У Києві презентували виставку з фотопортретами переселенців із Маріуполя

У Києві презентували виставку з фотопортретами переселенців із Маріуполя

15 Травня 2023
1109
15 Травня 2023
20:10

У Києві презентували виставку з фотопортретами переселенців із Маріуполя

1109
У проєкті зібрали історії 27 переселенців, життя яких змінило повномасштабне російське вторгнення.
У Києві презентували виставку з фотопортретами переселенців із Маріуполя
У Києві презентували виставку з фотопортретами переселенців із Маріуполя

У Національному музеї історії України відбулася презентація проєкту «Портрети Маріуполя», у межах якого зібрано історії 27 переселенців, життя яких змінило повномасштабне вторгнення. Про це повідомив кореспондент «Укрінформ».

«Проєкт "Портрети Маріуполя" покликаний розповісти не лише про те, як виживали в місті Марії. Сьогодні він трансформувався у натхнення й віру, бо ці 27 героїв і героїнь, зокрема у Києві, Львові та Тернополі, починають нове життя. Вони... інтегруються в громади, знаходять нові соціальні зв'язки. Для кожного з них це пошук дому, водночас це й віра в те, що ми обов'язково повернемося до деокупованого Маріуполя», — розповіла ініціаторка проєкту, маріупольська журналістка Алевтина Швецова.

Відвідувачі можуть побачити на світлинах людей, які в буквальному сенсі втратили своє минуле життя, оскільки масові пожежі знищили житло й речі героїв. Так, В'ячеслав Довженко втратив колекцію старовинних речей, яку збирав протягом 30 років для створення музею старожитностей у Маріуполі, а Ксенія Сафонова свою точку продажу кави та хотдогів на пірсі.

Окрім цього, усі героїв подолали непростий шлях виїзду з окупованого міста. Зокрема, Марина Артемова отримала поранення під час евакуації з Маріуполя, однак продовжувала йти заради сина. Наталії Яковенко довелося собою закривати дитину в потязі, який обстрілювали російські війська.

В «Укрінформі» також розповіли, як маріупольці інтегруються в громади по всій Україні. Будівельник Олександр Мельник відновлює знищені росіянами будівлі в деокупованій Бучі, а Євген Волошин, який пробув в облозі до 15 березня 2022 року, зараз викладає в одному з ліцеїв Києва.

Фотограф проєкту Сергій Макаров подарував мешканцям Маріуполя світлини, щоб започаткувати новий фотоархів для кожного з учасників виставки.

Окрім цього, до проєкту долучилися відеограф Олександр Євманенко. Матеріал зібрала Алевтина Швецова, а тексти написала Яна Іванова.

Проєкт створено за підтримки ГО «Простір Марії». Також ініціативу підтримав Міжнародний фонд «Відродженя».

Раніше маріупольська журналістка Алевтина Швецова створила серію оповідань про рідне місто «Мов море: Казки Маріуполя», яку у формі подкасту опублікувала медіаплатформа Sebtо.

Фото: Radoslava Kabachiy / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1109
Читайте також
15.08.2023 09:00
Олег Чорний
для «Детектора медіа»
2 542
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду