В Україні планують створити Музей української мови

В Україні планують створити Музей української мови

11 Травня 2021
1692
11 Травня 2021
13:58

В Україні планують створити Музей української мови

1692
Над концепцією Музею працюють Академія педагогічних наук України та Офіс мовного омбудсмана.
В Україні планують створити Музей української мови
В Україні планують створити Музей української мови

В Україні планують створити Музей української мови, який відтворюватиме історію розвитку, заборони та відродження державної мови. Про це повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

«Разом з Академією педагогічних наук України ми працюємо над концепцією майбутнього Музею української мови. Щиро віримо, що така музейна експозиція буде представлена в багатьох закладах освіти, тих, які стоять на захисті національних інтересів», – сказав він.

Мовний омбудсман вважає, що такі музеї можна зробити навіть на шкільному рівні.

«Це загальноєвропейський досвід. Мої колеги, які займаються імплементацією мовного національного законодавства в різних країнах Європи і з якими ми маємо тісний контакт, показують нам свою "дорожню карту"», – додав Кремінь.  

В Україні з 16 січня 2021 року вся сфера обслуговування має перейти на українську мову. Стаття 57 відповідного закону передбачає штраф за його порушення, який може бути накладений Уповноваженим із захисту державної мови в тому випадку, якщо на вимогу усунути порушення сторона відмовляється, і таке порушення фіксується повторно протягом року.

Низка нардепів від фракції «Слуга народу» пропонували відтермінувати, або взагалі скасувати штрафи за порушення закону.

28 квітня Комітет гуманітарної та інформаційної політики проголосував за те, щоб не включати відповідні законопроєкти про зміни до закону про мову до порядку денного сесії. Фактично, це означатиме їх зняття з реєстрації.

Опитування Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва свідчить, що більшість громадян (54%) підтримує запровадження обов’язкового використання державної української мови у сфері обслуговування.

Поради від обмудсмана, як перейти на спілкування українською мовою, – тут.

Також «Детектор Медіа» розповідав про міфи та правду про «репресивність» українського законодавства, «мовні патрулі», штрафи та «утиски російськомовних».

Фото: espreso.tv

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1692
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду