Нардеп Андрій Аксьонов, який має російське громадянство, склав мандат

Нардеп Андрій Аксьонов, який має російське громадянство, склав мандат

9 Січня 2023
1582

Нардеп Андрій Аксьонов, який має російське громадянство, склав мандат

1582
Аксьонов має російський паспорт і підтримував незаконні референдуми в 2014 році. До парламенту він обрався на довиборах у 2021 році на окрузі на Донеччині.
Нардеп Андрій Аксьонов, який має російське громадянство, склав мандат
Нардеп Андрій Аксьонов, який має російське громадянство, склав мандат

Народний депутат Андрій Аксьонов, який має російський паспорт і підтримував незаконні референдуми на Донеччині в 2014 році, написав заяву про складання мандата. Про це повідомили нардепи Ірина Геращенко та Ярослав Железняк.

Геращенко у фейсбуці нагадала, що «цей, прости Господи, народний обранець, представляє багатостраждальний 50-й округ на Донеччині».

Железняк у телеграмі відзначив, що коли Рада проголосує за складання мандату, в парламенті залишиться рекордно мала кількість депутатів – всього 415.

За словами Геращенко, Аксьонов «жодного разу не виступив в ВР, не має законів і ініціатив, не зробив жодної заяви щодо російської агресії і знищення росіянами Донеччини».

Андрій Аксьонов переміг на довиборах до Верховної Ради у березні 2021 року в окрузі №50 у Донецькій області як представник партії «Порядок», набравши 65,46% голосів.

За інформацією проєкту «Радіо Свобода» «Донбас.Реалії», Служба безпеки України за 10 днів до довиборів повідомила Центральній виборчій комісії, що кандидат в народні депутати Андрій Аксьонов має російський паспорт, і попросила вжити заходів у зв’язку з цією інформацією. У ЦВК підтвердили виданню, що лист від спецслужби дійсно отримували, але зазначили, що реагувати не мали підстав.

Як пише Liga.net, Аксьонов в 2014 році, будучи мером селища Новодонецьке, організував там псевдореферендум. У жовтні 2015 року був обраний мером Добропілля. У травні 2018 року йому повідомили про підозру в службовій підробці (ч.1 ст.366 КК), підробці та використанні документів (ч.4 ст.358 КК), привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем (чч.2 , 3 ст.191 КК) – заради незаконного відвідування окупованого Криму. У січні 2019 року Аксьонова відправили під нічний домашній арешт на два місяці.

Раніше «Рух Чесно» заявляв про потребу позбавити депутатських мандатів експредставників заборонених проросійських партій, зокрема «ОПЗЖ».

14 травня президент Володимир Зеленський підписав закон щодо заборони діяльності проросійських партій в Україні.

2 грудня президент Володимир Зеленський передав на розгляд голові Верховної Ради петицію про позбавлення мандата всіх депутатів колишньої проросійської партії «ОПЗЖ» у Верховній Раді,

У Верховній Раді наразі збираються підписи під зверненням до голови Верховної Ради про позбавлення повноважень депутатів, обраних від заборонених проросійських партій, зокрема «ОПЗЖ». Станом на 2 січня майже сімдесят народних депутатів відмовились ставити свої підписи під зверненням, зокрема лідери фракії Слуга народу», майже уся фракція «Батьківщина», а також очільники комітету інформполітики Микита Потураєв і Євгенія Кравчук та депутат Володимир В'ятрович.

Згодом у партіях «Батьківщина» та «Слуга народу» пояснили, що хочуть вигнати нардепів «ОПЗЖ» з Верховної Ради у конституційний спосіб, аби ті не змогли юридично оскаржити рішення в майбутньому. 

За даними «Руху Чесно», більшість громадян України виступає за дострокове позбавлення повноважень політиків від проросійських партій.

Фото: wikimedia.org

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1582
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду