Зеленський доручив забезпечити додатковий захист білорусам, яким може загрожувати небезпека

Зеленський доручив забезпечити додатковий захист білорусам, яким може загрожувати небезпека

4 Серпня 2021
1085
4 Серпня 2021
14:24

Зеленський доручив забезпечити додатковий захист білорусам, яким може загрожувати небезпека

1085
Володимир Зеленський: Кожен білорус, який може стати ціллю для злочинців у зв’язку зі своєю публічною політичною позицією, має отримати спеціальний і надійний захист.
Зеленський доручив забезпечити додатковий захист білорусам, яким може загрожувати небезпека
Зеленський доручив забезпечити додатковий захист білорусам, яким може загрожувати небезпека

Президент України Володимир Зеленський доручив СБУ та МВС вивчити усі ризики і забезпечити захист громадянам Білорусі, які прибули в Україну за останній рік і яким може загрожувати небезпека через політичну або громадську діяльність.

«Кожен білорус, який може стати ціллю для злочинців у зв’язку зі своєю публічною політичною позицією, має отримати спеціальний і надійний захист. СБУ та МВС повинні відпрацювати чіткий алгоритм оцінки можливих ризиків, а також систему відповідей на ці ризики, щоб усунути будь-яку загрозу для людей», – цитує Зеленського пресслужба Офісу президента. 

Зараз вже визначено перелік громадян Білорусі, щодо яких уже почали здійснювати відповідні заходи з оцінки ризиків, додаткового супроводу їхнього перебування на території України та охорони.

Рішення ухвалене у зв’язку з отриманням правоохоронними органами інформації про можливі загрози для низки білоруських активістів, а також через трагічну загибель Віталія Шишова – політичного активіста з Білорусі, який проживав на території України.

В Офісі президента додали, що Зеленський очікує всебічного розслідування всіх обставин загибелі Шишова, швидкої та повної перевірки інформації, а також регулярного й достатнього інформування суспільства представниками Національної поліції щодо прогресу слідчих у цій справі.

3 серпня 2021 року правоохоронці в одному з парків Києва знайшли повішеним голову ГО «Білоруський дім в Україні» Віталія Шишова. Напередодні Шишов вийшов на пробіжку біля свого будинку, де жив разом з цивільною дружиною, та зник.

Поліція розпочала кримінальне провадження за статтею 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство). Основні версії, які розглядаються правоохоронцями – це самогубство і вбивство з імітуванням самогубства. Процесуальне керівництво у провадженні за фактом смерті Віталія Шишова здійснюватиме Київська міська прокуратура.

Голова Нацполіції Ігор Клименко повідомив, що у Шишова виявлені подряпини на носі, коліні та грудях. Клименко додав, що експертиза остаточно покаже, чи є ці травми свідченням побиття.

Речник президента України Сергій Никифоров повідомив, що Володимир Зеленський тримає на контролі справу про смерть Віталія Шишова.

Шишов у Білорусі брав активну участь в акціях протесту після фальсифікації президентських виборів 2020 року та «перемоги» Олександра Лукашенка. Він переїхав до України через репресії режиму Лукашенка восени 2020 року.

В Україні Шишов надавав допомогу релокантам (людям, які переїздять до України - Ред.), займався організацією акцій проти режиму Лукашенка. Також активіст намагався просувати ініціативи, які мали на меті сформувати білоруську діаспору в Україні та займався верифікацією білорусів, які в'їжджали на територію України.

Дівчина Шишова не вірить у версію самогубства активіста, а колеги та друзі підозрюють, що Шишова вбили білоруські спецслужби.

«Білоруський дім в Україні» – некомерційна громадська організація, створена для допомоги білорусам і всім постраждалим від режиму самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка в Україні.

З 2020 року у Білорусі тривають репресії після президентських виборів, на яких «переміг» Олександр Лукашенко. Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси – у Білорусі затримують журналістів, опозиційних політиків, придушують медіа.  

У травні 2021 року спецслужби Білорусі захопили опозиційного журналіста Романа Протасевича, змусивши літак, на якому той летів до Вільнюса, приземлитись у Мінську. 

Представник ініціативи ByPol, яка об'єднує колишніх співробітників білоруських силових органів Ігор Макар заявляв, що Комітет державної безпеки (КДБ) Білорусі нібито проводить масштабну операцію  із захоплення та доставлення до Білорусі найвпливовіших прихильників опозиції за кордоном.

Фото: пресслужба президента України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1085
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду