За I квартал 2021 року мовний омбудсмен отримав 1129 повідомлень про порушення закону про мову

За I квартал 2021 року мовний омбудсмен отримав 1129 повідомлень про порушення закону про мову

18 Квітня 2021
1911
18 Квітня 2021
14:44

За I квартал 2021 року мовний омбудсмен отримав 1129 повідомлень про порушення закону про мову

1911
У IV кварталі 2020 року таких повідомлень надійшло майже в 10 разів менше – лише 144.
За I квартал 2021 року мовний омбудсмен отримав 1129 повідомлень про порушення закону про мову
За I квартал 2021 року мовний омбудсмен отримав 1129 повідомлень про порушення закону про мову

За I квартал 2021 року, за три місяці дії статті 30 мовного закону, Уповноважений із захисту державної мови отримав 1129 повідомлень про порушення законодавства. Про це повідомила пресслужба мовного омбудсмена Тараса Кременя.

При цьому у IV кварталі 2020 року таких повідомлень надійшло майже в 10 разів менше – лише 144.

«Збільшення кількості звернень громадян пов'язане, насамперед, із тим, що з 16 січня 2021 року набула чинності 30 стаття мовного закону, якою передбачений повний перехід сфери обслуговування на державну мову. Також почав діяти наш сайт, завдяки якому громадяни можуть подати звернення чи скаргу, заповнивши відповідну електронну форму», – зазначив Тарас Кремінь.

Щодо порушення прав на отримання інформації та послуг українською мовою найбільше громадян звернулося з Києва – 327 та Київської області – 120, зі Львівської області – 108 громадян (які переважно фіксують порушення в інших областях), з Харківської – 99, Одеської – 49, Дніпропетровської – 41, Чернігівської – 35, Запорізької – 23, Полтавської – 21, Донецької – 17, Луганської – 14, Вінницької – 13, Івано-Франківської – 12, Миколаївської та Чернівецької – по 11, Черкаської, Херсонської та Волинської – по 8 звернень.

Найменша кількість звернень надійшла з Житомирської області – 2, Рівненської – 5, Сумської – 6, по 7 звернень надіслали мешканці Хмельницької, Тернопільської, Кіровоградської, Закарпатської областей. У частині звернень не встановлений регіон заявника.

Найбільш масовими є повідомлення щодо відсутності української версії сайтів інтернет-магазинів та вебсайтів про надання послуг державною мовою – 446.

На порушення своїх прав на отримання інформації та послуг державною мовою у маленьких крамничках і відомих торговельних мережах, а також у аптеках, салонах краси, спортивних залах, ресторанах і кав’ярнях поскаржилися 249 громадян з різних регіонів України.

«Кількість звернень громадян щодо порушення норм закону представниками місцевої влади становить практично десяту частину від усієї кількості. У зв'язку з цим хотів би нагадати, що відповідно до статті 12 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" депутати місцевих рад та посадові особи органів місцевого самоврядування зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків, у тому числі під час засідань, заходів, зустрічей та робочого спілкування. У разі, якщо під час засідання, заходу або зустрічі використовується інша мова, ніж державна, має бути забезпечений переклад державною мовою», – додав Тарас Кремінь.

З 16 січня по 11 лютого 2021 року до мовного омбудсмена звернулося 605 українських громадян

Як писав ДМ, в Україні з 16 січня 2021 року сфера обслуговування повністю перейшла на українську мову. В Україні запустили інформаційну кампанію щодо переходу сфери обслуговування на українську, у межах якої створили серію відеороликів з українськими зірками. Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь розповів, що споживачі, яких відмовилися обслуговувати українською мовою, можуть протягом шести місяців подати йому скаргу.

Поради від обмудсмена, як перейти на спілкування українською мовою, – тут.

Також ми розповідали про міфи та правду про «репресивність» українського законодавства, «мовні патрулі», штрафи та «утиски російськомовних».

Фото: poltava.to

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1911
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду