Мовознавець Авраменко про «український варіант» російської мови: Це має свою назву – суржик

Мовознавець Авраменко про «український варіант» російської мови: Це має свою назву – суржик

14 Квітня 2021
4145
14 Квітня 2021
10:47

Мовознавець Авраменко про «український варіант» російської мови: Це має свою назву – суржик

4145
За словами Олександра Авраменка, український варіант російської мови з «шоканням», «геканням», українізмами, неправильними наголосами – має назву суржик.
Мовознавець Авраменко про «український варіант» російської мови: Це має свою назву – суржик
Мовознавець Авраменко про «український варіант» російської мови: Це має свою назву – суржик

Доцент Київського університету імені Бориса Грінченка, мовознавець Олександр Авраменко прокоментував резонансні заяви очільника МВС Арсена Авакова та речниці президента Юлії Мендель про «українську російську» мову. В інтерв’ю Радіо НВ Авраменко зазначив, що такого поняття в науковому обігу не існує взагалі.

«Мова, в якій об'єднані елементи інших мов, називається суржиком. Тобто поняття «українська російська мова» не існує взагалі в науковому обігу. Тому так висловлюватися представникам Офісу президента не варто було би. Тим паче, Юлія Мендель – кандидатка філологічних наук, і вона має розуміти, що спочатку має бути наукове обґрунтування», – зазначив Авраменко.

Мовознавець підкреслив, що в Україні справді багато носіїв російської мови, але називати її українською з наукового погляду не варто.

«Для цього треба провести спеціальне дослідження, кодифікувати цю мову. Тоді цією мовою треба написати окремі словники, окремі підручники. Тобто насправді це дуже складна проблема. Український варіант російської мови – «шокання», «гекання», українізми, неправильні наголоси – має назву суржик», – зазначив Авраменко.

За словами Авраменка, раз там звучить слово «українська», значить у ній мають бути елементи української мови.

«Таке визначення в науці є, воно називається суржиком. Напевно, і Арсен Аваков, і Юлія Мендель бояться говорити про слово суржик, бо воно не дуже вигідно звучить у їхніх виступах. Ми будемо обстоювати, захищати суржик. Перший момент, Мендель говорила про те, що це буде одним із наших культурних надбань, мова Вєрки Сердючки. А другий момент, вона говорить у тому інтерв'ю, що є ще приклади використання англійської мови, наприклад, іншими країнами, і вона називає Австралію. Річ у тім, що не існує в природі австралійської мови, тому австралійці використовують мову іншого народу. Потім вона називає США. Немає американської мови. І третя країна, яку вона називає, – Велика Британія, для якої англійська мова так само як для Франції – французька, для українців – українська, тому все стає на свої місця», – сказав мовознавець.

4 квітня прессекретарка президента України Юлія Мендель в етері каналу «Дом» заявила, що російська мова є культурною спадщиною України, а українцям треба давно «піднятися над темою мови». 

«Українська мова, як і ідентичність – куди більше явище, ніж протистояння Росії, і в цьому наше поки не усвідомлене багатство. А російська, точніше українська російська – частина культурного розмаїття нашої країни. Російська не є і не була власністю виключно Росії», – вважає вона.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь не поділяє думки Мендель про існування в Україні «української російської мови».

Офіс президента дистанціювався від заяви Мендель про «українську російську мову», зазначивши, що це її «особиста думка».

Раніше очільник МВС України Арсен Аваков пропонував створити якісний російськомовний проукраїнський телеканал, який міг би зламати пропагандистську монополію Росії на міжнародному інформаційному ринку. Також Аваков запропонував розвивати «нашу російську мову».

Секретар РНБО Олексій Данілов вважає, що коли Україна починає говорити російською, то слід чекати на прихід Володимира Путіна.

Фото: Олександр Авраменко/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4145
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду