Суди апеляційної інстанції визнали два позови Леоніда Черновецького проти «Дзеркала тижня» безпідставними

Суди апеляційної інстанції визнали два позови Леоніда Черновецького проти «Дзеркала тижня» безпідставними

27 Березня 2023
1600
27 Березня 2023
11:29

Суди апеляційної інстанції визнали два позови Леоніда Черновецького проти «Дзеркала тижня» безпідставними

1600
Колишній мер Києва вимагав відшкодувати йому моральні збитки, яких начебто зазнав в результаті публікації двох статей, 2 млн грн.
Суди апеляційної інстанції визнали два позови Леоніда Черновецького проти «Дзеркала тижня» безпідставними
Суди апеляційної інстанції визнали два позови Леоніда Черновецького проти «Дзеркала тижня» безпідставними

Київський апеляційний суд залишив без задоволення дві апеляційні скарги Леоніда Черновецького, з якими той звернувся, вимагаючи від «Дзеркала тижня» відшкодувати йому моральні збитки. Про це «Дзеркало тижня» повідомило на своєму саті.

У першому позові Черновецький оскаржував новину з тексту «Чи відбере Зеленський столицю?» редактора відділу політики Інни Ведернікової. Позивач оскаржував таке судження автора: «Але тут важливо нагадати, що основним аргументом, котрий дозволив Януковичу легітимізувати своє рішення в очах громадян, була антикорупційна кампанія силовиків та команди Попова, які розпочали активне викриття діянь Черновецького. Конституція — ніщо, справедливість — усе. Влада показово повертала в комунальну власність міста украдені Черновецьким активи. Що вона з ними робила потім — тема не цього матеріалу. Однак точно привід боятися для Кличка», — додає Ведернікова».

Другий позов стосувався цитати з публікації того ж автора від 12 червня 2021 року «Влада чи гаманець?» наступного змісту: «Алла Шлапак — ексспівголова фракції «Блок Леоніда Черновецького» (на пару з Денисом Комарницьким), хранителька «сіток» Черновецького — не випадкова людина в команді Тимошенко».

Суд виніс вирішення про стягнення з Черновецького на користь журналіста 7 тис грн та 6500 грн витрат на правничу допомогу, понесених у зв`язку з апеляційним переглядом справи.

«Дзеркало тижня» нагадує, що свої моральні страждання Леонід Черновецький оцінив у два мільйони гривень (кожен позов по 1 мільйону).

Відмовляючи у задоволенні позову, у суді зазначили: «Кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань. Кожен має права вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб — на свій вибір. Здійснення цих прав може бути обмежене законом в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню Інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя (ст. 34 Конституції України).

Згідно з ч. 1 ст. 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожен має право на свободу вираження поглядів. Це право включає свободу і дотримуватися своїх поглядів, одержувати і передавати інформацію та ідеї без втручання органів державної влади і незалежно від кордонів.

Отже, враховуючи висновок Європейського суду з прав людини, фактичні твердження та оціночні судження є різними поняттями, а розмежовування цих термінів лежить в основі захисту права на честь та гідність, як особистих немайнових прав.

При цьому, межа допустимої критики щодо політичного діяча чи іншої публічної особи є значно ширшою, ніж окремої пересічної особи. Публічні особи неминуче відкриваються для прискіпливого висвітлення їх слів та вчинків і повинні це усвідомлювати».

Нагадаємо, про те, що колишній мер Києва Леонід Черновецький подав у суди два позови до видання «Дзеркало тижня» про захист честі, ділової репутації та стягнення моральної шкоди, стало відомо у лютому 2022 року. 

Фото: Леонід Черновецький / Facebook

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1600
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду