Українські журналісти Чернов, Малолєтка і Степаненко отримали Пулітцерівську премію за репортажі з Маріуполя

Українські журналісти Чернов, Малолєтка і Степаненко отримали Пулітцерівську премію за репортажі з Маріуполя

9 Травня 2023
3665
9 Травня 2023
08:46

Українські журналісти Чернов, Малолєтка і Степаненко отримали Пулітцерівську премію за репортажі з Маріуполя

3665
Українські фотографи Associated Press отримали нагороди «За служіння суспільству» та Breaking News Photography. Ще одну нагороду здобуло видання New York Times за репортажі із Бучі, зроблені зокрема за участі українців.
Українські журналісти Чернов, Малолєтка і Степаненко отримали Пулітцерівську премію за репортажі з Маріуполя
Українські журналісти Чернов, Малолєтка і Степаненко отримали Пулітцерівську премію за репортажі з Маріуполя

У США оголосили переможців Пулітцерівської премії 2023 року, повідомляється на сайті премії.

Нагороду у двох номінаціях — «За служіння суспільству» та Breaking News Photography — отримало інформаційне агентство Associated Press за фото з обложеного російськими військами Маріуполя українських журналістів Євгена Малолєтки, Мстислава Чернова та Василіси Степаненко, а також французької кореспондентки Лорі Хіннат.

В Associated Press відзначили, що майже три тижні AP мала єдиних журналістів у Маріуполі. Вони зокрема зазнимкували, як рятувальники та поліцейські виносять із пологового будинку в Маріуполі поранену вагітну жінку, а також кадри, як Росія стріляла по цивільних цілях.

Associated Press наводить слова заступника мера Маріуполя про те, що увага світу до фотографій та відео з міста змусила росіян відкрити маршрут евакуації, що врятувало життя тисяч його мирних мешканців.

«Журналісти AP виконували сміливу та важливу роботу в Україні протягом війни, приділяючи увагу, зокрема, людським жертвам конфлікту. Від розвіювання російської дезінформації до сприяння створенню гуманітарного коридору, їхня робота була неймовірною суспільною службою, і ми дуже раді, що вона була відзначена Пулітцерівською радою», — сказала виконавча редакторка AP Джулі Пейс.

Крім того, видання The New York Times отримало Пулітцерівську премію за міжнародні репортажі про війну в Україні. Деякі з цих репортажів були зроблені за участю українських журналістів, зокрема Стаса Козлюка, Наталії Єрмак та Марії Вареникової.

Як зазначено на сайті премії, нагорода вручена «за непохитне висвітлення вторгнення Росії в Україну, зокрема восьмимісячне розслідування загибелі українців у місті Буча та російського підрозділу, відповідального за вбивства».

«Журналісти New York Times задокументували жорстокості війни в Україні, використали відеодокази, щоб довести найжахливіші військові злочини Росії, та розкрили таємні плани Володимира Путіна», — написало видання у твіттері.

Загалом нагороди вручили у 23 номінаціях. З повним переліком переможців можна ознайомитися тут

Нагадаємо, у 2022 році українським журналістам присудили колективну Пулітцерівську премію у спеціальній номінації — Special Awards and Citations.

Пулітцерівська премія (The Pulitzer Prize) вважається найпрестижнішою нагородою в американській журналістиці. Вона присуджується Школою журналістики Колумбійського університету у 21 номінаціях у сфері медіа, музики, драматургії з 1917 року. Переможці у кожній категорії отримують приз у розмірі $15 тисяч, за винятком нагороди за державну службу, яка супроводжується золотою медаллю. 

Премію заснував угорсько-американський журналіст Джозеф Пулітцер, який залишив гроші Колумбійському університету після своєї смерті на заснування Школи журналістики та премії. Премію присуджує Пулітцерівська рада з 18 членів, обраних серед провідних журналістів або керівників новин із ЗМІ по всіх США, а також п’яти науковців або представників мистецтва.

Раніше робота українського фотожурналіста Євгена Малолєтки про обстріл російськими військами пологового будинку в обложеному Маріуполі стала одним з переможців найпрестижнішої міжнародної фотопремії World Press Photo у 2023 році.

Роботи з Маріуполя авторства Євгена Малолєтки та Мстислава Чернова продовжують здобувати відзнаки в усьому світі. Зокрема, фотографи вже отримали премію імені Георгія Гонгадзе, премію для військових кореспондентів Bayeux Calvados-Normandyпремію Deutsche Welle «За свободу слова». Малолєтка і Чернов також стали «журналістами року», перемігши в номінації премії «Української правди». Їх також відзначили міжнародною премією «За свободу преси» (Press Freedom Awards).

Нещодавно редакція Guardian Picture Desk обрала фотографа Associated Press Євгена Малолєтку найкращим фотографом року

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3665
Читайте також
15.08.2023 09:00
Олег Чорний
для «Детектора медіа»
2 534
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду