Мовний омбудсман співпрацюватиме з Нацрадою та контролюватиме, як канали дотримуються мовних квот

Мовний омбудсман співпрацюватиме з Нацрадою та контролюватиме, як канали дотримуються мовних квот

12 Квітня 2021
1693
12 Квітня 2021
14:14

Мовний омбудсман співпрацюватиме з Нацрадою та контролюватиме, як канали дотримуються мовних квот

1693
Розробкою документу займалися фахівців регулятора й Офісу омбудсмана.
Мовний омбудсман співпрацюватиме з Нацрадою та контролюватиме, як канали дотримуються мовних квот
Мовний омбудсман співпрацюватиме з Нацрадою та контролюватиме, як канали дотримуються мовних квот

Уповноваженого із захисту державної мови співпрацюватиме з Національною радою України з питань телебачення та радіомовлення в питаннях, спрямованих на захист державної мови. Про це повідомила Нацрада.

«Регуляторний орган (8 квітня) затвердив Порядок взаємодії Уповноваженого із захисту державної мови з Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення, – йдеться в повідомленні. – Цей документ визначає механізм взаємодії Уповноваженого з Національною радою, спрямованої на захист державної мови як невіддільного елементу конституційного ладу, забезпечення дотримання порядку її функціонування і застосування, визначеного чинним законодавством»

Членкиня Нацради Олена Ніцко розповіла, що розробкою документу займалася робоча група, яка складалася з фахівців регуляторного органу й Офісу омбудсмана

«Документ визначає механізм взаємодії Уповноваженого з Національною радою з метою захисту державної мови як невіддільного елементу конституційного ладу, забезпечення дотримання порядку її функціонування і застосування, визначеного законом України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" та законом України "Про телебачення і радіомовлення"», – зазначається в повідомленні.

Порядок передбачає, що:

  • при надходженні до Уповноваженого скарги, звернення, або виявлення за результатами моніторингу порушень законодавства про державну мову, які стосуються можливого порушення телерадіоорганізацією вимог щодо обов’язкового (мінімального) обсягу мовлення державною мовою, мовний омбудсман у найстисліші терміни надсилає до Національної ради обґрунтоване звернення, що свідчить про наявність ознак порушень ліцензіатом вимог законодавства, та/або надсилає копію акта, який складається за результатами моніторингу виконання законодавства про державну мову;
  • Національна рада враховує інформацію, яка міститься у зверненні Уповноваженого, при здійсненні моніторингу телерадіопрограм відповідної телерадіоорганізації та/або призначенні позапланової перевірки такого ліцензіата;
  • на звернення Уповноваженого Національна рада може надавати йому копії актів моніторингу або перевірки телерадіоорганізації у частині дотримання нею вимог обов’язкового (мінімального) обсягу мовлення державною мовою;
  • якщо під час позапланової перевірки Національна рада виявляє порушення мовних квот, вона повідомляє про це Уповноваженого і надає копію відповідного рішення;
  • Уповноважений надаватиме висновки і рекомендації Національній раді щодо застосування української мови як державної у її діяльності на звернення регулятора та/або за результатами  заходів контролю або моніторингу дотримання законодавства про державну мову.

Мовний омбудсман та Нацрада також можуть утворювати робочі групи для підготовки пропозицій щодо вдосконалення законодавства у частині застосування державної мови у сфері телерадіомовлення.

Нагадаємо, моніторинг Національної ради з питань телебачення та радіомовлення свідчить, що в березні 2021 року загальнонаціональні радіостанції дотримувались квоти української мови. Радіостанцій вели програми виключно державною мовою. Це «Країна ФМ», «Українське радіо», «Люкс ФМ»,. «Промінь», «Культура», «Ретро», «Мелодія», «Наше радіо». При цьому в ефірі «Країна ФМ», «Українського радіо» та радіо «Культура» звучать тільки українські пісні.

Відповідно до норм законодавства квота українських пісень на радіо становить не менше 35%, а добова частка ведення програм не менше 60%.

Фото: starkon.city

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1693
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду