США слідкуватимуть за розслідуванням обставин смерті Шишова – Держдеп

США слідкуватимуть за розслідуванням обставин смерті Шишова – Держдеп

4 Серпня 2021
1095
4 Серпня 2021
10:52

США слідкуватимуть за розслідуванням обставин смерті Шишова – Держдеп

1095
Нед Прайс: Віталій Шишов був важливим представником білоруського громадянського суспільства, який був змушений жити за межами своєї країни через репресії влади.
США слідкуватимуть за розслідуванням обставин смерті Шишова – Держдеп
США слідкуватимуть за розслідуванням обставин смерті Шишова – Держдеп

Речник Держдепартаменту США Нед Прайс заявив, що Сполучені Штати уважно стежитимуть за розслідуванням обставин смерті очільника «Білоруського дому в Україні» Віталія Шишова.

«Ми глибоко засмучені повідомленнями про трагічну смерть Віталія Шишова. Ми продовжимо уважно стежити за розслідуванням української влади щодо причин його смерті. Шишов був важливим представником білоруського громадянського суспільства і був змушений жити за межами своєї країни через репресії проти журналістів, громадянського суспільства, політичної опозиції, спортсменів та простих громадян з боку режиму Лукашенка», – сказав Прайс.

Прайс додав, що останнім часом почастішали «тривожні інциденти такого роду», зокрема, примусова посадка у Мінську літака авіакомпанії Ryanair із подальшим затриманням журналіста Романа Протасевича, а також нещодавня ситуація на Олімпіаді, коли білоруську спортсменку Христину Тимановську намагалися силоміць вивезти з Токіо до Білорусі.

«США закликають до припинення репресій, негайного звільнення всіх політичних в'язнів, початку справжнього діалогу з опозицією й громадянським суспільством і вільних та справедливих виборів з міжнародними спостерігачами», – додав речник.

Раніше посольство США в Україні заявило, що Вашингтон сподівається на повне й ретельне розслідування українською владою обставин смерті Віталія Шишова.

3 серпня 2021 року правоохоронці в одному з парків Києва знайшли повішеним голову ГО «Білоруський дім в Україні» Віталія Шишова. Напередодні Шишов вийшов на пробіжку біля свого будинку, де жив разом з цивільною дружиною, та зник.

Поліція розпочала кримінальне провадження за статтею 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство). Основні версії, які розглядаються правоохоронцями – це самогубство і вбивство з імітуванням самогубства. Процесуальне керівництво у провадженні за фактом смерті Віталія Шишова здійснюватиме Київська міська прокуратура.

Голова Нацполіції Ігор Клименко повідомив, що у Шишова виявлені подряпини на носі, коліні та грудях. Клименко додав, що експертиза остаточно покаже, чи є ці травми свідченням побиття.

Речник президента України Сергій Никифоров повідомив, що Володимир Зеленський тримає на контролі справу про смерть Віталія Шишова.

Шишов у Білорусі брав активну участь в акціях протесту після фальсифікації президентських виборів 2020 року та «перемоги» Олександра Лукашенка. Він переїхав до України через репресії режиму Лукашенка восени 2020 року.

В Україні Шишов надавав допомогу релокантам (людям, які переїздять до України - Ред.), займався організацією акцій проти режиму Лукашенка. Також активіст намагався просувати ініціативи, які мали на меті сформувати білоруську діаспору в Україні та займався верифікацією білорусів, які в'їжджали на територію України.

Дівчина Шишова не вірить у версію самогубства активіста, а колеги та друзі підозрюють, що Шишова вбили білоруські спецслужби.

«Білоруський дім в Україні» – некомерційна громадська організація, створена для допомоги білорусам і всім постраждалим від режиму самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка в Україні.

Скріншот відео: U.S. Department of State 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1095
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду