Володимиру Зеленському та українському народу вручили премію Карла Великого

Володимиру Зеленському та українському народу вручили премію Карла Великого

15 Травня 2023
1343
15 Травня 2023
09:52

Володимиру Зеленському та українському народу вручили премію Карла Великого

1343
Володимир Зеленський: Це велика честь. Я стою тут за українців, які щодня борються за свою свободу та цінності Європи.
Володимиру Зеленському та українському народу вручили премію Карла Великого
Володимиру Зеленському та українському народу вручили премію Карла Великого

У німецькому Аахені президенту України Володимиру Зеленському та українському народу вручили Міжнародну премію імені Карла Великого за європейські заслуги. Про це повідомляє hromadske з посиланням на RND і Tagesspiegel.

«Український народ є жертвою невимовно жорстокої російської агресорської війни, яка порушує міжнародне право. Український народ під проводом свого президента Володимира Зеленського захищає не лише суверенітет своєї країни та життя її громадян, а й Європу та європейські цінності», — йдеться в обґрунтуванні премії.

Церемонія відбулась у коронаційній залі ратуші Аахена.

У дорозі з Берліна до Аахена Зеленського супроводжував канцлер Німеччини Олаф Шольц. Коли президент України ввійшов до зали на урочисте вручення премії, йому аплодували стоячи. Серед гостей були присутні також президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький. Премію Карла Великого Зеленському вручила пані лорд-мер Аахена Сібілла Койпен.

Зеленський назвав отримання премії «великою честю» і сказав, що стоїть тут «за українців, які щодня борються за свою свободу та цінності Європи, кожен із них заслуговував би бути тут».

Президент підкреслив, що Україна нічого не хоче, крім миру, але його можна здобути в цій війні лише перемогою. Війна в Україні також вирішить долю Європи, тому що Росія хоче «перекреслити історію об'єднання Європи» і «здатна на будь-яку жорстокість і підлість», додав Зеленський.

Він також наголосив, що НАТО варто ухвалити рішення про прийняття України до альянсу. За його словами, лише вступ України до НАТО «триматиме російський імперіалізм у минулому назавжди» і це буде ще один «історичний результат».

«Окрім посилення всієї Євроатлантики сміливістю українців, наше приєднання до Альянсу дасть ще один історичний результат — прапори НАТО поруч із прапорами України на нашому східному кордоні стануть тим замком, потужним замком, який триматиме російський імперіалізм в минулому завжди», — сказав Зеленський.

«Не існує жодної раціональної причини, чому наші воїни, які б’ються заради нашої спільної свободи, заради наших спільних цінностей, не в одній організації з усіма іншими воїнами Альянсу. Якщо судити за плодами наших дій, то Україна вже в Альянсі, але де-юре рішення поки не ухвалене», — сказав він.

Зеленський також застеріг європейські країни, що бар’єри в політиці, економіці чи торгівлі несуть загрозу всій Європі, ймовірно, маючи на увазі нещодавні обмеження на імпорт українського зерна до країн ЄС.

«Найдовший мир і найбільшу безпеку Європі забезпечила побудова зв’язків між народами Європи, замість бар’єрів. І коли ми зараз бачимо замість зміцнення наших зв’язків свіжі бар’єри, що так нагадують старі помилки — чи то бар’єри в політиці, чи в економіці, в торгівлі — ми бачимо загрозу не одній європейській нації, а всій Європі», — сказав президент України.

Канцлер Олаф Шольц на врученні премії заявив, що Німеччина — разом з Україною, і «наша історія продовжиться разом». За його словами, агресивна війна Росії зблизила Європейський Союз та Україну «як ніколи раніше».

«Якщо Володимир Путін вірив, що може застосувати силу, щоб відвернути українську націю від її шляху до Європи, то він — з усіма своїми танками, безпілотниками та ракетними установками — зробив лише протилежне», — сказав канцлер Німеччини.

Урсула фон дер Ляєн віддала шану президентові України та українському народу, які «буквально борються за свободу, людяність і мир».

«Своєю кров'ю і життям вони забезпечили майбутнє своїх і наших дітей. У Зеленського була абсолютна віра, що ті, хто борються за щось, завжди сильніші за тих, хто хоче накинути на інших своє ярмо», — додала президентка Єврокомісії.

Матеуш Моравецький назвав Зеленського «захисником європейських цінностей, великим європейським лідером, героєм і видатним державним діячем 21 століття».

У своєму виступі Моравецький наголосив, що об’єднана Європа має бути відкритою для кожної демократичної європейської країни.

Крім того, на врученні премії були присутні лауреатки премії в минулому — експрезидентка Литви Даля Ґрібаускайте і лідерка білоруської опозиції у вигнанні Світлана Тихановська, з якою президент Зеленський уперше коротко перетнувся та привітався в кулуарах церемонії після нагородження. Відео, як вони із Зеленським коротко потисли руки і привіталися, виклала сама Тихановська у своєму твіттері.

Міжнародна премія імені Карла Великого — престижна європейська премія, яку присуджують щорічно з 1950 року за внесок в об'єднання Європи в німецькому Аахені. Премію названо на честь засновника Франкської імперії Карла Великого, який об’єднав під своєю владою більшість територій західної та центральної Європи і у 800 році був коронований у Римі як «імператор Заходу». Столиця Карла Великого була в Аахені, там він і похований.

У минулому лауреатами премії були, зокрема, Вінстон Черчилль, Конрад Аденауер, Джордж Маршалл (автор «плану Маршалла»), Франсуа Міттеран, Вацлав Гавел, Тоні Блер, Білл Клінтон, папи Іван Павло ІІ та Франциск, Дональд Туск, Еманнюель Макрон та інші.

У Європарламенті 14 грудня вручили українському народу, його лідерам та громадянському суспільству премію імені Сахарова «За свободу думки».

Фото: Federico Gambarini / DPA via AP, Pool

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1343
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
352 дн. тому
Культ Істоти набирає обертів. Як у баби Юлі. Тільки замість білбордів на кожному кроці, Інтернет і TV - майже всі статті починають з прізвиська найвеличнішого Брехуна Всесвіту.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду