«Мені пропонували зніматися в кіно а-ля Протасевич». У білоруської політув’язненої Марії Колеснікової взяли інтерв’ю з СІЗО

«Мені пропонували зніматися в кіно а-ля Протасевич». У білоруської політув’язненої Марії Колеснікової взяли інтерв’ю з СІЗО

3 Серпня 2021
2189
3 Серпня 2021
19:10

«Мені пропонували зніматися в кіно а-ля Протасевич». У білоруської політув’язненої Марії Колеснікової взяли інтерв’ю з СІЗО

2189
Вона розповіла, що їй пропонували «інтерв’ю» на державному телебаченні, як із затриманим медіаактивістом Романом Протасевичем.
«Мені пропонували зніматися в кіно а-ля Протасевич». У білоруської політув’язненої Марії Колеснікової взяли інтерв’ю з СІЗО
«Мені пропонували зніматися в кіно а-ля Протасевич». У білоруської політув’язненої Марії Колеснікової взяли інтерв’ю з СІЗО

Російський телеканал «Дождь» взяв інтерв’ю у білоруської політув’язненої та членкині Координаційної ради опозиції Білорусі Марії Колеснікової. Повну версію видання пообіцяло опублікувати найшвидшим часом. 

За словами Колесникової, за час її перебування в СІЗО їй кілька разів «у різних формах» пропонували співпрацювати зі слідством і написати прохання про помилування в обмін на звільнення. 

«Я сама пропоную ініціювати діалог, переговори, щоб припинити протистояння в суспільстві. Мене "почули" і запропонували зніматися в кіно а-ля Роман [Протасевич]», – розповіла вона.

Колесникова додала, що погодилася дати інтерв'ю журналісту ОНТ Марату Маркову за умови, що вона розповість «правду про викрадення, слідстві і свавілля в тюрмі». Однак після цього до неї ніхто не прийшов. 

Вона відмовилася написати прохання про помилування, оскільки не вважає себе винною.

«Це банда підлих, боягузливих наперсткарів й дивно було б їм довіряти. Вони ж завжди брешуть. Не вір, не бійся, не проси і смійся – ось це мій принцип у спілкуванні з ними», – додала Колесникова.

Вона зазначила, що не засуджує людей, які погоджуються співпрацювати зі слідством, щоб вийти на свободу. 

«Кожен з нас сам робить свій вибір, виходячи з обставин, в яких знаходиться і сам несе за нього відповідальність, перш за все перед собою», – вважає опозиціонерка.

Як пише видання «Медиазона. Білорусь», її та юриста Масима Знака, який також представляє Координаційну раду, судитимуть 4 серпня у закритому режимі.

Нагадаємо, що Марію Колеснікову та Максима Знака затримали 7 та 9 вересня 2020 року відповідно за підозрою в «закликах до захоплення державної влади», зробленими в ЗМІ та інтернеті.

23 травня 2021 року літак Ryanair, на борту якого перебували Роман Протасевич та ще 122 пасажири, здійснив аварійну посадку в Мінську через повідомлення пілотів про мінування. Літак міг би сісти в аеропорту Вільнюса, однак білоруські ВПС вислали військовий літак МІГ-29 для примусової посадки борту саме в Мінську. За даними ЗМІ, команду прийняти літак в Мінську дав особисто Олександр Лукашенко. Повідомлення про мінування не підтвердилося.

Після вимушеної посадки пасажирів вивели з літака й перевірили їх документи, під час перевірки Романа Протасевича затримали. Його знайомі пишуть, що засновнику Nexta може загрожувати смертна кара. Перед вильотом журналіст повідомив своїм колегам з Nexta, що помітив за собою стеження. Правозахисний центр «Вясна» визнав Романа Протасевича політичним в'язнем. Ввечері 24 травня провладний білоруський телеграм-канал «Жовті сливи» опублікував звернення журналіста, на якому Протасевич повідомляє про свій стан здоров’я. Наступного дня батько журналіста Дмитро Протасевич заявив, що до його сина застосовували силу. Він вважає, що всі «зізнання» вибиті під примусом. Хто такий Роман Протасевич читайте тут

3 червня 2021 року державний канал «ОНТ» розповсюдив інтерв'ю із затриманим Романом Протасевичем, під час якого він «зізнався» в організації несанкціонованих акцій протесту в 2020 році.

3 червня 2021 року державний канал «ОНТ» розповсюдив інтерв'ю із затриманим Романом Протасевичем, під час якого він «зізнався» в організації несанкціонованих акцій протесту в 2020 році. Протасевич буцімто визнав, що був учасником підготовки «замаху» на Лукашенка, який нібито планував штаб Тихановської і заявив, що поважає самопроголошеного президента Білорусі. Щирість сказаного Протасевичем можна поставити під сумнів, адже його батьки припускають, що опозиціонера катували у СІЗО. Видання «Наша Ніва» звернуло увагу, що на зап'ястях Протасевича було видно сліди від наручників.

14 червня Протасевич під час спеціального брифінгу заявив, що почуває себе «добре» і його «ніхто не бив». Деякі з присутніх представників ЗМІ висловили сумнів у правдивості заяв Протасевича.  

21 червня про запровадження персональних санкцій проти Білорусі через посилення репресій та затримання Протасевича та Сапеги оголосили Євросоюз, США, Велика Британія та Канада. 24 червня Євросоюз затвердив секторальні санкції проти Білорусі. Протасевич буцімто визнав, що був учасником підготовки «замаху» на Лукашенка, який нібито планував штаб Тихановської і заявив, що поважає самопроголошеного президента Білорусі. 

25 червня 2021 року Романа Протасевича та громадянку РФ Софію Сапегу помістили під домашній арешт

Фото: Марія Колеснікова / фото з вільних джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2189
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду