Дослідження ІМІ: Рік повномасштабної війни зменшив видимість жінок в українських медіа

Дослідження ІМІ: Рік повномасштабної війни зменшив видимість жінок в українських медіа

8 Березня 2023
2250
8 Березня 2023
12:24

Дослідження ІМІ: Рік повномасштабної війни зменшив видимість жінок в українських медіа

2250
За 2022 рік скоротилось цитування жінок-експерток, а самих жінок в контексті війни почали зображати більш стереотипно.
Дослідження ІМІ: Рік повномасштабної війни зменшив видимість жінок в українських медіа
Дослідження ІМІ: Рік повномасштабної війни зменшив видимість жінок в українських медіа

Рік повномасштабної війни в Україні негативно вплинув на видимість жінок у медіа. Їх стали менше цитувати як експерток та почали зображати більш стереотипно в контексті війни. Схожа тенденція помітна і в загальнонаціональних, і в регіональних ЗМІ.

Про це свідчать дані моніторингового дослідження Інституту масової інформації, проведеного в першому кварталі 2023 року, порівняно з попередніми дослідженнями ІМІ.

У загальнонаціональних ЗМІ цитування коментарів від жінок-експерток скоротилося до 18% (водночас 82% експертних коментарів у медіа припадає на чоловіків). Кількість матеріалів, героїнями яких є жінки, становить 23%, тоді як у 77% матеріалів головними героями є чоловіки.

Дослідження виявило, що станом на перший квартал 2023 року медіа значно частіше цитували закордонних, ніж українських політикинь чи посадовиць. Головні три теми, в яких згадувалися жінки як експертки – це міжнародні події, війна та кримінал. 

Крім того, жінок стали зображувати більш стереотипно. Зокрема, зросла кількість згадок про жінок як сексуальних об’єктів, про жертв злочинів чи обстрілів чи про берегинь домашнього вогнища в той час, як чоловіки воюють. 

Натомість медіа мало пишуть про зростання навантаження на жінок у часи великої війни, а також про пов’язані з нею соціальні, гуманітарні та економічні проблеми.

«Як мінімум половину контенту українських медіа зараз становить війна, в якій дуже мало голосів жінок, а ті згадки, які є, переважно стосуються речниць офіційних структур. Водночас відчутно, що в новинних стрічках зменшилося різноманіття коментарів від українських жінок, які ухвалюють рішення, керують процесами, порівняно з періодом до повномасштабного вторгнення», — підсумовує медіаекспертка ІМІ Яна Машкова.

Дослідження контенту проводилось у лютому 2023 року в 10 загальнонаціональних інтернет-медіа: ТСН, УП, НВ, Цензор, Главком, РБК Україна, Корреспондент, УНІАН, Гордон, Суспільне.  

У новинах регіональних онлайн-медіа кількість жінок-експерток становить 19%, водночас на чоловіків припадає 81% експертних коментарів. У порівнянні з часами до повномасштабного вторгнення загальна кількість експерток у новинах знизилася на 9%. 

У регіональних медіа жінки найчастіше коментують соціальну тематику: на неї припало 22% загальної кількості згадок про експерток у новинах. На другому місці – коментарі про війну і бойові дії (здебільшого це заяви прессекретарок і спікерок, які давали зведення з фронтів, – 18%). На третьому – коментарі від жінок у темах волонтерства й активізму (13%). У кримінальній тематиці експертки згадувалися в 10% випадків, але, як і у воєнній тематиці, більшістю експерток були речниці правоохоронних органів. Не зафіксовано коментарів від експерток у тематиці, пов'язаній з корупцією і спортом. 

Натомість експерти-чоловіки найчастіше коментували війну і бойові дії: на такі коментарі припало 43% загальної кількості згадок про експертів у новинах. 

Дослідження зафіксувало сталу тенденцію, у якій жінки-експертки більше коментують теми волонтерства (13% згадок про експерток проти 3% згадок експертів), культури (8% експерток проти 3% експертів), медицини (6% експерток проти 2% експертів) і освіти (4% експерток проти 1% експертів) тощо. 

Героїнями у матеріалах регіональних ЗМІ жінки ставали у 25% випадків, натомість чоловіки – у 75%. Жінки найчастіше виступали героїнями в кримінальній хроніці, де їх переважно зображували як жертв злочинів, і у воєнній тематиці, де йшлося про родичок, матерів загиблих, жертв війни. 

Натомість чоловіки були героями в новинах про війну і бойові дії (згадки про учасників бойових дій), а також у кримінальній тематиці, але, на відміну від жінок, не як жертви, а як суб’єкти скоєння злочинів. 

У дослідженні проаналізовано 2500 публікацій (по 50 перших публікацій, у яких є дійові особи) починаючи з 6 лютого 2023 року в 50 регіональних онлайн-медіа 10 регіонів України (Волинь, Дніпро, Донецьк (неокупована частина), Кропивницький, Миколаїв, Одеса, Рівне, Харків, Херсон (неокупована частина), Черкаси). До моніторингу потрапили новинні публікації з новинних стрічок онлайн-медіа. Не аналізувалися аналітика / статті / інтерв'ю, журналістські розслідування, комерційна / політична джинса, подана не у формі новини, авторські колонки / блоги, анонси.  

Головне фото: Aiste Stancikatie / Time. Інфографіка: ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2250
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду