Фото Євгена Малолєтки з облоги Маріуполя стало одним з переможців премії World Press Photo

Фото Євгена Малолєтки з облоги Маріуполя стало одним з переможців премії World Press Photo

20 Квітня 2023
3222
20 Квітня 2023
13:46

Фото Євгена Малолєтки з облоги Маріуполя стало одним з переможців премії World Press Photo

3222
Фото пораненої вагітної жінки, яку виносять з розбомбленого пологового будинку в Маріуполі, стало одним з чотирьох «глобальних переможців» премії.
Фото Євгена Малолєтки з облоги Маріуполя стало одним з переможців премії World Press Photo
Фото Євгена Малолєтки з облоги Маріуполя стало одним з переможців премії World Press Photo

Робота українського фотожурналіста Євгена Малолєтки про обстріл російськими військами пологового будинку в обложеному Маріуполі стала одним з переможців найпрестижнішої міжнародної фотопремії World Press Photo у 2023 році. Про це повідомляється на сайті фотоконкурсу.

Разом з Малолєткою до категорії «Глобальні переможці» потрапили ще три роботи, зокрема фотографія «Ціна миру в Афганістані» Медса Нісена та  фото, присвячене проблемі питної води у країнах Центральної Азії, фотографині Ануш Бабаджан.

Фото Малолєтки демонструє, як 32-річну поранену вагітну жінку Ірину Калініну виносять з пологового будинку, який постраждав під час російського авіаудару в Маріуполі. Її дитина народилася мертвою, а через півгодини після пологів померла і Ірина.

«На думку журі, цей образ передає абсурдність і жах війни. Це точне відображення подій року та докази воєнних злочинів, які російські війська вчиняють проти українського цивільного населення. Образ постає як глибоко болючий історичний факт і висвітлює вбивство майбутніх поколінь українців. Надаючи платформу образу, журі сподівається, що світ зупиниться і визнає нестерпні реалії цієї війни та замислиться над майбутнім України», — йдеться у на сайті премії.

Раніше робота Євгена Малолєтки стала одним з переможців регіонального етапу World Press Photo.

World Press Photo — один з найпрестижніших міжнародних конкурсів фотографів, заснований 1955 року. Цьогоріч члени журі розглянули 60 тисяч фоторобіт від 3752 фотографів зі 127 країн. З них обрали 24 переможців, які походять із різних регіонів і висвітлюють сюжети з фронтів війни, питання культури, ідентичності, міграції, пам’ять про втрачене минуле й уривки ближнього та далекого майбутнього.

Роботи з Маріуполя авторства Євгена Малолєтки та Мстислава Чернова продовжують здобувати відзнаки в усьому світі. Зокрема, фотографи вже отримали премію імені Георгія Гонгадзе, премію для військових кореспондентів Bayeux Calvados-Normandyпремію Deutsche Welle «За свободу слова». Малолєтка і Чернов також стали «журналістами року», перемігши у номінації премії «Української правди». Їх також відзначили міжнародною премією «За свободу преси» (Press Freedom Awards).

Нещодавно редакція Guardian Picture Desk обрала фотографа Associated Press Євгена Малолєтку найкращим фотографом року

Фото: Євген Малолєтка

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3222
Читайте також
15.08.2023 09:00
Олег Чорний
для «Детектора медіа»
2 702
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду