«УП» показала нерухомість в Іспанії, яку під час повномасштабної війни придбала родина ексвійськкома з Одеси

«УП» показала нерухомість в Іспанії, яку під час повномасштабної війни придбала родина ексвійськкома з Одеси

22 Червня 2023
6469
22 Червня 2023
16:24

«УП» показала нерухомість в Іспанії, яку під час повномасштабної війни придбала родина ексвійськкома з Одеси

6469
У розмові з журналістом «Української правди» одеський військком заявив, що нічого не знає про новопридбану нерухомість в Іспанії.
«УП» показала нерухомість в Іспанії, яку під час повномасштабної війни придбала родина ексвійськкома з Одеси
«УП» показала нерухомість в Іспанії, яку під час повномасштабної війни придбала родина ексвійськкома з Одеси

Видання «Українська правда» опублікувало розслідування Михайла Ткача «Батальйон Іспанія», в якому журналіст продовжує пошуки українських VIP-біженців, топутікачів та інших відомих поціновувачів європейських курортів.

Одним із героїв розслідування «Батальйон Іспанія» став Євген Борисов, який донедавна обіймав посаду начальника Одеського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Михайло Ткач нагадує, що у квітні 2023 року колишній народний депутат Ігор Мосейчук повідомив, що родина Борисова наприкінці 2022 року придбала на іспанському узбережжі маєток вартістю більше 3 млн євро. А дружина військкома стала власницею офісного приміщення на головній вулиці міста Марбелья. Також у власності родини Борисова з’явилося кілька авто. За оцінкою «УП», загальна вартість майна, яке родина Борисова придбала вже під час повномасштабної війни, — близько 4,5 млн євро.

Звідки у Євгена Борисова, який з 1996 року працював військовим комісаром, мільйони євро на придбання нерухомості в Європі та нових авто? Це запитання під час підготовки розслідування Михайлу Ткачу вдалось озвучити безпосередньо Борисову.  

Після того, як Мосейчук оприлюднив ці дані щодо Борисова, останнього відсторонили від займаної посади, а ДБР відкрило провадження за фактом незаконного збагачення.

«За інформацією джерел “УП” у ДБР військовий комісар повідомив правоохоронцям, що маєток орендує компанія, в якій працює дружина Борисова. ДБР надіслало запит до Іспанії, а скандал почав вщухати», — розповідає у розслідуванні Михайло Ткач.

Через два місяці «УП» повторно отримала витяги з іспанського реєстру і з’ясувала, що і маєток, і офісне приміщення досі записані на родину Борисова. Крім того, вже на місці, біля новопридбаної вілли колишнього військкома, «УП» виявила, що водій родини Борисових в Іспанії — молодший брат водія самого Борисова.

Звідки в людини, яка працює військовим комісаром з 1996 року, мільйони євро на придбання нерухомості в Європі та представницьких авто? Це запитання Михайло Ткач адресував безпосередньо Борисову під час телефонної розмови. Той у відповідь заявив, що нічого не знає про власну нерухомість в Іспанії.

Михайло Ткач навідався також на одну з вілл у Валенсії, яка належить нардепу Олександру Герезі і яку він «забув» задекларувати.

На одній з іспанських вілл, що належать Олександру Герезі, під час цьогорічних травневих свят відпочивав син нардепа Тарас.

У Валенсії «УП» розшукала адресу, за якою у грудні 2022 року чоловік на ім’я Дмитро Сенниченко зареєстрував іспанську компанію.

У березні 2023 року НАБУ оголосило про викриття злочинної організації на чолі з колишнім головою Фонду держмайна Дмитром Сенниченком, яка протягом 2019–2021 років заволоділа понад пів мільярда гривень коштів державних підприємств.

Знімальній групі «УП» не вдалося зустріти Сенниченка за адресою реєстрації компанії, але на дзвінок там відповіли українською мовою та запевнили, що Сенниченка там немає і не було. 

Принагідно Михайло Ткач показав вілли Петра Порошенка та його близького товариша, колишнього нардепа Ігоря Кононенка.

На відміну від вілли Кононенка, маєток Порошенка, як і минулого року, перебуває у вкрай занедбаному стані, повідомив Михайло Ткач.

За даними «УП», Марбелью також облюбували бізнесмен, ексзаступник міністра інфраструктури в уряді Арсенія Яценюка Петро Пінкас, який тут орендує віллу, а також Борис Тулуб, син керівника Черкаської ОДА часів президентства Януковича, члена «Партії регіонів» Сергія Тулуба.

Останній, хто наразі потрапив у список «героїв» розслідування «Батальйон Іспанія», — Богдан Катрушин, колишній очільник одного з підрозділів Державної податкової служби. Нині він разом із дружиною та кількома іншими українцями володіє іспанською фірмою та проживає переважно в Іспанії, але це не заважає Катрушину робити спроби поновитись на посаді в Україні.

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» повідомляв, що журналісти «Української правди» виявили в Іспанії маєтки представників російської еліти. Серед них нерухомість, зокрема, мають російський режисер та пропагандист Микита Михалков і його родичі.

Також ми повідомляли про вихід чергової серії розслідування Михайла Ткача «Батальйон Монако». У ній журналіст продовжує розповідати про українських віпбіженців, які оселилися у Франції, а також про тих, хто знаходять спосіб виїхати з України на відпочинок в обхід заборон воєнного часу.

Крім цього, ми писали, що «Українська правда» опублікувала відеорозслідування про те, як чиновники проводять час у ресторанах Києва в комендантську годину.

Фото: скриншоти

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6469
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ihor
310 дн. тому
Отож так. Стільки років працював на по посаді, а державною мовою не володіє.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду