Крадене зерно, докази злочинів та бальйон «Монако»: три українські розслідування потрапили до найкращих за версією GIJN

Крадене зерно, докази злочинів та бальйон «Монако»: три українські розслідування потрапили до найкращих за версією GIJN

5 Січня 2023
1393

Крадене зерно, докази злочинів та бальйон «Монако»: три українські розслідування потрапили до найкращих за версією GIJN

1393
«Глобальна мережа журналістських розслідувань» відзначила матеріал «УП» про «батальйон Монако», Texty.org – про експорт Росією краденого українського зерна та «Слідство.Інфо» – про докази російських воєнних злочинів, знайдені у вкраденому мобільному телефоні.
Крадене зерно, докази злочинів та бальйон «Монако»: три українські розслідування потрапили до найкращих за версією GIJN
Крадене зерно, докази злочинів та бальйон «Монако»: три українські розслідування потрапили до найкращих за версією GIJN

Три розслідування українських медіа потрапили в перелік найкращих розслідувань українською та російською мовами за минулий рік за версією «Глобальної мережі журналістських розслідувань» (GIJN). Це — матеріал видання Texty.org про вивіз краденого українського зерна через окупований Севастополь «сірими» кораблями до Туреччини, матеріал видання «Слідство.Інфо» про докази воєнних злочинів, які російський військовий залишив у вкраденому телефоні, та матеріал «Української правди» «Батальйон Монако».

Загалом до переліку потрапило 8 журналістських розслідувань, які вийшли українською чи російською мовами у 2022 році.

«Повномасштабне вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року перевернуло життя в регіоні з ніг на голову. Багато українських журналістів вирішили захищати свою країну зі зброєю в руках, а колеги підтримують їх на інформаційному фронті, відкладаючи інші проєкти, щоб висвітлювати новини на передовій і в тилу. Використовуючи передові методи онлайн-пошуку та працюючи на місцях, журналісти-розслідувачі виявляють і знаходять військових злочинців та їхніх командирів, відстежують активи, які перебувають під санкціями, і документують військові злочини для використання в майбутніх судових справах», – пишуть у GIJN.

Щодо Росії, то GIJN відзначає, що режим Путіна посилив тиск на кілька незалежних ЗМІ, що залишилися в країні, і тепер перейшов до рейдів, арештів і репресій, включаючи новий закон, який диктує тюремні терміни для тих, хто насмілився назвати війну війною. «Журналісти цієї країни були змушені перед важким вибором між батьківщиною та професією, піддаючись цензурі або намагаючись охопити аудиторію з-за кордону», – пишуть у мережі.

Серед українських публікацій до переліку увійшли три матеріали.

Так, за словами GIJN, команда української редакції даних Texty.org знайшла докази того, що Росія краде українське зерно та експортує його через окуповані порти Криму, співставивши рух кораблів, супутникові зображення та торгову інформацію.

Журналісти виявили, що попри широкі санкції щодо імпорту з Росії, загальний обсяг проданого Росією зерна у 2022 році порівняно з 2021 роком не змінився, а основні імпортери російського зерна — Туреччина, Єгипет, Ірак, Саудівська Аравія та ін. — отримали більше цих запасів. Розслідування стверджує, що викрадене зерно, ймовірно, вивозять із Севастополя на «сірих кораблях» — суднах, які виходять з порту без вказівки пункту призначення та пливуть із вимкненими маяками стеження.

Крім того, GIJN відзначають українську службу Бі-Бі-Сі, яка відстежила сухопутні маршрути краденого зерна. Працюючи під прикриттям і видаючи себе за власників зерновозів, журналісти телефонували до компаній-перевізників, які визнали, що українське зерно йшло до окупованих портів Севастополя та Бердянська у супроводі російських військових.

Команда «Слідство.інфо», за словами GIJN, отримала мобільний телефон, викрадений у жителя українського села Андріївка, і  використала зображення, залишені на телефоні російським солдатом, щоб ідентифікувати військовослужбовців, ймовірно причетних до грабежів та розстрілів мирних мешканців села. Для цього розслідувачі використовували пошук у соціальних мережах, програми для розпізнавання облич, інтерв’ю з очевидцями та офіційні документи.

Крім того, як пише GIJN, журналісти російського сайту IStories провели власне розслідування подій в Андріївці і в телефонній розмові домоглися від підозрюваного російського військового зізнатися у причетності до вбивства мирного жителя та звинуватити свого командира у відданні незаконних наказів.

Читайте також: 

Журналісти «Української правди», за словами GIJN, виявили на Французькій Рив’єрі багатьох заможних українців, яким воєнний стан заборонив залишати країну. . Шукаючи через додаток MarineTraffic і відвідавши пристань, команда також виявила розкішні яхти заможних «біженців», які перечікували війну. Невдовзі після виходу сюжету Державне бюро розслідувань відкрило кримінальні провадження для з’ясування обставин, за яких кожен із фігурантів сюжету покинув країну, а одного з них уже розшукали для екстрадиції.

GIJN відзначають, що «УП» продовжила серію публікацій про українських VIP-біженців закордоном, додаючи репортажі «Монако Батальйон-2», «Віденський Батальйон» та «Віденський Батальйон-2».

Крім українських, GIJN відзначила ще 5 розслідувань іноземних журналістів російською мовою.

Розслідувачі The Insider, Bellingcat і Der Spiegel у спільному матеріалі виявили секретний підрозділ у Головному обчислювальному центрі Збройних сил Росії та ідентифікували 30 військових інженерів, які відповідають за наведення ракет на українську цивільну інфраструктуру.

Журналісти RISE Moldova та Центру «Досьє» дослідили вплив російських спецслужб на молдовських політиків.

Журналісти з Білорусі, Латвії та Естонії разом дослідили, як експорт білоруських нафтопродуктів до Естонії зріс втричі з 2020 по 2021 рік, попри нібито жорсткі санкції ЄС щодо режиму Лукашенка. Безперешкодно продовжувати заборонену торгівлю допоміг хитрий трюк зі зміни митних кодів.

Розслідувачі Білорусі, Литви, Латвії, Польщі, Казахстану, Киргизстану у спільному проєкті дослідили, як Росія та Білорусь, оминаючи санкції, продавали свою деревину під виглядом товару з Казахстану та Киргизстану і як центральноазійські країни, де немає власних лісів, раптом стали великими експортерами деревини до Європи. За даними Білоруського слідчого центру, схеми непрямого реекспорту білоруської деревини в ЄС через Киргизстан і Казахстан принесли їх організаторам близько 16 млн євро.

Читайте також:

Також GIJN відзначило матеріал незалежного російського ЗМІ «Проект», яке перебуває в еміграції, про стан здоров’я президента РФ Володимира Путіна. Розслідувачі виявили, що Путіна постійно супроводжують близько дев'яти лікарів, у тому числі онколог-хірург, який спеціалізується на раку щитовидної залози, а Путін, щоб продовжити своє життя, вдається до альтернативної медицини, включаючи купання в крові, видобутій з рогів оленя.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1393
Читайте також
16.01.2023 14:50
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
1 233
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду