Арестович щодо тези про «українську російську мову»: Я прихильник цього, але з великим зауваженням

Арестович щодо тези про «українську російську мову»: Я прихильник цього, але з великим зауваженням

12 Квітня 2021
3830
12 Квітня 2021
11:26

Арестович щодо тези про «українську російську мову»: Я прихильник цього, але з великим зауваженням

3830
За словами Арестовича, про будь-який статус російської мови у варіанті регіональної, або навіть другої державної можна казати лише за умови розвитку, розповсюдження і популяризації української мови.
Арестович щодо тези про «українську російську мову»: Я прихильник цього, але з великим зауваженням
Арестович щодо тези про «українську російську мову»: Я прихильник цього, але з великим зауваженням

Позаштатний радник голови Офісу президента та спікер української делегації в Тристоронній контактній групі Олексій Арестович заявив, що українська мова є єдиною державною, але в країні мають бути припинені «культурні війни» та «наїзди» за мовною ознакою. Про це Арестович заявив в інтерв’ю Радіо Свобода.

На запитання журналіста, чи можна вважати Арестовича прихильником тези про «українську російську мову» суто з політичної точки зору, він відповів ствердно.

«Я є прихильником цього, але з великим зауваженням. Зауваження полягає в тому, що про будь-який статус російської мови у варіанті українська-російська або регіональна, або навіть друга державна можна казати лише за однієї умови. Якщо є принципові державні, суспільні зусилля про розвиток, розповсюдження, популяризацію української мови», – зауважив Арестович.

За словами Арестовича, єдиною державною мовою повинна бути українська, але мають бути припинені «культурні війни».

«Українська – єдина державна. Але мають бути припинені «культурні війни»… Тобто будь-яка людина, яка «наїжджає» на росіян або на російську мову як на культуру, має бути поставлена на місце. Будь-яка людина, яка «наїжджає» на українську мову або на культуру, має бути поставлена на місце. Навіть якщо це одна людина. Будь-яка людина, яка зазіхає на кримськотатарську, на вірменську, на азербайджанську, на грузинську, на гагаузьку, які у нас тут є, має бути поставлена. А коли «культурні війни» стають елементом політики, мовне питання, культурне питання, то це взагалі має бути придушене в зародку», – заявив Арестович.

4 квітня прессекретарка президента України Юлія Мендель в етері каналу «Дом» заявила, що російська мова є культурною спадщиною України, а українцям треба давно «піднятися над темою мови». 

«Українська мова, як і ідентичність – куди більше явище, ніж протистояння Росії, і в цьому наше поки не усвідомлене багатство. А російська, точніше українська російська – частина культурного розмаїття нашої країни. Російська не є і не була власністю виключно Росії», – вважає вона.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь не поділяє думки  Мендель про існування в Україні «української російської мови».

Раніше очільник МВС України Арсен Аваков пропонував створити якісний російськомовний проукраїнський телеканал, який міг би зламати пропагандистську монополію Росії на міжнародному інформаційному ринку. Також Аваков запропонував розвивати «нашу російську мову».

Секретар РНБО Олексій Данілов вважає, що коли Україна починає говорити російською, то слід чекати на прихід Володимира Путіна.

16 березня Олексій Арестович на прохання написати пост у соцмережі щодо засідань ТКГ українською мовою послав користувача «на х*й».

За словами Арестовича, це «була гідна відповідь людині на тій мові, яку вона розуміє». Пізніше, в інтерв'ю Радіо Свобода Арестович заявив, що певним чином шкодує, але не збирається вибачатися, тому що це було «за справу, це не за мову».

Фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3830
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду