Нардеп Олександр Трухін визнав провину щодо хабаря та втратить мандат

Нардеп Олександр Трухін визнав провину щодо хабаря та втратить мандат

22 Лютого 2023
2325
22 Лютого 2023
20:40

Нардеп Олександр Трухін визнав провину щодо хабаря та втратить мандат

2325
Суд затвердив угоду і визнав депутата винним у злочині.
Нардеп Олександр Трухін визнав провину щодо хабаря та втратить мандат
Нардеп Олександр Трухін визнав провину щодо хабаря та втратить мандат

Народний депутат від фракції «Слуги народу» Олександр Трухін пішов на угоду зі слідством і визнав свою провину у пропонуванні хабаря поліцейському після ДТП у 2021 році. Угоду 22 лютого затвердив Вищий антикорупційний суд (ВАС), пише BBC Україна.

«Я хочу повідомити суд і інших учасників судовго засідання, що була надіслана угода про визнання винуватості, яка підписана між мною та обвинуваченим Трухіним. Ми дійшли згоди, що дійсно ця угода буде відповідати суспільному інтересу, зважаючи на те, що Трухін як народний депутат за час війни не втік, не вживав якихось антиукраїнських заходів, а навпаки займав проукраїнську позицію. Він багато надавав документів, де він брав часть в яких заходах на міжнародном рівні», — цитує прокурора «Українська правда».

Згідно з умовами угоди, Трухін має протягом місяця заплатити 6 мільйонів гривень на підтримку ЗСУ, зокрема, на проєкт United24 та «Армія дронів». Так депутат, за словами прокурора, зможе довести своє каяття. Окрім цього, йому потрібно заплатити штраф у розмірі 68 тисяч гривень.

Ще 49,6 тисяч гривень застави, яку депутат раніше вносив під час слідства, також перерахують на Збройні сили України.  

На думку обвинувачення, злочин Трухіна не був настільки серйозним, щоб призначати йому більш тяжке покарання. Пом'якшувальною обставиною для вибору санкції стала наявність у нардепа двох дітей і заохочень від державних органів.

Наразі суд затвердив угоду і визнав Трухіна винним у злочині. Тепер нардепа позбавлять мандата. 

Нагадаємо, 7 вересня 2022 року Національне антикорупційне бюро оголосило Трухіну підозру у спробі підкупу поліцейських. 

20 вересня Вищий антикорупційний суд обрав Трухіну запобіжний захід, призначивши заставу у 49 620 гривень. Сам Трухін сказав, що «ніколи не давав хабарів і нікому не радить їх давати». За даними ЗМІ, нардеп вніс необхідну суму застави.

У грудні минулого року справу Трухіна відправили до суду.

У лютому 2022 року Офіс генпрокурора відкрив проти Трухіна кримінальне провадження, правоохоронці розслідують спробу нардепа дати хабаря патрульним.

2 лютого Трухіна виключили з партії «Слуга народу». 21 лютого у фракції «Слуга народу» вирішили збирати підписи за виключення Трухіна.

Рішення про виключення Трухіна ухвалено після публікації розслідування УП про резонансну ДТП за участю нардепа у серпні 2021 року.

В матеріалі опубліковані відеодокази того, що нардеп просив правоохоронців відпустити його та пропонував гроші. При цьому він та пасажири його автівки, на думку поліцейських, мали ознаки алкогольного сп'яніння.

ДБР заявило, що у справі Трухіна досі не було відеодоказів, які опублікували журналісти «Української правди».

Аварія з участю автівки Трухіна сталася 23 серпня о 15:45 на Бориспільській трасі поблизу Києва. За даними ЗМІ, Трухін за кермом Audi не дотримався безпечної дистанції і на великій швидкості в’їхав в автомобіль Ford, який своєю чергою протаранив автомобіль Daewoo. Свідки стверджували, що Трухін мав ознаки алкогольного сп'яніння, але офіційного підтвердження цьому немає.  

Сам Трухін підтвердив, що перебував на місці ДТП, однак не вказав, чи саме він був за кермом.

Внаслідок ДТП травми отримали шестеро людей, серед них двоє дітей, також серед постраждалих був голова комітету арбітрів федерації футболу України Лучано Лучі та його помічник Роман Лишень.

Шеф-редактори низки ЗМІ повідомляли, що після публікації новини про ДТП з участю Трухіна на електронну пошту прийшли з невідомої адреси пропозиції «на комерційних засадах» видалити матеріал про інцидент. За видалення новини про Трухіна сайтам пропонували мінімум 200 доларів, в залежності від «авторитетності видання».

Загалом новину про ДТП з Трухіним видалили або відредагували, прибравши згадки про нардепа, близько тридцяти українських медіа. Зник сюжет про ДТП і з YouTube-каналу Kyiv LIVE. 

Окремі українські ЗМІ пояснили «Детектору медіа» причини видалення новини про ДТП з участю Трухіна. 

Перший віцеспікер парламенту Олександр Корнієнко заявив, що не бачив причин відсторонювати нардепа Олександра Трухіна з посади заступника голови бюджетного комітету у Верховній Раді після ДТП. На думку Корнієнка, Трухіна огульно обвинуватили та влаштували інформаційну атаку.

Фото: Слуга народу - Трухін Олександр - Округ 40/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2325
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Перець
427 дн. тому
"Лошадь отделалась легким испугом"(c)Ильф,Петров. Через деякий час ця сволота спливе на якійсь посаді, не гіршій за депутатську. Лайно не тоне.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду