стали Костянтин Жеваго, брати Ігор та Григорій Суркіси, забудовник із Дніпра Вадим Єрмолаєв, його колега та депутат Київради Вадим Столар та інші. Після публікації журналістського розслідування ДБР відкрило кримінальне провадження та розпочало перевірку обставин виїзду за кордон «героїв» матеріалу.

Хто з українських політиків проводить час або живе в ОАЕ? Журналіст «УП» Михайло Ткач відповідає на це питання у своєму розслідуванні «Батальйон Дубай».

Скриншот відео: «Українська правда» / ютуб

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6507
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду