«Поїхали не всі». ЗМІ з'ясували, де зараз українські олігархи та їхні літаки

«Поїхали не всі». ЗМІ з'ясували, де зараз українські олігархи та їхні літаки

9 Березня 2022
9543
9 Березня 2022
15:17

«Поїхали не всі». ЗМІ з'ясували, де зараз українські олігархи та їхні літаки

9543
«УП»: Дехто з олігархів і досі залишається в країні, а дехто полетів одразу після відвідин Офісу президента (на фото — Віктор Пінчук, який, за даними видання, залишив Україну).
«Поїхали не всі». ЗМІ з'ясували, де зараз українські олігархи та їхні літаки
«Поїхали не всі». ЗМІ з'ясували, де зараз українські олігархи та їхні літаки

У середу, 23 лютого президент України Володимир Зеленський зібрав найбагатших українців в ОП на нараду, яка відбулась напередодні масштабного вторгнення Росії до України. За даними «Української правди», після вторгнення дехто з олігархів і досі залишається в країні, дехто навіть у Києві. А дехто полетів одразу після відвідин Офісу президента. 

Рінат Ахметов

Найбагатша людина України Рінат Ахметов прилетів в Україну 23 лютого за декілька годин до зустрічі з президентом. Борт Ахметова одразу повернувся до Женеви, звідки він і привіз олігарха.

Наступного дня в обід два літаки Ахметова AIRBUS A-319 та Falcon 7x прилетіли до столиці Угорщини міста Будапешта. Ці два літаки, судячи з даних онлайн-радарів, не залишали Будапешт і донині. Третій джет Ахметова з 15 лютого перебуває в Лондоні.

У коментарі «УП» пресслужба бізнесмена повідомила, що він в Україні, цю інформацію підтверджують і джерела видання. Літаки ж, за словами пресслужби, точно нікого не евакуйовували.   

Віктор Пінчук

23 лютого Пінчук був на зустрічі з президентом Володимиром Зеленським в ОП, однак, судячи з даних публічного онлайн-радару, борт олігарха повернувся до Лондона ввечері того ж дня. За лічені години до наступу Росії.

За інформацією джерел «УП», Віктор Пінчук залишив країну саме після зустрічі в Офісі президента.

До 4 березня борт нікуди не літав, а саме цього дня вирушив із Лондона до словацького міста Кошице, розташованого біля кордону з Україною. Наступного дня з Кошице літак полетів до Ніцци й одразу повернувся до Лондона.

«Оскільки Україна закрила небо, переліт літака Пінчука до одного з найближчих до кордону з Україною міст із аеропортом може означати евакуацію когось з оточення олігарха до Франції», припускає «УП».

7 березня борт Пінчука знову залишив Лондон, злітав до Відня і того самого дня повернувся.

Видання звернулося до пресслужби Віктора Пінчука з питаннями: де наразі перебуває олігарх та кого саме евакуйовував його літак. Пресслужба бізнесмена наразі не відповіла. 

Ігор Коломойський

Ігор Коломойський із початку війни, як і майже всі три останніх роки, перебуває в Україні. Він фігурує у розслідуванні ФБР стосовно можливого виведення коштів із Приватбанку, а тому не залишає країну, щоб не бути екстрадованим до США. Більшість літаків, які використовували представники неформальної групи «Приват», відповідно до даних публічних онлайн-радарів, на момент закриття Україною неба залишилися в аеропортах Києва та Дніпра.

Ігор Коломойський у коментарі «УП» підтвердив, що перебуває в Україні.

Вадим Новинський

Ввечері понеділка 21 лютого народний депутат та бізнесмен Вадим Новинський прилетів із російського Санкт-Петербурга зі стиковкою в Талліні до Києва. На той час Путін уже розпочав втілювати свій план нападу на Україну, визнавши так звані «ЛНР» та «ДНР».

Наступного дня Новинський поїхав на засідання Верховної Ради, де відмовився проголосувати за заяву щодо визнання Російською Федерацією незалежності самопроголошених утворень на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей України.

23 лютого Новинський відвідав зустріч президента з бізнесом в ОП, після завершення зустрічі «Українська правда» поспілкувалася з Новинським: «Самый главный был вопрос, чтобы показать, что мы все здесь».

Через п'ять годин після відвідин Новинським Банкової літак, яким він користується, здійснив посадку в аеропорту «Київ». О 2:15, тобто за три години до наступу російських військ на територію України, літак злетів і полетів до аеропорту міста Кошице (Словаччина). Того ж дня борт здійснив переліт до міста Дрездена (Німеччина) і вже звідти повернувся до міста Санкт-Петербурга Російської Федерації.

З Росії літак відлетів до естонської столиці Талліна і протягом наступних днів більше нікуди не літав. 3 березня борт вилетів із Талліна до румунського міста Яссі, розташованого неподалік українського кордону. Далі полетів до Відня, а з Відня до Єгипта. 4 березня літак знову прилетів до Румунії. Далі полетів до Стамбула. Зі Стамбула  до Греції, а звідти  до австрійського Відня, де літак перебуває й зараз.

Новинський у коментарі «УП» заявив, що перебуває в Києві. Також він повідомив, що за декілька годин до початку військової агресії РФ до нього в Київ прилетіла дружина. А перельоти літака 3 і 4 березня, каже, пов'язані з тим, що до бізнесмена про допомогу в перевезенні родин зверталися знайомі.

Дмитро Фірташ

Дмитро Фірташ із 2014 року вимушено перебуває в Австрії, однак літак, який належить бізнес-структурам Фірташа, 6 березня прилетів до Угорщини. Далі полетів на Кіпр. І з Кіпру повернувся до Відня, де, власне, й мешкає олігарх.

24 лютого Росія розпочала масштабний наступ проти України, ЗСУ й тероборона відбивають атаки російської армії. Росіяни обстрілють ракетами та РСЗВ об'єкти цивільної інфраструктури українських міст, убивають та грабують цивільне населення. Гаазький трибунал уже розпочав збір доказів воєнних злочинів Росії в Україні.

Головні новини про російське вторгнення за тегом.

«Детектор медіа» в режимі реального часу збирає та документує хроніки кремлівської дезінформації навколо військового наступу на Україну.

Фото: «Українська правда»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9543
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Пролет
750 дн. тому
Украина без олигархов.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду