detector.media
30.05.2022 17:19
«Еспресо»: Заява Подоляка свідчить, що наш канал відключили з політичних мотивів
«Еспресо»: Заява Подоляка свідчить, що наш канал відключили з політичних мотивів
На каналі заперечують, що в будь-який спосіб пов’язані з Петром Порошенком і входять до його «пулу».

Телеканал «Еспресо» вважає слова радника голови Офісу президента Михайла Подоляка в інтерв’ю LB.ua, що причиною вимкнення з цифрового ефіру трьох телеканалів є «нарцисизм Петра Порошенка», підтвердженням політичних мотивів цього рішення. Про це йдеться в заяві телеканалу, яку отримала редакція «Детектора медіа».

«Заява радника голови Офісу президента Михайла Подоляка — це підтвердження того, що відключення “Еспресо” з Т2 має політичний характер та є переслідуванням свободи слова в Україні, а законних підстав для цього немає», — йдеться в заяві каналу. Нагадаємо, під час засідання парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики жоден орган влади чи посадовець не взяв на себе відповідальності за відключення трьох телеканалів, і з’ясувати, з якої причини їх позбавили ефіру, не вдалося.

«Еспресо» у заяві називають «окремим незалежним медіа»: «Петро Порошенко ніколи не був і не є власником каналу чи пов’язаним із нашим каналом у будь-який спосіб. Структура власності каналу є прозорою, а редакційна політика позбавлена будь-яких впливів». Нагадаємо, 25% каналу «Еспресо» належать дружині народного депутата від «Європейської солідарності» Миколи Княжицького, решта — сину бізнесмена Костянтина Жеваго.  

Водночас на каналі нагадують, що з 26 лютого виділяють не менше половини ефірного часу на трансляцію спільного марафону «Єдині новини». «Під час власних прямих ефірів ми долучаємо до розмови як представників влади, так і опозиційних політиків, в тому числі п’ятого президента, а також готуємо інтерв’ю з послами європейських країн та іншими поважними особами, що можуть допомагати Україні. При цьому ми розуміємо обставини воєнного стану і не допускаємо ситуацій, що можуть зашкодити національним інтересам», — йдеться в заяві каналу.

На каналі вважають, що відключення ефіру «Еспресо» «не відповідає ознакам демократичного суспільства та несе пряму загрозу євроінтеграційним прагненням України», а заява Михайла Подоляка має стати «предметом розгляду правоохоронних органів і Ради національної безпеки та оборони», як і дії тих, хто «порекомендував Концерну РРТ в незаконний спосіб відключити “Еспресо” з Т2».

Нагадаємо, 4 квітня Концерн РРТ вимкнув «Еспресо», Прямий та 5 канал із цифрового ефіру. Телеканали надіслали листи з цього приводу до президента, РНБО, СБУ, Міністерства оборони і Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

9 травня Держспецзв'язку повідомила «ДМ», що причина вимкнення каналів — виконання рішення РНБО про трансляцію спільного марафону.

Керівник управління інформаційного забезпечення Апарату РНБО Володимир Звєрєв заявив, що у рішенні Радбезу немає жодної інформації про вимкнення каналів.

Міністерство культури та інформаційної політики України у відповідь на запит «ДМ» повідомило, що вимкнення каналів з цифрового ефіру не належить до його повноважень.

Докладно про історію з відключенням трьох каналів читайте тут.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY