«Українська правда» вибачилася за новину про нібито російський паспорт Олександра Лієва. Інформацію спростували

«Українська правда» вибачилася за новину про нібито російський паспорт Олександра Лієва. Інформацію спростували

3 Лютого 2023
5999
3 Лютого 2023
16:06

«Українська правда» вибачилася за новину про нібито російський паспорт Олександра Лієва. Інформацію спростували

5999
У своїй новині видання кілька разів змінювало джерела інформації та заголовок. А на опублікованому фото нібито паспорта чиновника була низка помилок і, ймовірно, фотографія іншої людини.
«Українська правда» вибачилася за новину про нібито російський паспорт Олександра Лієва. Інформацію спростували
«Українська правда» вибачилася за новину про нібито російський паспорт Олександра Лієва. Інформацію спростували

Головна редакторка видання «Українська правда» Севгіль Мусаєва та журналіст Михайло Ткач на своїх фейсбук-сторінках перепросили за новину про нібито російський паспорт Олександра Лієва, керівника департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міністерства оборони. Також редакція вибачилися на сайті в новині. 

Оригінальну новину «Українська правда» опублікувала 2 лютого, посилаючись на власні джерела та фотографію нібито паспорта Лієва. Згодом Міністерство оборони спростувало інформацію видання, на паспорті виявили низку помилок, а «Українська правда» кілька разів змінювала текст новини. 

У матеріалі журналісти показали нібито фотографію російського закордонного паспорта Олександра Лієва. З наданого «Українській правді» фото випливає, що російський паспорт Лієву видали у 2019 році, а сам він народився у Москві. 

Фото: «УП»

У цій же новині видання повідомило, що у коментарі «Українській правді» Лієв заявив, що має лише українське громадянство і ніколи не мав російського паспорта. Він сказав, що шокований інформацією про своє нібито російське громадянство і вважає, що весь негатив та шквал суспільної критики, з яким він зіткнувся, вплине на його роботу і загальмує процеси, якими він займається у міністерстві.

«Це повний треш. У мене нема і не було ніколи ніякого іншого громадянства, крім українського. Я не подавався на громадянства іншої країни. Коли окупували Крим, там, дійсно, роздавали людям російське громадянство без згоди, але на той час я уже давно працював на Суспільному», — цитує «УП» слова Лієва.

Ввечері 2 лютого Олександр Лієв записав відеозвернення і повідомив, що на фото документа, який опублікувала «УП», зображений не він. Також у документі на фото його прізвище англійською мовою (у латинській транслітерації) написане з помилками.  Крім того, у документі вказано, що він нібито народився в Москві, що, за словами Лієва, не відповідає дійсності.

У відеозверненні Лієв повідомив також, що написав заяву про звільнення, а 2 лютого цей наказ підписали в Міноборони.

Текст оригінальної новини тут.

О 21.31 цього ж дня «УП» змінила опубліковану новину, додавши слова Лієва із відеозвернення.

Крім того, редакція змінила джерело новини — в оновленій версії видання посилалося на джерела не «у правоохоронних органах», а «в українській розвідці».

До того ж, у новині дещо змінили заголовок. Замість початкового «У чиновника Міноборони Лієва знайшли російський паспорт. Він заперечує» нова версія була: «Чиновник Міноборони Лієв заперечує наявність паспорта РФ: каже, що на фото не він».

Станом на 14:30 третього лютого новина має заголовок: «Інформація про російський паспорт Олександра Лієва не відповідає дійсності». Редакція «УП» жодним чином не позначила ці зміни в новині. 

Колаж «Детектора медіа»

Ввечері 2 лютого о 23.20 Міністерство оборони України заперечило інформацію про нібито російське громадянство Лієва.

За інформацією міністерства, при працевлаштуванні в Міноборони та протягом роботи у відомстві Олександр Лієв проходив відповідні обов’язкові перевірки, а Служба безпеки України не заперечувала щодо доступу Лієва до державної таємниці.

«Будь-яких фактів, які б підтверджували наявність у Олександра Лієва іншого громадянства, крім українського, до Міноборони не надавалося», — заявили у міністерстві.

Міноборони повідомило також, що Олександра Лієва звільнили за власним бажанням з посади тимчасового виконувача обов’язків керівника департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки.

Вже вночі третього лютого, о 1.58, «УП» опублікувала новину, що у Міноборони «не підтвердили» інформації про російське громадянство Лієва.

Свою новину видання доповнило у кінці власним спростуванням та вибаченням:

«Інформація про російський паспорт Олександра Лієва не отримала підтвердження та не відповідає дійсності. "Українська правда" приносить вибачення читачам та Олександру Лієву. Робота над помилками також проведена», — заявила редакція «УП».

Зараз змінена вчетверте новина «Української правди» виглядає так, наче видання дало спростування 2 лютого о 21:30, хоча насправді це сталося третього лютого. 

Вже зранку третього лютого, о 10.54, журналіст Михайло Ткач опублікував на своїй фейсбук-сторінці спростування вчорашньої новини та вибачення.

«Найгірше, що може бути — це неправда. Вчора я помилився. Я приношу вибачення Олександру Лієву.

Інформація про російський паспорт Олександра Лієва, опублікована вчора, не відповідає дійсності. Причини виглядатимуть як спроби виправдовування. А це точно не той шлях, яким варто йти, якщо ти переконався у своїй неправоті», — написав Ткач.

Він додав, що новина «УП» з самого початку була опублікована з позицією Лієва, а особистий допис Ткача з інформацією про паспорт заблокував фейсбук через публікацію особистих даних. 

Об 11.04 вибачення у своєму фейсбуці сторінці опублікувала і головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва.

«Приношу вибачення читачам, колегам та Олександру Лієву. Урок засвоєний. Дякую», — написала вона.

Олександр Лієв відреагував на вибачення у своєму фейсбуці, повідомляє Інститут масової інформації. Колишній посадовець стверджує, що після публікації про нібито наявність у нього російського паспорта отримав близько 200 повідомлень із погрозами. Також Лієв повідомив, що йому подзвонила з вибаченням за «прикру помилку» головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва. А от Михайло Ткач, за словами колишнього чиновника, вибачився лише на персональній сторінці у фейсбуку, на яку Лієв на підписаний. 

Нагадаємо, що раніше Олександр Лієв був виконавчим директором Національної суспільної телерадіокомпанії України. Він звільнився у березні 2019 року, за його словами, через зміну структури управління. У квітні того ж року Державне бюро розслідувань відкрило провадження через начебто зловживання службовим становищем у НСТУ та закупівлю аудіовізуального обладнання на 15 мільйонів гривень.

З 2010 до 2014 року Олександр Лієв працював міністром курортів і туризму Автономної Республіки Крим. 

Із приводу тогочасних сторінок у його кар’єрі стався скандал 31 січня 2023 року, коли Лієв уже обіймав посаду керівника департаменту Міністерства оборони. Керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін та журналістка Яніна Соколова повідомили, що Лієв виправдовував незаконний референдум у Криму. Колишній чиновник відповів, що це вкид, а його слова перекрутили.  

1 лютого 2023 року Олександр Лієв заявив, що йде з посади в Міністерстві оборони, адже його подальше перебування на ній «може зашкодити міністру».  

Головне фото: Олександр Лієв / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5999
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Перець
419 дн. тому
Лієв - точно засланий казачок, і для цього не обов'язково мати російський паспорт. І не в наявності паспорта справа взагалі. Скільки людей з українським паспортом здали країну з потрохами? Прикро вибачатись, ще прикріше, що Лієв і надалі залишатиметься на посаді.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду