Опозиція Білорусі: Смерть Віталія Шишова — це політичне вбивство

Опозиція Білорусі: Смерть Віталія Шишова — це політичне вбивство

6 Серпня 2021
6013

Опозиція Білорусі: Смерть Віталія Шишова — це політичне вбивство

6013
Крім того, білоруська опозиція обурена словами Анатолія Шарія, який звинуватив у замовленні вбивства лідера Руху «Разом» В’ячеслава Сівчика та вважає такі заяви продовженням гібридної війни «лукашисько-путінського режиму».
Опозиція Білорусі: Смерть Віталія Шишова — це політичне вбивство
Опозиція Білорусі: Смерть Віталія Шишова — це політичне вбивство

Білоруський опозиційний Рух солідарності «Разом» 5 серпня в Українському кризовому медіацентрі повідомив, що вважає смерть очільника «Білоруського дому в Україні» Віталія Шишова політичним вбивством.

«Ми вважаємо, що це політичне вбивство і КДБ Білорусі, і ФСБ Росії є терористичними організаціями», – сказала співголова Руху «Разом» Олена Толста.  

Вона також розповіла, що обурення в білоруської демократичної спільноти викликала заява Анатолія Шарія, який звинуватив у замовленні вбивства лідера Руху «Разом» В’ячеслава Сівчика.

«Для нас важливо заявити, що подібні заяви є недопустимими і їх підґрунтя ми розуміємо дуже добре. Ми боремося з російським імперіалізмом. Те, що наша організація робить в Україні – це боротьба за Білорусь і білоруський народ. Те, що ми робимо тут в Україні – це консолідація всіх білоруських ініціатив. Для нас важливо об’єднати ініціативи, які виникали стихійно. Очевидно, що нелегітимна білоруська влада разом з путінським режимом методами гібридної війни хочуть нас роз’єднати», – зазначила Толста.

Сам Сівчик вважає заяву Шарія продовженням «гібридної війни лукашисько-путінського режиму» та кроком проти Білорусі та України.

Представники білоруської опозиції також закликали владу України створити Інститут Білорусі при президенті України, розробити стратегію взаємодії з владою Білорусі , а в парламенті створити комітет солідарності з Білоруссю та прийняти програми культурно-інформаційного характеру.

Нагадаємо, 3 серпня 2021 року правоохоронці в одному з парків Києва знайшли повішеним голову ГО «Білоруський дім в Україні» Віталія Шишова. Напередодні Шишов вийшов на пробіжку біля свого будинку, де жив разом з цивільною дружиною, та зник.

Поліція розпочала кримінальне провадження за статтею 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство). Основні версії, які розглядаються правоохоронцями – це самогубство і вбивство з імітуванням самогубства. Процесуальне керівництво у провадженні за фактом смерті Віталія Шишова здійснюватиме Київська міська прокуратура.

Голова Нацполіції Ігор Клименко повідомив, що у Шишова виявлені подряпини на носі, коліні та грудях. Клименко додав, що експертиза остаточно покаже, чи є ці травми свідченням побиття.

Речник президента України Сергій Никифоров повідомив, що Володимир Зеленський тримає на контролі справу про смерть Віталія Шишова.

Шишов у Білорусі брав активну участь в акціях протесту після фальсифікації президентських виборів 2020 року та «перемоги» Олександра Лукашенка. Він переїхав до України через репресії режиму Лукашенка восени 2020 року.

В Україні Шишов надавав допомогу релокантам (людям, які переїздять до України - Ред.), займався організацією акцій проти режиму Лукашенка. Також активіст намагався просувати ініціативи, які мали на меті сформувати білоруську діаспору в Україні та займався верифікацією білорусів, які в'їжджали на територію України.

Дівчина Шишова не вірить у версію самогубства активіста, а колеги та друзі підозрюють, що Шишова вбили білоруські спецслужби.

«Білоруський дім в Україні» – некомерційна громадська організація, створена для допомоги білорусам і всім постраждалим від режиму самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка в Україні.

Фото: відкриті джерела

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6013
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду