«Був нашою контррозвідкою». Що відомо про голову «Білоруського дому» Віталія Шишова, якого знайшли повішеним у Києві

«Був нашою контррозвідкою». Що відомо про голову «Білоруського дому» Віталія Шишова, якого знайшли повішеним у Києві

3 Серпня 2021
4281
3 Серпня 2021
14:51

«Був нашою контррозвідкою». Що відомо про голову «Білоруського дому» Віталія Шишова, якого знайшли повішеним у Києві

4281
Віталій Шишов надавав допомогу білорусам, які втекли від репресій режиму Лукашенка. Також за словами соратників Шишова, він займався верифікацією громадян Білорусі, які в'їжджали на територію України.
«Був нашою контррозвідкою». Що відомо про голову «Білоруського дому» Віталія Шишова, якого знайшли повішеним у Києві
«Був нашою контррозвідкою». Що відомо про голову «Білоруського дому» Віталія Шишова, якого знайшли повішеним у Києві

У вівторок, 3 серпня, правоохоронці в одному з парків Києва знайшли повішеним голову ГО «Білоруський дім в Україні», 26-річного Віталія Шишова.

У понеділок, 2 серпня, Шишов вийшов на пробіжку біля свого будинку, де жив разом з цивільною дружиною, та зник. Вранці наступного дня правоохоронці у парку знайшли тіло Шишова.

Поліція розпочала кримінальне провадження за статтею 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство). Основні версії, які розглядаються правоохоронцями – це самогубство і вбивство з імітуванням самогубства. Процесуальне керівництво у провадженні за фактом смерті Віталія Шишова здійснюватиме Київська міська прокуратура.

У коментарі Суспільному заступник голови «Білоруського дому» Родіон Батулін розповів, що про зникнення Шишова вперше повідомила його дівчина близько першої години дня, 2 серпня.

За словами Батуліна, раніше за Віталієм неодноразово помічалося стеження зі сторони невідомих осіб, а також стеження з автомобілів.

«Також були провокації – підходили люди з петличками, задавали незручні й незрозумілі питання стосовно їхньої діяльності тут (в Україні – Ред.) і на території Білорусі», – каже Батулін. Цей коментар був наданий ще до встановлення факту смерті Шишова.

Шишов у Білорусі брав активну участь в акціях протесту після фальсифікації президентських виборів 2020 року та «перемоги» Олександра Лукашенка. Він переїхав до України через репресії режиму Лукашенка восени 2020 року.

В Україні Шишов надавав допомогу релокантам (людям, які переїздять до України - Ред.), займався організацією акцій проти режиму Лукашенка. Також активіст намагався просувати ініціативи, які мали на меті сформувати білоруську діаспору в Україні.

Як писала білоруська служба «Радіо Свобода», організація «Білоруський дім в Україні» пов'язана з вихідцем з Білорусі Сергієм Коротких, який в складі батальйону «Азов» брав участь в бойових діях на Донбасі і отримав українське громадянство.

Акція «Білоруського дому» в пам’ять політв'язня Вітольда Ашурка, який помер у білоруській в’язниці. Віталій Шишов ліворуч в окулярах (Київ, 20 червня. Фото: Радіо Свобода)

В етері «Україна 24» колега і друг Шишова Юрій Щучко зазначив, що активіст займався верифікацією білорусів, які в'їжджали на територію України.

«Нас співробітники спецслужб українських в негласних бесідах попереджали, що агентура КДБ Білорусі в Україні є, і її стає більше, в тому числі за рахунок потоку біженців. Потік біженців неможливо контролювати… Віталій, в тому числі, займався верифікацією цих людей. Він був нашою контррозвідкою. В більш приватному розумінні. І так, ми знали, що на нас полюють», – каже Щучко.  

Також він зазначив, що в Шишова нічого не було вкрадено, на обличчі були сліди від побоїв, що на його думку, вказує на насильницьку смерть.  

«Я підозрюю, що це спецслужби КДБ або служби спецоперацій. У нього було погане передчуття, ми зідзвонювалися з ним минулого тижня, він говорив – якщо що, подбаєш про мою дівчину», – каже Юрій.

Пізніше очільник Нацполіції Ігор Клименко повідомив, що у Шишова виявлені подряпини на носі, коліні та грудях.

«У нього на цей час, що визначено, подряпини, просто здерта шкіра на носі, на лівому коліні і на грудях. І якщо мене не зраджує пам’ять, невеликі потертості на верхній частині лівої губи. Це характерно для разового падіння, як сказали експерти», – каже Клименко.

Клименко додав, що експертиза остаточно покаже, чи є ці травми свідченням побиття.

У коментарі виданню «Настоящее время» Юрій Щучко додав, що активні члени «Білоруського дому» отримували інформацію, що «в Україну прибувають люди з Сил спеціальних операцій та інших підрозділів Білорусі для їх фізичного знищення».

«Це стара схема. Людина повішена зі слідами побиття на обличчі. Нічого не викрадено. Він був у звичайному заношеному одязі, в такому люди займаються спортом, з собою був тільки телефон», повідомив Щучко.

Дівчина Шишова Божена Жолудь відкинула версію самогубства активіста. Вона зазначила, що Віталій не отримував прямих погроз, але останнім часом «мав погане передчуття».

«У Віталія не було ані батьків, ані родини – всі померли. Працював на фрілансі програмістом...Віталій не отримував ніяких прямих погроз, але він мав погане передчуття. Він мені цього не казав, але написав одному з наших знайомих за тиждень до трагедії: "у мене погане передчуття, якщо щось трапиться, подбай про Божену»,  розповіла Божена журналістам «Радіо Свобода».

За словами дівчини, Віталій не завжди ходив бігати, а періодично, за бажанням.

«Ми обидва тиждень хворіли, лежали в ліжку і дивилися фільми. Звичайно, настрій хворої людини не піднімався, але у Віталія не було поганих думок. Звичайно, він не міг покінчити життя самогубством. У нього не було підстав для цього. І він не міг зі мною так вчинити. У нас були спільні плани на майбутнє»,  додала дівчина.

«Білоруський дім в Україні» – некомерційна громадська організація, створена для допомоги білорусам і всім постраждалим від режиму самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка в Україні.

Міжнародна реакція

Посольство США в Україні заявило, що смерть Шишова сталася на тлі розправи режиму Лукашенка з громадянським суспільством всередині Білорусі.

«Сполучені Штати глибоко засмучені смертю білоруського активіста Віталя Шишова у Києві, і ми висловлюємо глибокі співчуття його близьким. Його смерть сталася на тлі неприйнятної білоруської розправи з громадянським суспільством, і ми сподіваємося на повне та ретельне розслідування українською владою і встановлення причин та обставин»,  заявило посольство у Twitter.

Білоруська лідерка Світлана Тихановська коментуючи смерть Шишова заявила, що білоруси не можуть почувати себе в безпеці навіть в інших країнах.

«Білоруси не можуть бути в безпеці навіть за кордоном, поки є ті, хто намагається мстити їм і ховати правду, позбавляючись від свідків. Віталій Шишов допомагав білорусам – і його знайшли повішеним, як колись Микиту Кривцова. Але це сталося на території іншої країни. Як і захоплення заручників сталося на борту літака іншої країни. Як і спроба примусово вивезти нелояльну спортсменку в Білорусь з території іншої країни», – написала Тихановська у Telegram.

Тихановська подякувала Україні за відкриття кримінальної справи і «готовність з'ясувати правду».

ООН закликала Україну провести ретельне розслідування обставин зникнення та смерті Віталія Шишова. Зокрема, управління Верховного комісара ООН з прав людини заявило, що залякування громадянського суспільства в Білорусі має припинитися. Як повідомляє DW, в управлінні наразі не пов'язують смерть білоруського активіста з наступом Олександра Лукашенка на опозицію.

У ЄС також очікують встановлення причини смерті Шишова, повідомила представниця Єврокомісії Набіла Массралі.

«Українська влада здійснює розслідування цього випадку, і ми очікуємо (результатів - Ред.), щоб зрозуміти причину цього дуже нещасною смерті»,  заявила Массралі.

З 2020 року у Білорусі тривають репресії після президентських виборів, на яких «переміг» Олександр Лукашенко. Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси – у Білорусі затримують журналістів, опозиційних політиків, придушують медіа.  

У травні 2021 року спецслужби Білорусі захопили опозиційного журналіста Романа Протасевича, змусивши літак, на якому той летів до Вільнюса, приземлитись у Мінську. 

Представник ініціативи ByPol, яка об'єднує колишніх співробітників білоруських силових органів Ігор Макар заявляв, що Комітет державної безпеки (КДБ) Білорусі нібито проводить масштабну операцію  із захоплення та доставлення до Білорусі найвпливовіших прихильників опозиції за кордоном.

Фото: особистий архів Віталія Шишова/Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4281
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду