Монастирського проситимуть надати охорону дівчині голови «Білоруського дому в Україні»

Монастирського проситимуть надати охорону дівчині голови «Білоруського дому в Україні»

4 Серпня 2021
1647

Монастирського проситимуть надати охорону дівчині голови «Білоруського дому в Україні»

1647
Друг активіста каже, що Шишов міг займатися виявленням імовірних агентів режиму Олександра Лукашенка, інкорпорованих у білоруську діаспору в Україні.
Монастирського проситимуть надати охорону дівчині голови «Білоруського дому в Україні»
Монастирського проситимуть надати охорону дівчині голови «Білоруського дому в Україні»

У Міністерстві внутрішніх справ 4 серпня відбудеться зустріч з друзями загиблого голови громадської організації «Білоруський дім в Україні» Віталія Шишова, під час якої міністра Дениса Монастирського хочуть попросити надати охорону дівчині активіста Божені Жолудзь. Про це друг активіста Юрій Щучко повідомив «Радіо Свобода».

«Був дзвінок з Міністерства внутрішніх справ, буде зустріч з міністром внутрішніх справ України. Я обговорюватиму це питання особисто з ним, щоб надали охорону Божені, це дівчина Віталія, теж моя близька подруга і одна із засновниць нашого руху "Білоруський дім в Україні". Також порушуватимемо питання про загальну безпеку активних білорусів тут, щоб вони почувалися в безпеці», – сказав Щучко.

Крім того, він підтвердив, що Шишов міг займатися виявленням імовірних агентів режиму Олександра Лукашенка, інкорпорованих у білоруську діаспору в Україні.

«Цю діяльність він вів доволі приховано, ми знали поверхневі результати його роботи, конкретно я не можу сказати, що він когось саме вирахував, але в нашому відео, розслідування проводив Віталій, а Божена і я, ще хлопці, які допомагали, ми вирахували "тітушок", оплачених певною особою, яку ми не змогли далі знайти», – сказав Щучко.

Нагадаємо, 3 серпня 2021 року правоохоронці в одному з парків Києва знайшли повішеним голову ГО «Білоруський дім в Україні» Віталія Шишова. Напередодні Шишов вийшов на пробіжку біля свого будинку, де жив разом з цивільною дружиною, та зник.

Поліція розпочала кримінальне провадження за статтею 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство). Основні версії, які розглядаються правоохоронцями – це самогубство і вбивство з імітуванням самогубства. Процесуальне керівництво у провадженні за фактом смерті Віталія Шишова здійснюватиме Київська міська прокуратура.

Голова Нацполіції Ігор Клименко повідомив, що у Шишова виявлені подряпини на носі, коліні та грудях. Клименко додав, що експертиза остаточно покаже, чи є ці травми свідченням побиття.

Шишов у Білорусі брав активну участь в акціях протесту

Речник президента України Сергій Никифоров повідомив, що Володимир Зеленський тримає на контролі справу про смерть Віталія Шишова.

після фальсифікації президентських виборів 2020 року та «перемоги» Олександра Лукашенка. Він переїхав до України через репресії режиму Лукашенка восени 2020 року.

В Україні Шишов надавав допомогу релокантам (людям, які переїздять до України), займався організацією акцій проти режиму Лукашенка. Також активіст намагався просувати ініціативи, які мали на меті сформувати білоруську діаспору в Україні та займався верифікацією білорусів, які в'їжджали на територію України.

Дівчина Шишова не вірить у версію самогубства активіста, а колеги та друзі підозрюють, що Шишова вбили білоруські спецслужби.

«Білоруський дім в Україні» – некомерційна громадська організація, створена для допомоги білорусам і всім постраждалим від режиму самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка в Україні.

Скріншот відео: Офіс президента України/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1647
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду