Більшість громадян підтримує обов’язкове використання української мови у сфері обслуговування – опитування

Більшість громадян підтримує обов’язкове використання української мови у сфері обслуговування – опитування

23 Квітня 2021
2736
23 Квітня 2021
16:52

Більшість громадян підтримує обов’язкове використання української мови у сфері обслуговування – опитування

2736
Люди, які вважають українську своєю рідною, переважно підтримують це рішення.
Більшість громадян підтримує обов’язкове використання української мови у сфері обслуговування – опитування
Більшість громадян підтримує обов’язкове використання української мови у сфері обслуговування – опитування

Більшість громадян (54%) підтримує запровадження обов’язкового використання державної української мови у сфері обслуговування, але ситуація різниться у регіональному розрізі. Про це свідчить опитування Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

У загальнонаціональному розрізі цілком підтримують обов'язкове використання української мови у сфері обслуговування 26% опитаних, скоріше підтримують – 28%, скоріше не підтримують – 21%, зовсім не підтримують – 15%, важко відповісти – 10%.

На Заході України цілком підтримують обов'язкове використання української мови у сфері обслуговування 46% опитаних, скоріше підтримують – 35%, скоріше не підтримують – 12%, зовсім не підтримують – 1%, важко відповісти – 6%.

У Центрі України цілком підтримують – 29%, скоріше підтримують – 29%, скоріше не підтримують – 21%, зовсім не підтримують – 9%, важко відповісти – 12%.

На Півдні України цілком підтримують – 8%, скоріше підтримують – 29%, скоріше не підтримують – 35%, зовсім не підтримують – 21%, важко відповісти – 6%.

На Сході України цілком підтримують – 15%, скоріше підтримують – 18%, скоріше не підтримують – 20%, зовсім не підтримують – 36%, важко відповісти – 11%.

У електоральному розрізі найбільше прихильників цього рішення серед виборців «Батьківщини» та «Європейської солідарності».

Серед виборців «Слуги народу» 62% підтримують, 34% – ні. Основний «донор» противників цього рішення – виборці «Опозиційної платформи – За життя». Серед прихильників цієї партії підтримують це рішення 22%, не підтримують – 73%.

Люди, які вважають українську своєю рідною, переважно підтримують (66%) це рішення; натомість люди, для яких рідна мова російська, в більшості не підтримують (22%) запровадження обов’язкового використання державної української мови у сфері обслуговування.

В Україні більшість опитаних (38,4%) вважать, що втілення Закону про забезпечення функціонування української мови як державної не матиме жодних наслідків для життя їх регіону; скоріше позитивні наслідки вбачають 27,3%; скоріше негативні – 21,4%; важко сказати – 12,9%.

Загальнонаціональне опитування проведене спільно з Центром політичної соціології впродовж протягом 16–27 лютого 2021 року. Загалом було опитано 2003 респонденти за вибіркою, що репрезентує доросле населення України (за винятком окупованих територій). 

В Україні з 16 січня 2021 року вся сфера обслуговування має перейти на українську мову. Стаття 57 цього закону передбачає штраф за його порушення, який може бути накладений Уповноваженим із захисту державної мови в тому випадку, якщо на вимогу усунути порушення сторона відмовляється, і таке порушення фіксується повторно протягом року.

Низка нардепів від «Слуги народу» просуває ініціативу щодо скасування або відтермінування на півтора року норми про накладення штрафів за порушення мовного закону. Відомі громадські діячі вважають, що пропозиція  вилучити або відтермінувати штрафи за порушення закону про мову є відвертою провокацією.

Поради від обмудсмена, як перейти на спілкування українською мовою, – тут.

Також «Детектор Медіа» розповідав про міфи та правду про «репресивність» українського законодавства, «мовні патрулі», штрафи та «утиски російськомовних».

Фото: Мова об'єднує/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2736
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду