Голова МВС Аваков написав книжку «слобожанською» мовою (ФОТО)

Голова МВС Аваков написав книжку «слобожанською» мовою (ФОТО)

30 Квітня 2021
8066
30 Квітня 2021
13:54

Голова МВС Аваков написав книжку «слобожанською» мовою (ФОТО)

8066
Раніше в одному з інтерв'ю Аваков висловив впевненість, що в Україні існує така собі «слобожанська» мова.
Голова МВС Аваков написав книжку «слобожанською» мовою (ФОТО)
Голова МВС Аваков написав книжку «слобожанською» мовою (ФОТО)

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков написав книжку під назвою «2014. Миттєвості харківської весни», в анотації зазначено, що книга написана «слобожанською» мовою. На це звернула увагу користувачка Facebook Halyna Pry.

Книга спогадів міністра вийшла у харківському видавництві «Фоліо» в грудні 2020 року, вона видана як українською, так і російською мовами. В україномовній версії є примітка – «переклад зі слобожанської І. В. Філенко».

У книжці розповідається про події весни 2014 року, коли РФ намагалася дестабілізувати ситуації у Харкові і Харківській області, створивши терористичну «ХНР». Як стверджує Аваков, у книзі є унікальні матеріали розвідки та аудіозаписи переговорів сепаратистів, також вперше опубліковане «електронне листування кураторів “русской весны”, в якому детально, аж до геоміток, був розроблений план окупації Слобожанщини та створення “ХНР”».

В інтерв’ю виданню «Гордон» Аваков фактично заявив про існування «слобожанської» мови та висловив упевненість, що ця мова (де-факто – російська) також належить Україні.

«Ми повинні ініціювати, щоб наші канали були по всьому світу. У тому числі й російськомовні. Тому що я хочу сказати, що російська мова, або, як я її називаю, “слобожанська мова” в нашому випадку, – вона не належить Росії. В Україні державна мова українська. Але російська мова і російська мовна культура значною мірою належить і українцям теж. Чому я повинен її віддавати?», – сказав Аваков.

Власник видавництва «Фоліо» Олександр Красовицький у жовтні 2020 року  запропонував розробити правопис «слобожанської мови», щоб люди, яким складно спілкуватися українською мовою, не почували себе носіями мови країни-агресора.

«Я впевнений, що Сковорода спілкувався тією самою мовою, яку тут називали "слобожанською". Це російська слобожанська, яка не є російською московською з точки зору культурного продукту, який виробляється цією мовою», – зазначив тоді Красовицький.

Раніше Аваков пропонував створити якісний російськомовний проукраїнський телеканал, який міг би зламати пропагандистську монополію Росії на міжнародному інформаційному ринку. Також Аваков запропонував розвивати «нашу російську мову».

4 квітня прессекретарка президента України Юлія Мендель в етері каналу «Дом» заявила, що російська мова є культурною спадщиною України, а українцям треба давно «піднятися над темою мови». На думку Мендель, в Україні існує «українська російська мова».

Секретар РНБО Олексій Данілов вважає, що коли Україна починає говорити російською, то слід чекати на прихід Володимира Путіна.

Фото: Арсен Аваков/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8066
Читайте також
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
дмитро1658
1092 дн. тому
2018 року за такою ж самою схемою було видано книгу цього метра під назвою "Зеленая тетрадь" в оригіналі і в перекладі зі слобожанської (як там зазначалося) "Зелений зошит". Сепар замовило писааніну, сепар напісало, сепар видало, сепари розповсюджують...
Гриша
1092 дн. тому
іще один шаріков на нашу голову
свидомий
1092 дн. тому
еще один доктор наук за выдающийся вклад в науку Руины!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду