Ткаченко підтримав пропозицію відтермінувати штрафи за порушення мовного закону

Ткаченко підтримав пропозицію відтермінувати штрафи за порушення мовного закону

10 Березня 2021
2298
10 Березня 2021
12:55

Ткаченко підтримав пропозицію відтермінувати штрафи за порушення мовного закону

2298
Міністр виступив за «лагідну українізацію».
Ткаченко підтримав пропозицію відтермінувати штрафи за порушення мовного закону
Ткаченко підтримав пропозицію відтермінувати штрафи за порушення мовного закону

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко підтримав ініціативу щодо відтермінування на півтора року норми про накладення штрафів за порушення мовного закону. Як повідомляє Укрінформ, про це Ткаченко заявив під час форуму «Україна 30. Культура. Медіа. Туризм».

«Якщо мова по дві поправки (до мовного закону – Ред.) різних депутатів, у тому числі й від «Слуги народу», то в одному випадку це поправки Бужанського, які скасовують штрафи в цілому, в іншому –  поправки Кравчук, Потураєва і Корнієнка, які відтерміновують штрафи на півтора року, до моменту уведення всіх інших штрафів. Ми підтримуємо другу поправку», – сказав Ткаченко.

Ткаченко підкреслив, що спільної платформи, яка б об'єднувала всі зусилля для промоції української мови, не існує, і Мінкульт зараз над нею працює.

«Якщо ми говоримо про те, що ми спершу ставимо необхідність винесення штрафів якійсь літній жіночці з Одеси чи Харкова лише тому, що вона не знає у своєму магазині чи не вміє розмовляти українською мовою, я вважаю, таким чином ми не переконаємо більшість насенння, яка не володіє достатньою мірою українською мовою, у тому, що її потрібно вчити. Лагідна українізація, промоція української мови дозволить це зробити», – переконаний Ткаченко.

Нагадаємо, законопроєкт №4638 «Про внесення змін до статті 57 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної» зареєстрований 21 січня 2021 року. Його ініціаторами виступили нардепи Максим Бужанський, Георгій Мазурашу, Євгеній Шевченко, Олексій Устенко, Данило Гетманцев, Олександр Дубінський та інші. Автори пропонують вилучити зі статті 57 закону пункти, які стосуються накладання штрафів за порушення закону про мову.

Законопроєкт №4638-2 «Про внесення змін до Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної"» щодо набрання чинності статті 57 цього закону зареєстрований 9 лютого 2021 року. Серед його ініціаторів – Микита Потураєв, Євгенія Кравчук, Тетяна Рябуха, Єлізавета Богуцька, Олександр Корнієнко. Автори проєкту пропонують відкласти штрафи за порушення закону на 1,5 року (до липня 2022 року). Пропозицію внести зміни до закону про мову нардепи пояснюють прагненням полегшити умови ведення господарської діяльності під час пандемії коронавірусу.

Відповідні законопроєкти з правками до закону розглядатиме профільний комітет гуманітарноі та інформполітики Верховної Ради.

Відомі громадські діячі вважають, що пропозиція «Слуг народу» вилучити або відтермінувати штрафи за порушення закону про мову є відвертою провокацією.

В Україні з 16 січня 2021 року вся сфера обслуговування має перейти на українську мову. Стаття 57 цього закону передбачає штраф за його порушення, який може бути накладений Уповноваженим із захисту державної мови в тому випадку, якщо на вимогу усунути порушення сторона відмовляється, і таке порушення фіксується повторно протягом року.

Скріншот відео: Україна 30. Культура. Медіа. Туризм. День 2/Youtube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2298
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду