detector.media
31.05.2021 08:30
МЗС Білорусі: Софію Сапегу можуть помилувати або передати для відбування покарання до РФ
МЗС Білорусі: Софію Сапегу можуть помилувати або передати для відбування покарання до РФ
25 травня Софію Сапегу заарештували на два місяці.

Очільник МЗС Білорусі Володимир Макей в інтерв’ю виданню «Коммерсантъ» заявив, що громадянку РФ Софію Сапегу, затриману разом з опозиційним журналістом Романом Протасевичем, можуть помилувати або передати для відбування покарання до Росії.

«Рішення має ухвалити суд. Скоріш за все, суд відбудеться в Білорусі, з урахуванням того, що вся інформація про підривну діяльність тих чи інших осіб стікалася в наші структури. Як буде розвиватися ситуація далі, я не можу передбачити, тому що існують різні варіанти. Рішенням глави держави можуть бути прийняті рішення і про помилування, і про передачу для відбування подальшого покарання до Росії. Треба почекати», – заявив Макей.

25 травня Сапегу заарештували на два місяці, наразі вона перебуває в СІЗО на Окрестіна.

За словами джерел видання «Новая Газета», Сапезі пред'явлені підозри за двома статтями кримінального кодексу Білорусі – організація масових заворушень, що супроводжувалися насильством (частина 1 статті 293) і організація групових дій, пов'язаних з явною непокорою вимогам представників влади (частина 1 статті 342).

Також правоохоронці опублікували відео із «зізнаннями» Сапеги.

За даними ЗМІ, Сапега та Протасевич фігурують у трьох кримінальних справах, порушених за фактом масових протестів у Білорусі.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Сапега мала посвідку на проживання у країні.

Софія Сапега була затримана силовиками разом з опозиційним журналістом Романом Протасевичем 23 травня у Мінську. Літак, на якому Сапега та Протасевич повертались з Афін до Вільнюса був примусово посаджений ВПС Білорусі в аеропорту Мінська. 

Міжнародна спільнота засудила викрадення Протасевича та Сапеги та обговорює можливість накладання нових санкцій на режим Лукашенка.

Гендиректор Ryanair Майкл О'Лірі назвав інцидент з посадкою літака у Мінську компанії «навмисним та незаконним викраденням».

Україна, ЄС, Канада, США та інші країни засудили посадку літака Ryanair в Мінську та затримання Протасевича та Сапеги.  Країни ЄС та Україна вже заборонили своїм авіакомпаніям перельоти у авіаційному просторі Білорусі, Захід розглядає можливість посилення санкцій проти режиму Лукашенка. 

З 29 травня Україна закриває своє небо для білоруських літаків.

Скріншот відео 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY