СБУ про причини заборони партії «ОПЗЖ»: Поширювала антиукраїнську пропаганду

СБУ про причини заборони партії «ОПЗЖ»: Поширювала антиукраїнську пропаганду

20 Червня 2022
1350
20 Червня 2022
19:32

СБУ про причини заборони партії «ОПЗЖ»: Поширювала антиукраїнську пропаганду

1350
СБУ: «ОПЗЖ» фактично ретранслювала офіційну позицію країни-агресора щодо України.
СБУ про причини заборони партії «ОПЗЖ»: Поширювала антиукраїнську пропаганду
СБУ про причини заборони партії «ОПЗЖ»: Поширювала антиукраїнську пропаганду

СБУ озвучила підстави, на яких суд 20 червня заборонив діяльність партії «Опозиційна платформа – за життя».

Зокрема, причиною для заборони політичної сили стали матеріали СБУ про: 

  • причетність провідних функціонерів «ОПЗЖ» до дестабілізації суспільно-політичної ситуації в державі;
  • поширення антиукраїнської пропаганди щодо зміни конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності України;
  • пропаганди війни, насильства.

СБУ уточнило, що в умовах військової агресії РФ діяльність представників цієї політичної сили створювала реальні загрози національним інтересам, безпеці, суверенітету і територіальній цілісності України.

«Представники "ОПЗЖ" фактично ретранслювали офіційну позицію країни-агресора щодо нашої держави, демонстративно підтримували та популяризували агресивну антиукраїнську політику росії. СБУ і надалі продовжить представляти інтереси держави у подібних судових справах, щоб дії осіб і партій, які завдають шкоди безпеці України, отримали відповідну правову оцінку», – говориться у повідомленні.

20 червня восьмий апеляційний адміністративний суд Львова задовольнив позов Міністерства юстиції й заборонив політичну партію «Опозиційна платформа – за життя». Рішення про заборону партії можна оскаржити у Верховному Суді.

Від березня одноосібним головою політичної ради партії «ОПЗЖ» був нардеп Юрій Бойко. Раніше цю посаду він ділив із підозрюваним у держзраді нардепом Віктором Медведчуком.  

12 травня у Верховній Раді офіційно припинила своє існуваня депутатська група «Платформа за життя та мир» – колишня «Опозиційна платформа – За життя».  Про розпуск групи «ПЗЖМ» оголосили в парламенті.

Парламентська фракція «ОПЗЖ» налічувала 44 нардепи. Після 24 лютого, коли розпочалося повномасштабне вторгнення Росії в Україну, зі складу цієї фракції почали виходити окремі депутати. Повідомлялось, що заяви на вихід з фракції «ОПЗЖ» написали Вадим Столар, Ігор Абрамович, Тетяна Плачкова, Олександр Фельдман.

Пізніше 25 нардепів створили свою депутатську групу «Платформа за життя та мир». 14 квітня фракція «ОПЗЖ» припинила роботу у парламенті.

РНБО після початку повномасштабної агресії РФ призупинила роботу партій, які мають зв’язки з Росією.

14 травня президент Володимир Зеленський підписав закон щодо заборони діяльності проросійських партій в Україні.

З березня 2022 року в Україні діє законодавство про кримінальну відповідальність колаборантів. 

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) спільно з громадською організацією «Рух Чесно» працюють над створенням Реєстру ДержZрадників з інформацією про посадовців-колаборантів.

В Україні вже заборонена діяльність «Опоблоку», партії «Наші» Євгена Мураєва, партії «Соціалісти», партії «Справедливість та розвиток», партії «Держава», партії «Блок Володимира Сальдо», «Партії Шарія», а також «Соціалістичної партії України». «Прогресивна соцпартія України» Наталії Вітренко подала зустрічний позов, розгляд цієї справи перенесено на 23 червня.

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1350
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду