Суд арештував на два місяці нардепа Одарченка, якого підозрюють у підкупі Мустафи Найєма

Суд арештував на два місяці нардепа Одарченка, якого підозрюють у підкупі Мустафи Найєма

22 Листопада 2023
2416
22 Листопада 2023
20:00

Суд арештував на два місяці нардепа Одарченка, якого підозрюють у підкупі Мустафи Найєма

2416
Під час судового засідання депутат заперечив, що давав хабар голові Держагентства відновлення та розвитку інфраструктури, та заявив, що справа проти нього може бути свідченням «політичних чи якихось інших переслідувань».
Суд арештував на два місяці нардепа Одарченка, якого підозрюють у підкупі Мустафи Найєма
Суд арештував на два місяці нардепа Одарченка, якого підозрюють у підкупі Мустафи Найєма

Вищий антикорупційний суд арештував на два місяці народного депутата від фракції «Слуга народу» Андрія Одарченка, якого підозрюють у підкупі голови Держагентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафи Найєма. Про це повідомив кореспондент «Радіо Свободи» із зали суду.

Одарченку обрали запобіжний захід з альтернативою застави в розмірі 15 млн гривень.

Під час судового засідання депутат заперечив, що давав хабар Найєму, та заявив, що справа проти нього може бути свідченням «політичних чи якихось інших переслідувань». Він також стверджує, що на відео, де йдеться про можливий хабар, узагалі не його голос. Окрім цього, за словами адвокатів, «навіть міміка не збігається».

Одарченко хоч і визнав контакти з Найємом, однак заявив, що очільник Агентства відновлення та розвитку інфраструктури нібито просив навчити його користуватися криптовалютою.

Нагадаємо, 21 листопада Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру двом депутатам Верховної Ради, які, за даними слідства, пропонували хабар віцепрем’єр-міністру, міністру розвитку громад, територій та інфраструктури Олександру Кубракову та голові Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафі Найєму.

Зокрема, нардеп від фракції «Слуги народу», член комітету Ради з питань антикорупційної політики Андрій Одарченко пропонував Найєму хабар у криптовалюті Bitcoin в еквіваленті 50 тис. доларів. Нардеп просив посприяти виділенню коштів з Фонду ліквідації наслідків російської збройної агресії на ремонт будівель університету, в якому Одарченко продовжує обіймати посаду ректора (дію контракту якого призупинено).

Після виділення коштів з фонду на криптогаманець Мустафи Найєма, який співпрацював з НАБУ і САП та сприяв розслідуванню, надійшов перший транш неправомірної вигоди в еквіваленті 10 тис. доларів.

Другого нардепа і власника великого будівельного та аграрного бізнесів теж викрили на пропозиції хабаря. За даними ЗМІ, йдеться про депутата групи «За майбутнє» Сергія Лабазюка.

У серпні він звернувся до топпосадовця Міністерства відновлення з проханням надати його компанії підряди з відбудови інфраструктурних об’єктів на 1 млрд гривень. Після того, як фірма отримала перші 50 млн гривень за підряд з відновлення зруйнованого мосту, депутат через довірену особу нібито надав викривачу Мустафі Найєму обіцяну «винагороду» в сумі 150 тис. доларів.

Фото: Андрій Одарченко / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2416
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду