«Тут прийшов Порошенко, й почалася корупція»

29 Липня 2021
3812
29 Липня 2021
10:43

«Тут прийшов Порошенко, й почалася корупція»

3812
«Тут прийшов Порошенко, й почалася корупція»

Володимир Зеленський виступив із гнівною викривальною промовою щодо того, що в державній резиденції у Кончі-Заспі «живуть невідомо які люди». «низка незрозумілих людей». І додав: «Від часів Порошенка».

З тієї ж таки промови виявилося, що Порошенко поселив у Кончі-Заспі досить дивних осіб — наближених до Януковича, а то й ще до Кучми.

Згадування президентом Порошенка за будь-якої нагоди стало вже звичним і сприймається як обов'язкова фігура мови. Втім, далеко не всіма сприймається саме так. Для багатьох українців це є підтвердженням їхньої впевненості, що всі біди України — саме від Поошенка.

Хотів того пан президент, а чи не хотів, але те, що він робить — то є м'яка копія російської пропаганди з навіювання ностальгії за СРСР.

Бо ж і справді: зі слів Зеленського прямо випливає, що от була собі райська Україна за часів Януковича, коли молочні ріки текли в кисільних берегах — аж тут прийшов Порошенко, й на Україну опустилася ніч. І якось випадково це виходить дуже суголосним до тверджень російської пропаганди, що буцімто за часів президентства Порошенка українці аж плакали за Януковичем.

Справді, наш президент так жодного разу й не висловився про Януковича в негативному контексті. Ніяк, власне, не висловився: його ставлення до Януковича та його президентської практики так і залишається таємницею. От Путін про Януковича висловлювався — позитивно, а Зеленський — ні, ніби й не нашим той був президентом, а російським.

А ще Зеленський так ніколи й не вів мови про Майдан — про те, як він оцінює події межі 2013 — 2014 років і як до них ставиться. І знову дивина:: Путін постійно називає Майдан антиконституційним переворотом, улаштованим Заходом, а від Зеленського у відповідь — тиша. Мовчання є знаком згоди — так, мабуть?

А от цікаво: чи розуміє Зеленський, що якби не Майдан — він сам ніколи й нізащо не став би президентом? І якби Порошенко був таким, яким він його малює — теж не став би? 

Гаразд, у Зеленського до Порошенка — якесь своє ставлення, й уже незрозуміло, чого тут більше — навмисного чорного піару (взагалі-то, не надто доречного з вуст людини, яка проголошує чесність), а чи щирих переконань, а чи якихось комплексів. Так само незрозуміло, кого Зеленський найперше намагається переконати — аудиторію, а чи самого себе.

Що ж до Кончі-Заспи та Пущі-Водиці, то «незрозумілі люди» й на незрозумілих підставах живуть там аж чи не від часів Щербицького. Задовго до Порошенка. Так, саме за президентства Порошенка ця тема залунала у ЗМІ та у громадянському суспільстві. Так, за часів Порошенка розмовами все й закінчилося, хоча люди чекали на дії. Але чи означає це, що до Порошенка в цій царині все було гладенько й добропорядненько, чи означає, що Порошенко якось погіршив ситуацію? Навряд чи. Так, він її не покращив і не намагався, але й тільки.

Нагадаю: існує соціально-медійний ефект, відомий як «а от раніше літаки не падали». В СРСР лише за часів Горбачова почали повідомляти у ЗМІ про катастрофи та стихійні лиха, до того вся інформація про них була засекреченою. І чимало людей вирішили, що от саме за Горбачова катастрофи та стихійні лиха тільки й розпочалися, а до того їх нібито насправді не було – «бо газети про це не писали».    

От саме так сталося й із корупцією в Україні. А до речі: славетні й відчайдушні медійні борці з корупцією — де вони тепер? Де такі самі резонансні матеріали? За часів Порошенка корупція була темою № 1 у ЗМІ, саме вона викликала найширший резонанс — що сталося тепер? А чи корупція кудись вивітрилася? За рейтингами поважних міжнародних організацій, нібито ж, ні. А чимало українців вірять, що Зеленський і справді  поборов корупцію...

І, до речі, чи не дивно, що багато респектабельних ЗМІ повсякчас називали Порошенка «баригою», а тепер Зеленського звуть «клоуном» – за цілковито випадковим збігом, саме так звала й зве Порошенка та Зеленського російська пропаганда? Невже наші ЗМІ аж до такої міри маніпульовані з північного сходу?

Так, Порошенко був у багатьох питаннях малозрозумілим. Але чи не парадокс: завдяки ЗМІ суспільство переконано, що він — основоположник української корупції, а спитати про його конкретні злочини — назвуть хіба що славетні Мальдіви, де складу корупції не було зовсім, і навіть “Схеми” звинувачували його у зовсім інших гріхах.

Так от, про «а раніше літаки не падали». Чи не перебуває Володимир Зеленський у полоні саме таких уявлень — суто обивательських уявлень? Зрештою, ким він був до 2019 року? Факти його осмисленого зацікавлення політикою невідомі. Його тодішні міркування — теж.

Але в будь-якому разі пересмикувати факти — навряд чи це й є чесною політикою.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3812
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду