Суд на Білоруським ПЕН-центром перенесли на 9 серпня

Суд на Білоруським ПЕН-центром перенесли на 9 серпня

3 Серпня 2021
1079
3 Серпня 2021
18:20

Суд на Білоруським ПЕН-центром перенесли на 9 серпня

1079
В базі суду, імовірно помилково, позивачем вказали Мін’юст Росії.
Суд на Білоруським ПЕН-центром перенесли на 9 серпня
Суд на Білоруським ПЕН-центром перенесли на 9 серпня

Суд над Білоруським ПЕН-центром, назначений на вівторок, 3 серпня, перенесли на 9 серпня, вказано на сайті Верховного суду Білорусі..

В судовій базі Верховного суду позивачем у справі про ліквідацію Білоруського ПЕН-центру чомусь вказано Міністерство юстиції Російської Федерації. На це звернуло увагу білоруське «Єврорадіо».

У коментарі виданню перша заступниця глави ПЕНу Тетяна Недбай сказала, що це, імовірно, редакторська помилка, оскільки позов до Верховного суду подав білоруський Мін’юст. 

«Якщо серйозно – думаю, це помилка редактора сайту. Його (редактора – ДМ) можна зрозуміти: такий конвеєр політично мотивованих справ йде... І швидкість, з якою ліквідують громадянське суспільство, вилазить боком ось в таких дрібницях», – прокоментувала Недбай.

Білоруський ПЕН-центр – об'єднання письменників та журналістів, існує з 1989 року. З 2019 року ним керує білоруська та українська письменниця, лауреатка Нобелівської премії Світлана Алексієвич.

Нагадаємо, що 22 липня білоруський ПЕН-центр повідомив, що Міністерство юстиції Білорусі звернулося до Верховного Суду країни з позовом про ліквідацію центру.

13 липня 2021 року Слідчий комітет Білорусі наклав арешт на банківські рахунки Білоруського ПЕН-центру. Крім того, 14 липня Головне управління по боротьбі з організованою злочинністю та корупцією прийшло з обшуком за юридичною адресою Білоруського ПЕН-клубу.

Нагадаємо, у червні 2021 року Мін'юст Білорусі розпочав перевірку діяльності «Білоруської асоціації журналістів», вимагаючи від організації надати протягом двох днів «тисячі документів». БАЖ назвала вимоги влади необґрунтованими і негайно направила скаргу міністрові юстиції з проханням надати асоціації «адекватні терміни подачі документів».

14 липня білоруські силовики прийшли до офісу БАЖ з обшуками, виламавши вхідні двері. 15 липня Мін'юст Білорусі виніс попередження «Білоруській асоціації журналістів» через «несвоєчасне надання документів». Правоохоронці опечатали офіс асоціації. Влада Білорусі заморозила проведення будь-яких операцій з банківськими рахунками БАЖ. 21 липня стало відомо, що Міністерство юстиції Білорусі звернулося до Верховного Суду з позовом про ліквідацію «Білоруської асоціації журналістів».

«Білоруська асоціація журналістів» заснована у 1995 році, об'єднує понад 1300 журналістів, редакторів, фотографів, видавців, і є членом Міжнародної та Європейської федерацій журналістів. Також БАЖ допомагає білоруським журналістам захищати свої професійні права і стежить за ситуацією в ЗМІ Білорусі.

Фото: Білоруський ПЕН-центр

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1079
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду