Amnesty International про смерть Віталія Шишова: До цього може бути причетна влада Білорусі

Amnesty International про смерть Віталія Шишова: До цього може бути причетна влада Білорусі

4 Серпня 2021
1541
4 Серпня 2021
11:27

Amnesty International про смерть Віталія Шишова: До цього може бути причетна влада Білорусі

1541
Amnesty International: Україна повинна провести швидке та ефективне розслідування смерті активіста.
Amnesty International про смерть Віталія Шишова: До цього може бути причетна влада Білорусі
Amnesty International про смерть Віталія Шишова: До цього може бути причетна влада Білорусі

Директор Amnesty International у Східній Європі та Центральній Азії Мері Стразерс вважає, що до загибелі очільника «Білоруського дому в Україні» Віталія Шишова може бути причетна влада Білорусі.

«Обставини смерті Віталія говорять про те, що вона пов'язана з білоруською владою…», – вважає Стразерс.

Представниця Amnesty International додала, що Україна «повинна провести швидке та ефективне розслідування смерті активіста».

«Репутація України у розслідуванні вбивств та нападів на іноземних шукачів притулку поки що погана. Сподіваємось, що цей випадок буде іншим», – заявила Стразерс.

3 серпня 2021 року правоохоронці в одному з парків Києва знайшли повішеним голову ГО «Білоруський дім в Україні» Віталія Шишова. Напередодні Шишов вийшов на пробіжку біля свого будинку, де жив разом з цивільною дружиною, та зник.

Поліція розпочала кримінальне провадження за статтею 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство). Основні версії, які розглядаються правоохоронцями – це самогубство і вбивство з імітуванням самогубства. Процесуальне керівництво у провадженні за фактом смерті Віталія Шишова здійснюватиме Київська міська прокуратура.

Голова Нацполіції Ігор Клименко повідомив, що у Шишова виявлені подряпини на носі, коліні та грудях. Клименко додав, що експертиза остаточно покаже, чи є ці травми свідченням побиття.

Речник президента України Сергій Никифоров повідомив, що Володимир Зеленський тримає на контролі справу про смерть Віталія Шишова.

Шишов у Білорусі брав активну участь в акціях протесту після фальсифікації президентських виборів 2020 року та «перемоги» Олександра Лукашенка. Він переїхав до України через репресії режиму Лукашенка восени 2020 року.

В Україні Шишов надавав допомогу релокантам (людям, які переїздять до України - Ред.), займався організацією акцій проти режиму Лукашенка. Також активіст намагався просувати ініціативи, які мали на меті сформувати білоруську діаспору в Україні та займався верифікацією білорусів, які в'їжджали на територію України.

Дівчина Шишова не вірить у версію самогубства активіста, а колеги та друзі підозрюють, що Шишова вбили білоруські спецслужби.

«Білоруський дім в Україні» – некомерційна громадська організація, створена для допомоги білорусам і всім постраждалим від режиму самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка в Україні.

Фото: відкриті джерела 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1541
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
994 дн. тому
Завдяки білоруським борцям та Навальному з командою, ми можемо побачити справжню боротьбу за майбутнє своєї країни. Бу в Україні ми 31 рік та і з 1919 року бачимо «патріотичну» підробку. Справжні борці з кривавими паханами-диктаторами сильно ризикують. Це не вистави робити, як Сенцов, баба Юля, Насіров під ковдрою – ніби їм всього кілька днів лишилось. Раптом, о диво, ніби Ісуса зустріли, який їх зцілив за кілька днів. Це не за спинами ховатись, як наші видовищні лідери: Ярош, Чубаров, Тягнибок, Тетерук, Ляшко, та подібні. Які випадково лишаються живими, хоч Україна зазнала тисяч втрат справжніх захисників-борців з агресором та на Майдані за справжню Гідність. А наші підроблені «патріоти» разом з найбільшим шоколадним гетьманом всесвіту мовчать, і їх та старих олігархів телеканали. Вони пільги на комуналку, лікування, проїзд, квартири, правозахисні премії, посади, звання (героя України «Наша ряба») отримали. Тепер будуть марширувати парадами з трипалими прапорами ВО «Свобода» та попами прикрашеними золотими хрестами, перед малоросами: Путіним, Лукашенко, Шойгу, Каддафі та москалями: Порошенко, Єрмаком, Зе, Садовим, Кличко, Кернесом, Рінатом. Таке собі «патріотобесіє» перед старцями, а суспільство буде їх утримувати та їх дітей-онуків.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду