84% українців виступають за те, щоби факти корупції в органах влади оприлюднювали, незважаючи на війну, — Центр Разумкова

84% українців виступають за те, щоби факти корупції в органах влади оприлюднювали, незважаючи на війну, — Центр Разумкова

15 Травня 2023
1889
15 Травня 2023
12:17

84% українців виступають за те, щоби факти корупції в органах влади оприлюднювали, незважаючи на війну, — Центр Разумкова

1889
І лише 7% респондентів побоюються, що оприлюднення таких фактів може зменшити шанси України на перемогу.
84% українців виступають за те, щоби факти корупції в органах влади оприлюднювали, незважаючи на війну, — Центр Разумкова
84% українців виступають за те, щоби факти корупції в органах влади оприлюднювали, незважаючи на війну, — Центр Разумкова

Видання ZN.ua опублікувало результати опитування, яке на його замовлення нещодавно провів Центр Разумкова. Тематика опитування стосувалася проблеми корупції в органах української влади, зокрема соціологи питали в українців, кого вони вважають головними «внутрішніми ворогами».

53% респондентів сказали, що корупціонери у владі є найбільшими ворогами всередині країни.

Варіант «Агентурна мережа Росії в українських спецслужбах та органах влади» обрали 47% опитаних. Варіант «Політики та пропагандисти, які закликають до єдності України з Росією — "русским миром", СРСР, Російською імперією» — 46,8%. У респондентів була можливість обрати три варіанти з дев’яти, але і за цієї умови корупціонери «перемогли».

84% українців переконані, що факти про корупцію оприлюднювати «Варто, бо через корупцію ми втратимо і єдність, і підтримку партнерів, і, врешті, перемогу».

Серед опитаних тих, хто обрав варіант відповіді «Не варто, оскільки це не на часі, доки йде війна, це руйнуватиме єдність зусиль і зменшить шанси на перемогу», — 7%. Кількість цієї групи менша, ніж респондентів, які обрали варіант «Важко відповісти» (8,7%).

Також учасникам опитування запропонували відповісти, чи змінилися порівняно з довоєнними кількість і розмір хабарів. Даючи відповідь на це питання, респондентів просили спиратися лише на особистий досвід і досвід своєї родини.

За результатами опитування, відчутно (на 20,7%) збільшилися лише хабарі співробітникам військкоматів.

Також на 16% зросли хабарі лікарям, на 14% — місцевим чиновникам, на 13% — митникам.

ZN.ua звертає увагу, що відсоток тих, хто взагалі стикається з фактами корупції у буденності, не такий уже й значний, якщо мова не про лікарів (лише 39% вказали на відсутність «корупційного» досвіду). Загалом троє з п’яти українців у повсякденному житті хабарництва не бачать.

Соціологічна служба Центру Разумкова з 28 квітня по 3 травня 2023 року провела дослідження на замовлення ZN.ua. Було опитано 2020 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка не перевищує 2,3%.

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що співзасновник та редактор проєкту «Наші гроші» Юрій Ніколов отримав грошову нагороду від фонду Stiftelsen Svenska Dagbladet за своє розслідування щодо закупівель харчів Міністерством оборони. Дані, які оприлюднив Ніколов, свідчили про те, що в закупівлях продуктів для військових є корупційний складник.

За допомогою яких тактик російська пропаганда змальовує Україну «колискою корупції», дізнавайтесь тут.

Також пропонуємо вам прочитати текст Ярини Ключковської «Що спільного між "Антикорупційним арт-обʼєктом" на Контрактовій площі та брендингом Бахмута?».

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1889
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олександр
282 дн. тому
Корупційна історія трапилася з чернівецьким машинобудівним заводом (ТОВ "Машзавод"). У жовтні 2022 на завод наклали санкції за хибним звинуваченням Івана Баканова що написав лист в РНБО у березні 2022 року. Було звинувачено завод в постачанні продукції в Білорусь. Але туди ми постачали продукцію лише ДО широкомаштабного вторгнення, коли держава давала добро на торгівлю і сама ж закуповувала в Білорусі нафтопродукти: бензин, дизпаливо, бітум для "Великого будівництва". Керівництво заводу почало шукати в чому справа, тому що ніхто не міг відповісти за що санкції, відповідали що документи під грифом секретності. СБУ нас перевіряла після накладення санкцій (вже в них був інший керівник замість Баканова) і зробила заключення що підстав для санкцій немає. Вони написали лист в РНБО про необхідність зняти санкції і РНБО проголосувало за зняття санкцій. Але це ще не крапка. Крапку має поставити президент, підписавши Указ в якому має бути написано що з ТОВ "Машзавод" має бути знято санкції. А указу вже місяцями немає, а завод під санкціями вже 9й місяць: банківські рахунки заблоковані, іншим суб'єктам господарювання заборонено мати із заводом справи. Чекаємо і сподіваємося на справедливе вирішення нашого питання найголовнішим чиновником країни.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду