Двоє лауреатів Пулітцерівської премії розповіли про використання ШІ у своїх репортажах

Двоє лауреатів Пулітцерівської премії розповіли про використання ШІ у своїх репортажах

10 Травня 2024
426
10 Травня 2024
10:50

Двоє лауреатів Пулітцерівської премії розповіли про використання ШІ у своїх репортажах

426
Учасникам премії в галузі журналістики вперше поставили вимогу повідомляти про використання ШІ.
Двоє лауреатів Пулітцерівської премії розповіли про використання ШІ у своїх репортажах
Двоє лауреатів Пулітцерівської премії розповіли про використання ШІ у своїх репортажах

Вперше в історії Пулітцерівської премії двоє з переможців у галузі журналістики розповіли, що використовували штучний інтелект для створення своїх матеріалів. 

Про це повідомляє Niemanlab. 

Лауреат Пулітцерівської премії за місцеві репортажі «Зниклі безвісти в Чикаго» від Міського бюро та Інституту невидимості навчив спеціальний інструмент машинного навчання прочісувати тисячі файлів про неправомірну поведінку поліції.  

«Ми використовували машинне навчання для аналізу тексту в записах про неправомірні дії поліції, особливо тих типів документів, які містять наративи», — сказала Тріна Рейнольдс-Тайлер, директорка з даних Інституту невидимості, яка розділила Пулітцерівську премію з репортеркою City Bureau Сарою Конвей. 

Відділ візуальних розслідувань New York Times навчив модель виявляти вирви від бомб вагою 2000 фунтів у районах, позначених як безпечні для цивільного населення в Газі. Ця історія стала однією з кількох, які отримали нагороду в рамках міжнародного конкурсу журналістських розслідувань, що проводиться газетою. 

«Існує багато інструментів штучного інтелекту, які, по суті, є просто потужними розпізнавачами шаблонів», — сказав Ішан Джхавері, репортер команди, який спеціалізується на комп'ютерних методах підготовки репортажів.  

Він пояснив, що якщо вам потрібно прочесати гору матеріалів для розслідування, ви можете навчити алгоритм штучного інтелекту, щоб він знав, яку закономірність ви шукаєте.  

Це може бути звук чийогось голосу в багатогодинних аудіозаписах, конкретний сценарій, описаний у стосі звітів про порушення OSHA, або, в даному випадку, обриси кратера на аерофотознімках. 

Адміністраторка Пулітцерівської премії Марджорі Міллер підтвердила імена трьох інших фіналістів, які розкрили інформацію про використання штучного інтелекту.  

Серед них — серія місцевих новин про реакцію уряду на ураган «Ієн» від The Villages Daily Sun — газети, яка висвітлює життя великої спільноти пенсіонерів у Флориді, а також розслідування Bloomberg про те, як уряд США сприяє глобальному поширенню насильства з використанням зброї, і пояснювальний репортаж про індустрію спекуляції водними ресурсами. 

Нагадаємо, що п’ятеро із 45 фіналістів цьогорічної Пулітцерівської премії в галузі журналістики використовували штучний інтелект під час роботи над матеріалами.

Читайте також: 

Фото: pulitzer.org 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
426
Читайте також
10.05.2022 11:11
Отар Довженко
«Детектор медіа»
5 729
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду