ІМІ: З лютого 2022 року Росія скоїла 505 злочинів проти журналістів та медіа в Україні

ІМІ: З лютого 2022 року Росія скоїла 505 злочинів проти журналістів та медіа в Україні

24 Березня 2023
1289
24 Березня 2023
19:41

ІМІ: З лютого 2022 року Росія скоїла 505 злочинів проти журналістів та медіа в Україні

1289
Зокрема, це вбивства журналістів, обстріли журналістів та редакцій медіа, кіберзлочини щодо українських медіа, поширення кремлівської пропаганди.
ІМІ: З лютого 2022 року Росія скоїла 505 злочинів проти журналістів та медіа в Україні
ІМІ: З лютого 2022 року Росія скоїла 505 злочинів проти журналістів та медіа в Україні

З лютого 2022 року Росія скоїла 505 злочинів проти журналістів та медіа в Україні. Такими є дані Моніторингу російських воєнних злочинів, що здійснює Інститут масової інформації.

Протягом тринадцятого місяця війни ІМІ зафіксував вісім порушень свободи слова, які вчинила Росія. Зокрема, це обстріли журналістів та редакцій медіа, кіберзлочини щодо українських медіа, поширення кремлівської пропаганди на тимчасово окупованій території Запорізької області.

У Бахмуті 13 березня загинув оператор Суспільного та військовий Олексій Ольховик унаслідок російського обстрілу з реактивного протитанкового гранатомета. З початком повномасштабного вторгнення він долучився до 241 бригади тероборони міста Києва, але згодом його відправили на фронт на Донеччину. У вересні 2022 року Олексій дістав мінно-вибухове поранення і близько місяця лікувався. Після одужання він знову повернувся на фронт – до міста Бахмут. 

За даними ІМІ, Олексій Ольховик став 49-м медійником, що загинув в Україні внаслідок російської збройної агресії. З них вісім – під час виконання журналістської діяльності, 41 загинули як учасники бойових дій або стали жертвами російських обстрілів не під час виконання журналістських обов'язків.

Під обстріл російських військ потрапили дві знімальні групи. На Херсонщині — знімальна група ВВС під час знімання репортажу про українських волонтерів. Журналісти приїхали до селища Милове разом з волонтерами.

Обстріл стався, коли волонтери роздавали гуманітарну допомогу мешканцям деокупованого селища. Під час обстрілів ніхто не загинув.

Під Бахмутом під російський обстріл потрапили журналісти «Донбас.Реалії». Як розповів кореспондент Єгор Логінов, вони за кілька кілометрів від передової знімали роботу українських військових, у цей час війська Росії розпочали обстріл позицій з мінометів та «градів».

«Накрили наші позиції, але ми встигли забігти в бліндаж. Просиділи обстріл і поїхали», – сказав журналіст. Унаслідок обстрілу ніхто не постраждав.

У Нікополі внаслідок російського обстрілу пошкоджено будівлю та обладнання радіостанції «Ностальжи». Через артобстріл вибило всі вікна, зруйновано третину шиферного даху, пошкоджено радіообладнання. Мовлення було припинене.

На окупованій частині Запорізької області окупанти запустили нову пропагандистську газету «Голос Новороссии». Фінансується пропагандистське видання з «президентського фонду культурних ініціатив  РФ», про що повідомляється на сайті газети. Пропагандисти планують «писати про новини та повсякденне життя нових регіонів Росії, про їхню інтеграцію в єдиний культурний, економічний та цивілізаційний простір Російської Федерації».  

Також ІМІ зафіксував чотири випадки кіберзлочинів протягом тринадцятого місяця війни: 

У лютому 2023 року Інститут масової інформації зафіксував дев'ять злочинів проти свободи слова в Україні, з них п’ять вчинила Росія.  

Серед злочинів, за які відповідальна Росія, переважно обстріли журналістів і кіберзлочини.  Водночас ІМІ зафіксував чотири випадки порушень свободи слова, за які відповідальні громадяни України. Це випадки перешкоджання, обмеження доступу до публічної інформації та кібератаки.

Ілюстравтивне фото: Ben Zion Lazarevych

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1289
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду