Путін і Лукашенко увійшли до оновленого списку «ворогів свободи преси»

Путін і Лукашенко увійшли до оновленого списку «ворогів свободи преси»

5 Липня 2021
1722

Путін і Лукашенко увійшли до оновленого списку «ворогів свободи преси»

1722
«Репортери без кордонів» нагадують, що Путін і Лукашенко потрапляли в попередні редакції списку протягом близько 20 років.
Путін і Лукашенко увійшли до оновленого списку «ворогів свободи преси»
Путін і Лукашенко увійшли до оновленого списку «ворогів свободи преси»

«Репортери без кордонів» (RSF) опублікували новий список «ворогів свободи преси», до оновленого переліку увійшли президент РФ Володимир Путін та самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко.

Всього у новому списку налічується 37 очільників держав і урядів, які, на думку авторів, чинять найбільш жорсткий тиск на журналістів у своїх країнах.

До списку увійшли переважно лідери країн третього світу – президенти Єгипту, Ірану, Сирії, Нікарагуа, Уганди та інших. Також до списку «ворогів» вперше потрапив прем'єр-міністр однієї з країн Євросоюзу – прем’єр Угорщини Віктор Орбан.

Автори списку відзначили, що Олександр Лукашенко жорстоко придушує свободу слова у Білорусі, загалом, з початку протестів було затримано понад 500 журналістів, деякі з них зазнали тортур у в'язниці.

Стосовно РФ автори зазначають, що ситуація зі свободою слова в цій країні у 2021 році також значно погіршилася. Зокрема, утиски вільної преси посилились під час протестів на підтримку опозиціонера Олексія Навального.

Також на ситуацію з утсиками преси впливають майбутні вибори до Держдуми РФ 19 вересня.

RSF нагадує, що Путін і Лукашенко потрапляли в попередні редакції списку протягом близько 20 років.

«Нові фігуранти з'явилися в усіх регіонах світу. Їхні методи репресій різноманітні, але служать одній меті – запобігти критичному висвітленню подій», – заявив глава відділення «Репортерів без кордонів» у Німеччині Крістіан Мір.

Повний список «ворогів свободи преси» за посиланням. 

У Білорусі тривають репресії після президентських виборів 2020 року, на яких «переміг» Лукашенко. Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси – у Білорусі затримують журналістів, опозиційних політиків, придушують медіа. Зокрема, влада розпочала масштабну кампанію репресій проти найбільшого інтернет-порталу Tut.by. МВС Білорусі просить визнати всі матеріали Tut.by «екстремістськими» і заборонити їх поширення.

23 травня 2021 року ВПС Білорусі змусили сісти у Мінську літак Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса. Спецслужби затримали опозиційного журналіста Романа Протасевича та його подругу Софію Сапегу, які перебували на борту лайнера. Міжнародна спільнота прирівняла дії режиму Лукашенка до «державного тероризму». За непідтвердженими даними, Протасевича могли катувати у СІЗО. Наприкінці червня Протасевича та Сапегу помістили під домашній арешт.

24 травня самопроголошений президент Лукашенко підписав зміни до законодавства про ЗМІ та масові акції, які суттєво обмежують діяльність журналістів та опозиційних партій.

8 червня Лукашенко підписав поправки до Кримінального кодексу, які криміналізують критику уряду та несанкціоновані демонстрації у Білорусі.

21 червня про запровадження санкцій проти Білорусі через посилення репресій та затримання журналіста Романа Протасевича оголосили Євросоюз, США, Велика Британія та Канада.

У Росії ж діє закон про «іноземних агентів», який направлений, зокрема, проти ЗМІ. Відмова видань від маркування своїх матеріалів позначкою «іноземний агент» несе покарання у вигляді штрафу. А сам статус посутньо ускладнює існування для тих ЗМІ, яким його присвоїли. У списку «іноземних агентів» опинилась «Медуза» та московська редакція Радіо Свобода, яка відмовляється виконувати відповідні приписи держави.

Через утиски у Росії журналістів та працівників російської служби «Радіо Свобода» перевозять до Києва та Праги. З 18 травня 2021 року московське бюро «Радіо Свобода» почало випускати програми з київської студії.

19 травня Радіо Свобода та генеральний директор московського бюро Андрій Шарий подали до ЄСПЛ скаргу щодо використання Росією закону про «іноземних агентів», внаслідок чого з січня на редакцію та самого Шарого були накладені штрафи на мільйони доларів.

Також Росія провдовжує переслідувати журналістів в окупованому Криму, зокрема, ув'язненим залишається фрілансер Радіо Свобода Владислав Єсипенко. 

Фото: пресслужба президента Росії

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1722
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду