ІМІ вимагає не прирівнювати російського пропагандиста Журавльова до професійних журналістів

ІМІ вимагає не прирівнювати російського пропагандиста Журавльова до професійних журналістів

24 Липня 2023
1102
24 Липня 2023
19:32

ІМІ вимагає не прирівнювати російського пропагандиста Журавльова до професійних журналістів

1102
В організації вкотре наголосили на тому, що кремлівські пропагандисти є співучасниками воєнних злочинів РФ.
ІМІ вимагає не прирівнювати російського пропагандиста Журавльова до професійних журналістів
ІМІ вимагає не прирівнювати російського пропагандиста Журавльова до професійних журналістів

Інститут масової інформації (ІМІ) відреагував на заяву Міжнародної та Європейської федерацій журналістів (IFJ/EFJ), у якій вони висловлюють жаль з приводу смерті російського пропагандиста Журавльова, називаючи його «ще одним загиблим на війні журналістом».

Як писав «Детектор медіа», представник кремлівського видання «РИА Новости» Ростислав Журавльов загинув 22 липня на тимчасово окупованій частині Запоріжжя. Його вбив осколок касетного боєприпасу. 

«Ми висловлюємо жаль з приводу смерті ще одного журналіста в цьому смертоносному конфлікті та закликаємо владу негайно розслідувати вбивство Журавльова. Закликаємо ворожі сторони забезпечити журналістів найкращим можливим захистом, щоб дозволити їм безпечно виконувати свої обов’язки», — заявили  IFJ та EFJ у понеділок, 24 липня.

Також із заявою про «жаль з приводу смерті Ростислава Журавльова» і вимогою розслідувати обставини його загибелі виступила генеральна директорка ЮНЕСКО Одре Азуле. «Журналісти відіграють важливу роль в інформуванні світу про конфліктні ситуації та повинні бути захищені», — наголосила вона.

«Ми натомість стурбовані прирівнюванням російського пропагандиста до професійних журналістів та хочемо пояснити, чому Журавльов не є журналістом», — заявили в Інституті масової інформації та в якості аргументів виклали факти з біографії загиблого пропагандиста.

  • Раніше Журавльов був активістом Націонал-більшовицької партії та незареєстрованої партії Едуарда Лімонова «Другая Россия». Ймовірно, його погляди збереглися, про що свідчить нік Журавльова в інстаграмі — «Нацбол».

  • У 2014 році Журавльов брав участь у російському вторгненні в Україну та захопленні Донецької ОДА. Дані про це є у відкритому доступі, він сам виклав фотопідтвердження у свій інстаграм.

  • Журавльов опублікував фотографію статті в російській газеті про те, що «поїхав в Україну як репортер, але проміняв олівець на автомат і став одним із перших росіян, які воюють в ополчєнії».

  • Пропагандист неодноразово публікував фото зі зброєю, військовою технікою та символікою незаконного збройного угруповання «ЛНР», не визнаного ніде в цивілізованому світі.

  • У 2022 році Журавльов знову приїхав в Україну як «репортер». Його робота полягала в супроводі та оспівуванні російських військових, які захоплюють українські землі.

Крім того, зауважують в ІМІ, Журавльов не має жодного формального дозволу на роботу в Україні, бо заїхав через окуповану ділянку кордону разом із російськими військовими. Це є протизаконним в Україні. Він носить на одязі символіку російського вторгнення в Україну — літеру Z і логотип злочинного угруповання «Вагнер» — та повністю підтримує дії Росії в Україні. У своїх дописах Журавльов прославляє російську «перемогу».

«Інститут масової інформації вкотре наголошує, що російські пропагандисти — співучасники воєнних злочинів Росії. Вони закликають до знищення України, української нації і повинні відповідати в міжнародних судах», — йдеться у заяві організації.

Від початку повномасштабного вторгнення Росія вбила в Україні 65 працівників медіа, нагадав ІМІ. Десять з них виконували свій професійний обов’язок. Вони справді працювали як журналісти і поклали життя, доносячи правду про російську війну. 

«Ми дуже просимо не прирівнювати життя цих сміливих людей до життя російського пропагандиста, який є співучасником воєнних злочинів Росії», — наголосив ІМІ.

Як повідомляв «Детектор медіа», Ростислав Журавльов був одним із провідних російських «воєнкорів», які супроводжували так звану СВО на окупованій території України. У липні 2022 року він отримав спеціальний приз російської премії «Золоте перо» за «сміливість при виконанні журналістського обов’язку».

Журналіст із Донеччини Денис Казанський, який зараз служить у ЗСУ, написав, що Ростислав Журавльов ще з 2014 року брав участь в агресії проти України. За словами Казанського, Журавльов на початку березня 2014 року разом з Павлом Губарєвим штурмував Донецьку ОДА.

«Потім, коли розпочалися бойові дії, вбивав та грабував мешканців Донбасу у складі однієї з озброєних банд “ЛНР”. Добре його пам’ятаю. Це був один із перших “російських туристів”, якого ідентифікували у Донецьку. Таких, як він, тоді надсилали з РФ до Луганська та Донецька, щоб розпочати на Донбасі заворушення та насильство, оскільки місцеві були не готові до кровопролиття і поводилися досить пасивно та обережно», — поділився спогадами Казанський.

Фото: російське пропагандистське медіа «РИА Новости»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1102
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду